DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

27. međunarodni glazbeni festival DMK započeo izložbom „Kelemenovo stvaralaštvo“

Kao uvertiru u svečano otvorenje 27. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, Zavičajni muzej Slatina sinoć je organizirao svečano otvorenje izložbe imena Kelemenovo stvaralaštvo u sklopu kojega su u galerijskom prostoru istoga javnosti predstavljene njegove partiture.

Nakon što je prošle godine u sklopu festivala predstavljena izložba „Kelemenov pozdrav svijetu“ u kojoj su prvi put prikazane fotografije supružnika Kelemen s njihovih brojnih putovanja, ove je godine izložbena aktivnost nastavljena izlaganjem dijelova Zbirke Kelemen te je posvećena djelu kompozitora i maestra Kelemena kao nepresušnog izvora novih spoznaja o njegovu radu.

Rekao nam je to sam autor izložbe, kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić nakon pozdravnih riječi ravnatelja istoga Vlade Majhena.
Đuričić je tom prigodom govorio o odnosu Kelemena i Slatine, Kelemena i Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena u kojemu je i sam i te kako aktivno sudjelovao te ujedno ime festivala, njegov značaj i ugled pronio izvan granica naše lokalne zajednice diljem svijeta, te o odnosu Kelemena i Zavičajnog muzeja koji čuva neprocjenjivo blago koje jedan grad može dobiti od svog slavnog sugrađanina.

– Ove godine fokus izložbe stavljen je na Kelemenov stvaralački duh, njegovu umjetničku energiju i žar koji ga je vodio u stvaranju. O njegovom radu najbolje govore partiture kojima je trenutak maestrove inspiracije uhvaćen trajno u vremenu. Iako na prvi pogled one djeluju kao jednostavni potezi olovke, drvene bojice ili flomastera ovako izloženi oni su preneseno slikarsko platno na kojem umjetnik stvara svoje remekdjelo. Upravo iz tog razloga ove partiture pričaju svoje priče, priču o stvaranju, priču o inspiraciji i nadahnuću. One na papiru daju vazalni dojam a odsvirane ili otpjevane one daju novu sliku i novi zvuk po kojem Kelemena pamtimo, – istaknuo je kustos Đuričić te dodao kako su na izložbi prikazane partiture iz razdoblja od 1968. do 2012. godine koje inače nisu vidljive u izložbenom prostoru Muzeja već se čuvaju u posebnim uvjetima skladišnog prostora.  

Slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić čestitao je na ideji ove izložbe s obzirom da je ostavština Milka Kelemena doista bogata, a ovo je još jedno putovanje, koje po 27. puta započinje s Kelemenom i kroz Kelemena.

– Svima vama koji ste tijekom Kelemenovih dana u listopadu s nama želim jedno lijepo, novo putovanje koje je inicirao upravo Milko Kelemen prije 27 godina zajedno sa svima onima koji su prepoznali potencijal koji i dan danas pokušavamo održati na jednoj visokoj razini. Nakon prošlogodišnje izložbe kada smo putem fotografija mogli s Milkom proputovati svijet, danas imamo za vidjeti nešto potpuno drugačije. Nešto što mi se čini da je tiha površina mora ispod koje se kriju prava bogatstva, poput poezije Walta Whitmana ili kompozicije posvećene Virovitičko-podravskoj županiji. Stoga je ovo novi pristup Milku Kelemenu čije djelo tek moramo istražiti, – rekao je gradonačelnik Ostrošić zaželjevši svima dobrodošlicu u Slatinu koja postaje centar svijeta upravo zbog Milka Kelemena, te proglasio izložbu i službeno otvorenom.

Predsjednik Festivalskog odbora DMK Antonio Brzica podsjetio je kako je od samih početaka prije 27 godina započela tradicija organiziranja izložbi uoči samog svečanog otvorenja Festivala, a izložbe su bile uglavnom suvremenih akademskih slikara inspirirane glazbom.

– Došlo je vrijeme da predstavimo i samog Kelemena i njegova djela o kojima tek pronalazimo nova saznanja tako da će izložbe i u narednim godinama sve do 2024. godine biti posvećene upravo Milku Kelemenu, nakon čega će se ponovno na izložbama predstavljati suvremeni akademski slikari, – rekao je Brzica koji je potom predstavio i cjelokupan program ovogodišnjeg festivala DMK koji će ove godine ponuditi pet Kelemenovih djela.

Program festivala, koji je odabralo Programsko vijeće u sastavu Berislav Šipuš, Goran Končar i Antonio Brzica, kroz deset festivalskih dana donosi niz vrhunskih koncerata i drugih kulturnih događanja jer osim glazbe kroz festival se prožimaju i druge umjetnosti kao što su slikarstvo i plesna umjetnost.   
Nakon otvaranja izložbe „Kelemenovo stvaralaštvo“ i svečanog otvaranja festivala u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina koncertom Zagrebačkih solista i violončelistice Monike Leskovar publika će imati prigodu u narednim danima sve do 17. listopada uživati u koncertima na kojima će nastupiti udaraljkaš Filip Merčep, Gudački kvartet Rucner i gosti, pijanist Konstantin Krasnitski, klavirski duo Karša, Ansambl slobodnog plesa Liberdance, Cantus ansambl, pobjednici hrvatskog natjecanja Papandopulo, Ansambl Studenata Muzičke Akademiju za Novu Glazbu ASMANGU i Moskovski ansambl suvremene glazbe kojemu je pripala čast zatvoriti festival koji će ove godine ponuditi i okrugli stol na temu Kelemen kao učitelj i pedagog u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Slatini.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button