DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

30 godina vjernosti francuske udruge Fraternite Catalogne Croatie

Ulazimo u 30-tu godinu vjernosti humanitarne udruge Fraternite Catalogne Croatie iz grada Perpignana na jugu Francuske koja svojom solidarnošću skrbi za potrebite našeg slavonskog, posebice slatinskog kraja. Osnovao ju je našijenac Ivica Perković, rodom iz Orahovice sa suprugom Carmen i njihova prijateljica Josett Roig koja je naučila i razumije hrvatski jezik radi toga.

U početku su to bile klasične donacije humanitarne pomoći za više gradova na bojišnici tijekom Domovinskog rata od Osijeka do Petrinje i Siska. Poslije su se „specijalizirali“ za slatinski kraj, pa i Bosansku Posavinu, a prije 10-tak godina i za orahovačko područje.

Sada su to uglavnom donacije rabljenih medicinskih kreveta i drugih pomagala za teško pokretne i nepokretne osobe.
Više od 20 godina Crveni križ u Slatini posuđuje na korištenje svake godine od 50-70 kreveta potrebitima na cijelom slatinskom području, pa i šire.

– Koliko su ove donacije neprocjenjive i nasušne govori podatak da smo jučer nakon istovara na terenu podijelili 5 kreveta koje su bolesnici nestrpljivo čekali. Velika hvala našim donatorima i prijateljima, – istaknuo je ravnatelj slatinskog Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić.
(mf/Izvor: CK Slatina, vj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button