Home / DOGAĐANJA / 24 sata Gorana Drakslera – Slatinski Iron Man herojski istrčao 153 km

24 sata Gorana Drakslera – Slatinski Iron Man herojski istrčao 153 km

Slatinski ultramaratonac i član udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ Goran Draksler istrčao je svoja prva 24 sata.

Naime,  u utrci na 24 sata trebao je 23. svibnja sudjelovati u Slavonskom Brodu, no zbog situacije s koronavirusom ova tradicionalna utrka koju organizira Ultramaraton klub Mazator iz Slavonskog Broda ove je godine održana u sasvim neobičnim uvjetima. U utrci je sudjelovao samo jedan natjecatelj, član spomenutog kluba, ultramaratonac Marko Bičanić koji je u konačnici istrčao 150,4 km, dok je u istim uvjetima stadionskog trčanja u Slatini od 8 sati 23. svibnja do 8 sati 24. svibnja trčao Goran Draksler.

Ovom je utrkom, koja će mu i službeno biti priznata, podigao ljestvicu svoje izdržljivosti, a u tome su mu pomogli članovi „Glasnika istine“ na čelu s predsjednikom Pavom Tutenovom koji je cijelo vrijeme bio uz njega i bodrio ga, zatim njegova obitelj, maratonke i maratonci Atletskog kluba Slatina, klubova iz Virovitice i Našica, Nogometnog kluba Slatina, predstavnici brojnih udruga i institucija, njegovi suborci, radni kolege, članovi slatinske udruge Motiv, Moto kluba Speed, slatinski rekreativci i brojni građani koji su mu došli iskazati potporu, a u 24 sata bilo je njih oko 500.

Telefonski su mu podršku iskazale i dvije legende hrvatskog ultramaratona; Elvir Rakipović, predsjednik Udruge „Zdravo trčanje“ iz Osijeka i Duško Štrbac, počasni član „Glasnika istine“ koji je utrku na 24 sata istrčao nekoliko puta, a stotku više od 20 puta, od kojih je Goran dobio niz vrijednih i korisnih savjeta. Član „Glasnika“ Nenad Pelengić u znak potpore u Njemačkoj je istrčao simboličnih 30 km, a nebrojeni su glasovi podrške bili putem Facebooka.

Više od 50 ljudi naizmjenično je trčalo uz Gorana kao i brojna dječica koja su mu dala posebnu motivaciju da nastavi u svom naumu do konačnog cilja.
Na samom startu u ime cijele Slatine podršku su prvim istrčanim krugom dali gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, njegova zamjenica Sanja Mrzljak Jovanić i predsjednik Gradskog Vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija, koji je s Goranom istrčao i prvi kilometar, a kasnije tijekom dana i polumaraton, odnosno 21 kilometar.

– Gorana pratimo kao i naše ostale maratonce, ali Goran je specifičan jer trči ove duge dionice, ovo mu nije prva, a vjerujem da nije ni zadnja koju će još istrčati na duge pruge, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić te dodao kako mu je drago da se Goranovom inicijativom baš Slatina uključila u ovu utrku, uz onu službenu u Slavonskom Brodu.
– Goranu smo i ovom prigodom dali podršku jer mislim da je to jedna hvalevrijedna aktivnost i promocija sporta, prije svega rekreativnoga koji može prerasti u gotovo profesionalni, – zaključio je gradonačelnik uputivši čestitke na organizaciji, Pavi Tutenovu i „Glasnicima istine“ koji su glavna pozadina cijelog ovog događaja, te izraze daljnje podrške u njihovim aktivnostima obilježavanja raznih manifestacijama kroz sport.

Draksler je utrku počeo laganim tempom koji je uspješno zadržao gotovo do kraja unatoč nekoliko kriza na 70.-om, 90.-om, 120.-om kilometru, koje je uspješno prevladao. Dobro se pripremio i poslušao savjete svojih iskusnijih kolega te ovu nadljudski napornu utrku izdržao do posljednje sekunde svojih 24 sata.

U tih 24 sata bilo je zaista burnog vremena; od oblačnog na samom startu uz rosulju, zatim je pripeklo sunce uz temperaturu blizu 30 Celzijusa, u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima vrijeme je bilo idealno, ali je onda počelo zahlađivati, da bi negdje iza 1 sat ujutro počeo puhati dosta snažan vjetar. U 3 sata Slatinu je zahvatilo snažno nevrijeme uz pljuskove koje je Gorana natjeralo da se skloni sa staze na 20-tak minuta, te je nakon stišavanja nevremena nastavio svoju utrku i u posljednje kilometre ušao uz nešto lakšu kišu koja je pred kraj utrke i potpuno stala te nije pokvarila veselje Goranovog uspjeha.

Bio je vidno iscrpljen ali i dalje na nogama, te kroz osmjeh rekao kako mu nakon 153 istrčana kilometra ne bi bio problem istrčati još jedan krug, što naravno nije učinio već se želio samo dobro naspavati kako bi u ponedjeljak mogao normalno na posao. Za psihički oporavak ipak će mu trebati desetak dana, rekao je.

– Cilj mi je bio u 24 sata istrčati oko 400 krugova, odnosno 150-160 km, što je bilo jako teško ostvariti. Kada je došla noć onda sam vidio koliko je to teško i da me čeka još 12 sati te sam si iz glave izbio kilometražu i mislio samo kako završiti utrku i ostati na nogama. Prvih 12 sati nose te noge, ostalih 12 bistra glava,
stoga je najvažnije bilo sve to posložiti u glavi i psihički izdržati fizički napor, – rekao je Draksler te se uz „Glasnike“ i Pavu Tutenova koji mu je uzor i glavni motivator ne samo svake sekunde u ovih 24 sata, već i inače, kao i ekipi iz Našica koja ga je bodrila tijekom cijele noći sve do 5 sati ujutro, zahvalio svima na podršci osobito onima koji su trčali uz njega, gdje većina njih nije nikada trčala, i tako mu dali dodatnu snagu, a posebno Gradu Slatini i NK Slatini na osiguranim uvjetima za ovu utrku te Slatinskom informativnom centru koji je osigurao glazbu za još bolju atmosferu na igralištu.

Puno su mu pomogle i dvije masaže koje je profesionalno odradila fizioterapeutkinja Tina Jeđud.
Svakih 5 km pravio je pauze od 10-ak sekundi za okrjepu, a svakih 10 km mijenjao smjer trčanja.

Inspiracija za ovu utrku je bila borba protiv pandemije COVID-19 koja je stopirala sve utrke, te je u prkos koronavirusu ta 153 kilometra posvetio svom prijatelju Marku Bičaniću, Mazatorima koji su mu omogućili ovu utrku, medijima koji su sve pratili, Gradu Slatini i cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj je jedini trkač na duge pruge, te svim svojim prijateljima.

– Inače svoje utrke posvećujem nekom bolesnom djetetu kao potporu izlječenju, a ova je bila za zdravlje svih nas, – naglasio je Draksler s nadom da će se uskoro sve ponovo vratiti u normalu.

Draksler je do sada 6 puta istrčao utrku od 100 km, a među njegovim brojnim uspjesima gdje broji samo one veće kao što su 18 istrčanih maratona, 117 polumaratona i 160 memorijalnih maratona ističe se i sudjelovanje na Prvenstvu Hrvatske, kao i na Svjetskom prvenstvu.

Uvijek se prisjeća svoje prve utrke od Slatine do Kozica od 3,5 km za koju je mislio da je izuzetan uspjeh, no to je bio samo početak njegove ljubavi prema ovom sportu. Do ove utrke na 24 sata, najteža mu je bila njegova prva 100-tka u Svetom Martinu prije 6 godina, a najduža ona od Slatine do Vukovara gdje je s posebnim emocijama istrčao 138 km kroz 17 sati.

Još se nisu ni slegnuli dojmovi, a Draksler u svojoj 51. godini života još ne planira stati već razmišlja o novim utrkama i snovima među kojima je jednog dana otrčati Zagreb-Vukovar, to je limitirana utrka 5 dana 344 km, te utrku oko Balatona u duljini 221 km uz limit od 32 sata, no za sve je to uvjet biti zdrav.

– Ovaj sport je moja ljubav, bazirao sam se na ultre, a granice čovjeka su visoke do neba, tako da se sigurno još vidimo, hvala vam svima još jednom i volim vas sve, – zaključio je Draksler.

Dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić također je u nekoliko navrata dolazila na igralište i pratila razvoj situacije, a jutros nešto iza 8 sati u ime Grada Slatine uputila Goranu Draksleru čestitke na uspjehu, odnosno na snazi, hrabrosti i izdržljivosti jer da bi čovjek istrčao 153 kilometra mora biti mentalno jak i fizički spreman, kakav Goran i je.
Prvi koji je čestitao Goranu na ovom herojskom uspjehu bio je Pavo Tutenov, te se tom prigodom zahvalio svima koji su Goranu iskazali potporu i pomogli da se ovaj događaj uspješno realizira u Slatini.

Svi koji su željeli mogli su pratiti Goranove kilometre tijekom dana i noći kroz 24 sata putem Facebook kreiranog događaja imena „24 sata Gorana Drakslera“, gdje ćete uskoro moći pronaći brojne detalje ovog nesvakidašnjeg događaja.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj, Pavo Tutenov)

x

Check Also

STOTI ROĐENDAN KINOPRIKAZIVAČKE DJELATNOSTI – 100 godina kinematografije u Slatini: Od drvenih stolica do udobnih fotelja

Filmovi su se prikazivali vikendom. U početku su to bili nijemi filmovi koje je na ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org