KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

25 godina obnovljenog rada GPD „Zrinski“ Slatina proslavilo uz slavljenički koncert

Jučer je svoj tradicionalni godišnji koncert u koncertnoj dvorani Hrvatskog doma, održalo Gradsko pjevačko društvo „Zrinski“, ovoga puta uz posebnu slavljeničku notu.
Naime sinoćnjim je koncertom ovaj slatinski zbor proslavio dvije obljetnice, 125 godina prvog spomena Društva i 25 godina obnovljenog rada.

Na samom početku mnogobrojne posjetitelje pozdravila je novoizabrana predsjednica GPD „Zrinski“ Snježana Žilavi koja se zahvalila, prije svega svojim kolegicama i kolegama na ukazanom povjerenju što su u njezine ruke stavili budućnost zbora, ali i svima čiji su rad, trud i ljubav utkani u rad zbora u proteklih 25 godina. Među brojnima koji su pomagali ali i još vijek podupiru rad „Zrinskog“ posebnu je zahvalu uputila počasnoj predsjednici Društva Miri Pelikan, kao i Gradu Slatini bez čije potpore Društvo ne bi moglo djelovati, te uputila pozdrave zamjenici gradonačelnika Grada Slatine Sanji Mrzljak Jovanić koja je sinoć došla poslušati koncert.
Zahvalila se i voditelju i dirigentu zbora Antoniju Brzici na profesionalnosti i svom strpljenju, što u radu s članovima zbora, kako je rekla, ponekada i nije lako.
Spomenula se na kraju arije „U boj, u boj“ iz opere skladatelja Ivana pl. Zajca posvećene banu Nikoli Šubiću Zrinskom čije ime slatinsko pjevačko društvo nosi, te poručila: „Idemo u boj s novim pjesmama, s novim članovima, novim prijateljstvima i druženjima.“

Odlično osmišljen i kvalitetno izveden slavljenički koncert započeo je nastupom gostiju odnosno prijateljskih pjevačkih sastava i zborova.
Ženski vokalni sastav „Gorbonuk“ iz Kloštra Podravskog u pratnji Katje Šokec na gitari izveo je pjesme „Stara violina“ i „Dozrelo je Međimurje“.
Uslijedio je nastup Hrvatskog glazbeno-pjevačkog društva „Sloga“ iz Pitomače koje se vrlo uspješno predstavilo pjesmama: „Svim onim divnim ženama“ i „Croatio iz duše te ljubim“ uz klavirsku pratnju voditelja zbora i dirigenta, prof. Davora Jendrešića.
Osvježenje ovogodišnjeg koncerta bile su još jedne gošće iz Pitomače, članice vokalnog sastava The Fusion koje su se predstavile pjesmama „Kad nekoga voliš“ i „Žuta ruža“.
Pjevački zbor KUD-a Orahovica otpjevao je također dvije pjesme, „Letovanić, letovanić“ uz klavirsku pratnju Antonija Brzice i violinisticu Ines Jagec, te „Zbog jedne divne crne žene“ uz solo Wilhaima Kartusa i klavirsku pratnju prof. Miloša Cvjetkovića.

Slavljenici, Gradsko pjevačko društvo „Zrinski“, svojoj se publici predstavilo sa sedam pjesama, uz vrhunsku klavirsku pratnju prof. Miloša Cvjetkovića, solistice, Moniku Brzica i Snježanu Žilavi, a pod stručnom dirigentskom palicom voditelja prof. Antonia Brzice.
„Zrinski“ je svoj nastup otvorio izvedbama skladbi „Ave Maria“ i „Jer ti si predivan Bog“, a nastavio završnim kolom iz opere „Ero s onoga svijeta“.

Slatinčani su svoj nastup začinili pratnjom učitelja i bivših učenika Glazbene škole Milka Kelemena Slatina, a taj su dio vrhunski odradili Ivo Zlatunić, Martina Tepeš, Siniša Ivček, Aleksandar Gašparović, Andrijana Jaković, Ines Jagec i Silvio Gumbarević.
Zajedničkim nastupom oduševili su publiku koja je ritmičkim aplauzom pratila njihovu izvedbu pjesama „Podravina ravna“, „Vezovi i jorgovani“, „Naše malo misto“ i „Ja ljubim“.

Domaćini su svojim bisernim glasom u svom programu nanizali i dva poznata hita koja su otpjevali uz svoje prijatelje iz Pjevačkog zbora KUD-a Orahovica i članove Župnog zbora Župe Uznesenja bl. Djevice Marije Nova Bukovica.
Uslijedila je izvedba pjesme iz prvog velikog hrvatskog mjuzikla „Jalta, Jalta“, a koncert je završio svevremenskim hitom Tereze Kesovije „Prijatelji stari, gdje ste?“ koju je s pjevačima zapjevala i oduševljena publika.

Na kraju koncerta publici se zahvalio prof. Antonio Brzica koji je ovim koncertom ujedno obilježio i 25 godina svog profesionalnog rada na čemu se prvenstveno zahvalio svojim roditeljima i obitelji, koje, kako kaže, ne bi ni bilo da nije bilo Pjevačkog društva Zrinski gdje je upoznao svoju suprugu Moniku. Zahvalio se i svim ljudima koji su pomogli ponovno pokretanje zbora, poput tadašnjeg gradonačelnika, a kasnije i predsjednika društva Ivana Levara koji je prepoznao njihov rad koji se nastavio punih 25 godina. I upravo na tih 25 godina najveću zahvalu je uputio svim pjevačima i predsjednicima koji su omogućili opstanak Društva četvrt stoljeća, ali i gostima iz Orahovice i Nove Bukovice s kojima uz Zrinski, kao voditelj surađuje na tjednoj bazi.
Nadam se uspješnoj suradnji još 25 godina, a poslije ćemo rad prepustiti mlađima, – zaključio je Brzica.

Druženje prijateljskih zborova nastavljeno je u Business clubu u Slatini uz pjesmu, ples i slavljeničku tortu.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button