DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

KUD Letnica iz Voćina sudjelovao na 17. Međunarodnom festivalu folklora

U središtu Ohrida održan je 17. Međunarodni folklorni festival “Sunce Ohrida” u organizaciji Ansambla “Makedonka” iz toga grada, na kojem je sudjelovalo više od pet stotina sudionika iz Poljske, Turske, Rumunjske, Srbije, Makedonije, Mađarske te Hrvatske.

Defileom folklornih ansambala, njih 19 iz različitih zemalja svijeta, ulicama u centru Ohrida, počeo je 17. Međunarodni festival folklora.

Prolaznici kroz glavnu gradsku pješačku ulicu uživali su u šarenilu narodnih nošnji, zvukovima različitih glazbenih instrumenata i plesnim pokretima folkoraša. Ansambli su se tijekom defilea više puta zaustavljali da bi pokazali segmente dobro uvježbanih koreografija, kao uvertiru za koncert na Ljetnoj pozornici.

Na festivalu kao predstavnici hrvatske kulture i folklora, sudjelovao je i KUD Letnica iz Voćina. Članovi ovog KUD-a su iz više općina.

– Naš repertoar pjesme koje izvodimo zapravo su vezane uz mjesto gdje su moji praroditelji i roditelji živjeli, a to je Letnica na Kosovu. Mi smo rodom od tamo, ali tokom rata 91.naši su morali napustiti Letnicu. Ona je danas pusta bez Hrvata, kao i sva okolna sela. Naš je zadatak čuvati ono što su naši nekada u Letnici imali, običaje, tradiciju, narodnu glazbu, nošnje. Mi imamo zadatak da to očuvamo od zaborava -izjavio nam je Đora Đorđević, predsjednik KUD-a Letnice.

Oni su predstavili nekoliko pjesama Hrvata s Kosova, ono što su njihovi stari pjevali nekada za vrijeme svečanosti. Nastup u Ohridu bio je njihovo drugo međunarodno putovanje.

tks(Izvor: Glas Hrvatske HRT,Foto:KUD Letnica,Voćin i HRT)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button