DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

27. Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena najavljen u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“

Uoči 27. Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena koji će se održati od 7. do 17. listopada ove godine, danas su u emisiji Hrvatske radio televizije „Dobro jutro, Hrvatska“ gostovali predsjednik Festivalskog odbora DMK i ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Antonio Brzica i kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić.

Tom su prigodom najavili ovogodišnji program festivala DMK koji je pripremilo Programsko vijeće koje čine profesori Berislav Šipuš, Goran Končar i Antonio Brzica.

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića organizator je ovogodišnjeg festivala, a supokrovitelji su Ministarstvo kulture, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine.

Na svečanom otvorenju 7. listopada od 20 sati nastupit će Zagrebački solisti i Monika Leskovar na violončelu, a uvertira u sam događaj će biti otvorenje izložbe „Kelemenovo stvaralaštvo“ u Zavičajnom muzeju Slatina od 18 sati.  

– I ove će godine publika moći uživati u izrazito kvalitetnom programu. Tako će u narednim danima nastupiti Filip Merčep, zatim Gudački kvartet Rucner i njihovi gosti Ana i Mario Rucner te Ena Knežević i Veronika Brzica.
Uslijedit će klavirski recitali Konstantina Krasnickog i Klavirskog dua Karša, a Festival će upotpuniti i Okrugli stol na temu: Kelemen kao učitelj i pedagog, zatim Mala plesna priredba, te nastupi Cantus ansambla, pobjednika hrvatskog natjecanja Papandopulo i ansambla studenata suvremene glazbe Muzičke akademije Zagreb, dok će se na samoj završnici predstaviti Moskovski ansambl za suvremenu glazbu, – ispričao je ravnatelj Brzica predstavljajući ovogodišnji program Dana Milka Kelemena koji je, kako je naglasio, postao jednim od najznačajnijih umjetničkih događaja u Hrvatskoj te je svoje mjesto našao u rasporedu nastupanja vrhunskih hrvatskih i svjetskih glazbenika, a svojom kvalitetom postavio ljestvicu vrlo visoko.

Zavičajni muzej Slatina zajedno s Festivalskim odborom konstantno sudjeluje u Danima Milka Kelemena, bilo da je riječ o promoviranju umjetnika iz vremena avangarde, ali i suvremenih umjetnika, a protekle dvije godine svoj je fokus stavio upravo na samog Milka Kelemena.

– Samo njegovo djelo većini naših sugrađana kao i građanima diljem Hrvatske je dobro poznato, no ipak ne dovoljno. I upravo na tragu toga Zavičajni muzej Slatina prošle je godine želio pokazati i neke elemente Kelemena koji su bili manje poznati, a to će učiniti i ove godine, rekao je kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić te dodao:

– 2012. godine supružnici Kelemen su ostavili gradu Slatini, a time i Zavičajnom muzeju Slatina jednu vrlo zanimljivu donaciju, a riječ je o njihovim osobnim stvarima i predmetima koji su vezani za rad maestra Milka Klemena, a na kojima se temelji stalni postav spomen sobe Milka Kelemena u Zavičajnom muzeju.
Kelemen je prije svega kompozitor i skladatelj, ali i svjetski putnik i upravo kroz ta njegova putovanja možemo upoznati Kelemena u jednom drugom svjetlu što smo pokazali prošlogodišnjom izložbom. Ove je godine fokus stavljen na njegove partiture od 1968. do 2012. godine koje će biti prikazane na izložbi imena „Kelemenovo stvaralaštvo“ u prigodi otvorenja ovogodišnjeg festivala, a inače nisu vidljive u njegovoj spomen sobi, – zaključio je Đuričić.

– Milko Kelemen je najveći dio svog života djelovao izvan Hrvatske te je proputovao svijet. Na svim tim kontinentima ujedno je radio na različitim sveučilištima i muzičkim akademijama, tako da je svugdje gdje je boravio ostavio jedan veliki pečat kojeg sada tek trebamo istražiti i na neki način povezati. Došli smo na ideju sve te zemlje uvrstiti u sam festival gdje bi svake godine jedna od njih bila zemlja partner, no koronavirus je sve to stavio na čekanje, – rekao je na kraju ravnatelj Festivalskog odbora DMK Antonio Brzica pozivajući sve zainteresirane da posjete, ako ne sve, barem pojedine programe 27. Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena u Slatini.

Glazbeni gosti „Dobro jutro, Hrvatska“ bili su Renata i Ivan Karša koji su svoj prvi nastup na Danima Milka Kelemena imali 2009. godine kada su maestra Kelemena imali prigodu i osobno upoznati i to im je otvorilo vrata za daljnja gostovanja na koja su dolazili na profesorov poziv, a i sada su redoviti gosti festivala.

Uvodno je Renata Karša izvela Kelemenovu Temu s varijacijama, a za sam kraj gostovanja zajedno su izveli djelo Mauricea Ravela: Suita Moja Majka Guska – Razgovor Ljepotice i Zvijeri.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Festivalski odbor DMK)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button