GLAZBAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOD SVEGA POMALORADIO EMISIJEZABAVA

Dovoljno je reći “Sibnele”

One su mlade, lijepe, pametne, talentirane i uporne. Imaju samo 15 godina, ali puno više žara, volje i samopouzdanja od nekih starijih. Nesvakidašnje su i originalne. Četiri ih je, ali su sve za jednu i jedna za sve. Ali, ako njih pitate kakve su, skromno će reći “dovoljne”.

Jučer smo u poslijepodnevnom programu našeg radija ugostili: Lanu Fotez, Gitu Špoljarić, Anju Kosier i Ivu Lovčanin. Te djevojke čine mladi rock sastav “Sibnele” za koji u posljednje vrijeme sve češće čujemo.

Odmah na početku smo riješili enigmu neobičnog naziva “Sibnele”. Iva je objasnila da su željele nesvakidašnji i neobičan naziv benda. Riječ “sibnele” na zulu jeziku znači – dovoljno. A sama zvučnost naziva im se svidjela na prvu.

Djevojke su nerazdvojne prijateljice kroz osnovnu školu, ali su se kasnije još više zbližile i u glazbenoj školi koju su također zajedno pohađale.

Ideja za bend se rodila u zimi 2021. godine. Djevojke su zajedno svirale, vježbale, a “okidač” za oficijalno osnivanje benda je bilo gledanje Eurosonga i tadašnji pobjednici istog grupa Måneskin, koja ih je inspirirala u kojem smjeru da krenu.

Odlučile su se za rock žanr i to rock 80-ih. Otkrivajući te pjesme, uz pomoć roditelja i okoline, vidjele su da su to stvari koje, kako one kažu, imaju vrijednost i da, svirajući i pjevajući te stare dobre stvari, žele dokazati njihovu originalnost i da se upravo ta vrsta glazbe nastavi slušati.

Ovo ljeto su intenzivno vježbale gotovo svakodnevno. Gita je bubnjarka u bendu, pa je njena garaža bila idealna za vježbanje, da ne moraju prenositi bubnjeve svaki put.

– Vježbanje u mojoj garaži je bilo super, susjedi su nas obožavali slušati, ali jedini problem je bio što je znalo biti nesnosno vruće. Ali sada smo pri upisu u srednju školu dobile školsku prostoriju tzv. “buksu” koju preuređujemo, tako da će nam sada vježbanje biti puno lakše, – govori nam Gita.

Njihov prvi nastup je bio na nagovor nastavnika glazbenog i ravnateljice da uveličaju svečanost Kluba liječenih alkoholičara. Curama je to bi prvi nastup i imale su tremu, ali su ga odradile i probile led.

Za kraj školske godine je upriličena završna svečanost i tu su osjetile prvi gušt u javnoj svirci. Dotjerane i uvježbane, bile su zvijezde škole i osjetile podršku prijatelja i vršnjaka. Uslijedila je svečanost “Zbogom školo” gdje su također nastupile i tu se počela širiti priča o mladom bendu “Sibnele”.

Pozvane su na jedan od najvećih događaja povodom Dana grada Slatine, na već tradicionalnu Motorijadu, da budu jedna od predgrupa grupi “Hladno pivo”. Tu su naše cure zasukale rukave i još intenzivnije vježbale. Puno im je značila podrška roditelja i ostalih bližnjih, ali na samom nastupu bile zatečene oduševljenjem bajkera i ostale publike. Publika je skandirala da hoće još i osjećaj je bio odličan.

Poslije toga su također bile prve na popisu izvođača za “LOUD FEST”, događaj koji je organizirala Udruga mladih KRIK, u suradnji s Gradom Slatinom i Turističkom zajednicom grada. “Sibnele” su nastupale prve i zagrijale publiku za ostale izvođače. Možemo reći da su cure već stekle iskustvo javnog nastupa i uče ozbiljno “guštati” u tome.

Penju se stepenicu po stepenicu sigurnim koracima. Naravno da svega toga ne bi niti bilo da iza sebe nemaju čvrstu podršku roditelja koji ih prate, ali i potiču da ostvaruju ono što žele.

Sve četiri su upisale srednju školu, smjer Gimnazija i, naravno, idu zajedno u razred. Sve su odlične učenice i trudit će se to održati, ali nastavit će dalje i vježbati. Pred njima su četiri godine učenja, vježbanja, druženja i nadamo se puno svirke. Nadaju se da će uspjeti svoje čvrsto prijateljstvo i svoj bend održati i dalje.

Pred kraj emisije predložila sam djevojkama da kažu poruku slušateljima. I tu su bile složne i njihova poruka je bila jedinstvena:

“Slijedite svoje snove, u životu radite ono što vas čini sretnima i naravno slušajte dobri stari Rock and roll”.

Za sam kraj emisije, Anja je uzela gitaru i djevojke su složno otpjevale dio pjesme “Treba imat’ dušu” Atomskog skloništa, onako prirodno i opušteno i zvučalo je odlično.

Moram priznati da smo se lijepo i veselo podružile, a iskreno se nadam da su i slušatelji uživali. Vjerujem da će uspjeti i da će se uskoro, na puno većoj razini, čuti za “Sibnele” iz Slatine. Djevojke, samo naprijed!

(nm/Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button