DOGAĐANJAFOTO GALERIJEGOSPODARSTVONASLOVNICAUDRUGEVIDEO PRILOZI

27. izložba vina slatinskoga kraja: Chardonnay Zvonimira Koića šampion izložbe

Slatina ima bogatu povijest proizvodnje vina koja datira još od srednjeg vijeka. Upravo je ta tradicija bavljenja ovom gospodarskom granom razlog zbog kojeg se godinama održava izložba vina slatinskoga kraja koja se jučer održala po 27. put.

Udruga vinogradara i vinara “Slatinsko vinogorje”, uz pokroviteljstvo Grada Slatine i podršku Turističke zajednice Grada Slatine te medijsko pokroviteljstvo Radio Slatine jučer (petak) je u Restoranu Sequoia organizirala izložbu koja je privukla velik broj vinara, a čija je ovogodišnja tema bila “Vino i hrana kao lijek”.

S nekoliko pozdravnih i riječi dobrodošlice članovima udruge i gostima obratio se novi predsjednik udruge Josip Doležal, koji je otvorio ovogodišnju izložbu posvećenu uvijek aktualnoj temi – zdravlju. O pozitivnom utjecaju vina govore i brojne znanstvene studije, a uz dobro vino dakako da ide i dobra hrana. Danas se ljudi ponovno vraćaju hrani vlastitog uzgoja i lokalnog porijekla pa je zato na ovogodišnjoj izložbi vina svoje zdrave proizvode predstavila Maja Lazić, vlasnica tvrtke Organica Vita iz Vraneševaca koja se bavi ekološkim uzgojem i proizvodnjom sjemenki, hladno prešanih ulja, namaza, proteinskog praha i čajeva, a ovom prigodom se, kako je rekla, najviše orijentirala na namaze jer “oni nekako najbolje idu uz vino”.

Poznato je svima kako se uz zdrav život veže i med, neizostavna namirnica u mnogim kućanstvima i prirodni lijek za brojne zdravstvene tegobe, zato se izložbi sa svojim slatkim proizvodima predstavila i Udruga pčelara “Lipa” Slatina.

Enologinja i ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici Ivana Nemet nažalost nije bila prisutna, no članovima udruge se obratila putem dopisa u kojemu je objasnila način ocjenjivanja, a istaknula je kako je ove godine došlo do bitnih promjena u načinu ocjenjivanja koje je podignuto na jednu višu i ozbiljniju razinu. Najbitnija izmjena je ta da je uvedeno ocjenjivanje metodom 100 bodova, za razliku od prethodne metode 20 bodova.  Predložila je i da se nakon izložbe članovi udruge sastanu kako bi im održala predavanje na temu ocjenjivanja vina i iznijela svoje stručno mišljenje i savjete, što će i učiniti u ponedjeljak, 27. ožujka, u 18 sati na istome mjestu.

Stručna je komisija imala dosta posla i trebalo je ocijeniti 43 uzorka, a rezultati su pokazali da radilo o mahom odličnim vinima.

Najviše bodova, a time i status šampiona izložbe zaslužio je Zvonimir Koić za svoj chardonnay s osvojenih 85 bodova. Na ovogodišnjoj izložbi je podijeljeno ukupno devet zlatnih plaketa, sedamnaest srebrnih, četiri brončane i pet priznanja.

Zlatnu plaketu za kvalitetu primili su: obitelj Bosak za Cuvée FR/CS, obitelj Lukač za vino aronija, Franjo Rogina za rosé, rakiju od jabuke, višnje i travaricu, Nada Šaponja za graševinu i Zvonimir Perković također za graševinu.

Srebrnu plaketu su osvojili: Dominik Nikić za chardonnay, obitelj Bosak za graševinu, obitelj Lukač za graševinu i frankovku, Josip Doležal za vranac, Marin Kokorić za graševinu, Dražen Kokorić za graševinu, Krunoslav Cukor za muškat Hamburg, Tihomir Grđan za frankovku, Davor Orban za stolno bijelo i lozovaču, Dinko Pandur za graševinu, obitelj Križetić za graševinu, Bernard Kovačić za stolno bijelo, Josip Podboj za stolno bijelo, Dalibor Medved za stolno bijelo i Danijela Mihoković za graševinu.

Brončanu su plaketu primili: Krunoslav Cukor za stolno bijelo, Franjo Rogina za rizling, Dominik Nikić za graševinu i OPG Zagorac za stolno bijelo.

Priznanja su osvojili: Albin Mudri za stolno bijelo, obitelj Šarabok za pinot sivi, Bernard Kovačić za chardonnay, Davor Orban za graševinu i Tihomir Grđan također za graševinu.

Plakete su vinarima uručili predsjednik Udruge vinogradara i vinara “Slatinsko vinogorje” Josip Doležal, dopredsjednik Mirko Lukač, zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić i direktor Turističke zajednice Grada Slatine Jurica Bosak.

Premda je chardonnay Zvonimira Koića odnio status šampiona, na ovoj se izložbi posebno istaknuo Franjo Rogina s osvojene četiri zlatne plakete (za rosé, rakiju od jabuke, višnje i travaricu) i jednom brončanom plaketom za rizling. Vinogradarstvom se počeo baviti prije dvadesetak godina kao početnik, no mnogo je naučio uz proučavanje stručne literature i razne edukacije koje udruga pruža svojim članovima, čemu i duguje svoj uspjeh, kao i naravno marljivom radu jer, kako kaže, “vinograd je velika obaveza i u njemu provodi i do tri sata svakoga dana”.

Po završetku izložbe se tražila i čaša više kako bi se kušala sva nagrađena i izložena vina, a uz dobru kapljicu idu i dobri zalogaji pa ni ukusne hrane nije nedostajalo.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar, Video: Robert Turkalj)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button