Home / KULTURA / 25 godina obnovljenog rada GPD „Zrinski“ Slatina proslavilo uz slavljenički koncert

25 godina obnovljenog rada GPD „Zrinski“ Slatina proslavilo uz slavljenički koncert

Jučer je svoj tradicionalni godišnji koncert u koncertnoj dvorani Hrvatskog doma, održalo Gradsko pjevačko društvo „Zrinski“, ovoga puta uz posebnu slavljeničku notu.
Naime sinoćnjim je koncertom ovaj slatinski zbor proslavio dvije obljetnice, 125 godina prvog spomena Društva i 25 godina obnovljenog rada.

Na samom početku mnogobrojne posjetitelje pozdravila je novoizabrana predsjednica GPD „Zrinski“ Snježana Žilavi koja se zahvalila, prije svega svojim kolegicama i kolegama na ukazanom povjerenju što su u njezine ruke stavili budućnost zbora, ali i svima čiji su rad, trud i ljubav utkani u rad zbora u proteklih 25 godina. Među brojnima koji su pomagali ali i još vijek podupiru rad „Zrinskog“ posebnu je zahvalu uputila počasnoj predsjednici Društva Miri Pelikan, kao i Gradu Slatini bez čije potpore Društvo ne bi moglo djelovati, te uputila pozdrave zamjenici gradonačelnika Grada Slatine Sanji Mrzljak Jovanić koja je sinoć došla poslušati koncert.
Zahvalila se i voditelju i dirigentu zbora Antoniju Brzici na profesionalnosti i svom strpljenju, što u radu s članovima zbora, kako je rekla, ponekada i nije lako.
Spomenula se na kraju arije „U boj, u boj“ iz opere skladatelja Ivana pl. Zajca posvećene banu Nikoli Šubiću Zrinskom čije ime slatinsko pjevačko društvo nosi, te poručila: „Idemo u boj s novim pjesmama, s novim članovima, novim prijateljstvima i druženjima.“

Odlično osmišljen i kvalitetno izveden slavljenički koncert započeo je nastupom gostiju odnosno prijateljskih pjevačkih sastava i zborova.
Ženski vokalni sastav „Gorbonuk“ iz Kloštra Podravskog u pratnji Katje Šokec na gitari izveo je pjesme „Stara violina“ i „Dozrelo je Međimurje“.
Uslijedio je nastup Hrvatskog glazbeno-pjevačkog društva „Sloga“ iz Pitomače koje se vrlo uspješno predstavilo pjesmama: „Svim onim divnim ženama“ i „Croatio iz duše te ljubim“ uz klavirsku pratnju voditelja zbora i dirigenta, prof. Davora Jendrešića.
Osvježenje ovogodišnjeg koncerta bile su još jedne gošće iz Pitomače, članice vokalnog sastava The Fusion koje su se predstavile pjesmama „Kad nekoga voliš“ i „Žuta ruža“.
Pjevački zbor KUD-a Orahovica otpjevao je također dvije pjesme, „Letovanić, letovanić“ uz klavirsku pratnju Antonija Brzice i violinisticu Ines Jagec, te „Zbog jedne divne crne žene“ uz solo Wilhaima Kartusa i klavirsku pratnju prof. Miloša Cvjetkovića.

Slavljenici, Gradsko pjevačko društvo „Zrinski“, svojoj se publici predstavilo sa sedam pjesama, uz vrhunsku klavirsku pratnju prof. Miloša Cvjetkovića, solistice, Moniku Brzica i Snježanu Žilavi, a pod stručnom dirigentskom palicom voditelja prof. Antonia Brzice.
„Zrinski“ je svoj nastup otvorio izvedbama skladbi „Ave Maria“ i „Jer ti si predivan Bog“, a nastavio završnim kolom iz opere „Ero s onoga svijeta“.

Slatinčani su svoj nastup začinili pratnjom učitelja i bivših učenika Glazbene škole Milka Kelemena Slatina, a taj su dio vrhunski odradili Ivo Zlatunić, Martina Tepeš, Siniša Ivček, Aleksandar Gašparović, Andrijana Jaković, Ines Jagec i Silvio Gumbarević.
Zajedničkim nastupom oduševili su publiku koja je ritmičkim aplauzom pratila njihovu izvedbu pjesama „Podravina ravna“, „Vezovi i jorgovani“, „Naše malo misto“ i „Ja ljubim“.

Domaćini su svojim bisernim glasom u svom programu nanizali i dva poznata hita koja su otpjevali uz svoje prijatelje iz Pjevačkog zbora KUD-a Orahovica i članove Župnog zbora Župe Uznesenja bl. Djevice Marije Nova Bukovica.
Uslijedila je izvedba pjesme iz prvog velikog hrvatskog mjuzikla „Jalta, Jalta“, a koncert je završio svevremenskim hitom Tereze Kesovije „Prijatelji stari, gdje ste?“ koju je s pjevačima zapjevala i oduševljena publika.

Na kraju koncerta publici se zahvalio prof. Antonio Brzica koji je ovim koncertom ujedno obilježio i 25 godina svog profesionalnog rada na čemu se prvenstveno zahvalio svojim roditeljima i obitelji, koje, kako kaže, ne bi ni bilo da nije bilo Pjevačkog društva Zrinski gdje je upoznao svoju suprugu Moniku. Zahvalio se i svim ljudima koji su pomogli ponovno pokretanje zbora, poput tadašnjeg gradonačelnika, a kasnije i predsjednika društva Ivana Levara koji je prepoznao njihov rad koji se nastavio punih 25 godina. I upravo na tih 25 godina najveću zahvalu je uputio svim pjevačima i predsjednicima koji su omogućili opstanak Društva četvrt stoljeća, ali i gostima iz Orahovice i Nove Bukovice s kojima uz Zrinski, kao voditelj surađuje na tjednoj bazi.
Nadam se uspješnoj suradnji još 25 godina, a poslije ćemo rad prepustiti mlađima, – zaključio je Brzica.

Druženje prijateljskih zborova nastavljeno je u Business clubu u Slatini uz pjesmu, ples i slavljeničku tortu.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

x

Check Also

Niti kiša nije mogla zaustaviti veselo slatinsko Martinje

Bez obzira na poprilično loše vremenske prilike danas je na slatinskom Vidikovcu održano tradicionalno Martinje, ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org