GOSPODARSTVONASLOVNICAŽUPANIJA

21. Dan polja duhana: Više od trećine proizvođača duhana želi povećati proizvodnju

Anketa provedena među proizvođačima Hrvatskih duhana d.d. pokazala je da čak 68,1 posto razmišlja o povećanju proizvodnje duhana, a 36,07 posto planira to realizirati u roku jedne do tri godine


U organizaciji Hrvatskih duhana d.d., najvećeg domaćeg otkupljivača duhana na području Podravine i Slavonije već više od 60 godina, održan je tradicionalni 21. „Dan polja duhana“, kojeg su uz okupljene proizvođače duhana uveličali i ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin koji su tom prigodom istaknuli kako je proizvodnja duhana zbog visoke dohodovnosti te kulture važna za Virovitičko-podravsku županiju, ali i za čitavu domaću poljoprivredu.

Ukupna godišnja vrijednost otkupa duhana iznosi oko 90 milijuna kuna, a duhan je jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura u kojoj Hrvatska ostvaruje visoku konkurentnost pa onda i zamjetnu proizvodnju na razini Europske unije, s obzirom da se u Hrvatskoj proizvede 5 posto ukupne proizvodnje duhana u EU.

Ministrica Marija Vučković naglasila je kako proizvodnja duhana ima važnu ulogu za hrvatsko gospodarstvo te da će i nadalje imati podršku Vlade i Ministarstva poljoprivrede.

-Neka ova godina i svaka koja slijedi bude sigurna, dobra, uspješna i profitabilna za naše proizvođače kojima želim čestitati na povećanju prinosa. To svakako svjedoči da se uz dobru organizaciju posla i primjene novih tehnologija mogu povećavati prinosi, pri čemu treba reći da ovu proizvodnju kao i mnoge druge opterećuju određeni problemi, što se tiče i radne snage i ukidanja korištenja određenih sredstava za zaštitu bilja. Isto tako tu je i prijetnja sivim tržištem, no svi zajedno ćemo učiniti sve da takve prijetnje najprije smanjimo, a potom u cijelosti i otklonimo, – rekla je ministrica Vučković.

Podsjetila je na važnost Programa ruralnog razvoja iz kojeg je na području ove županije do sada financirano projekata i programa u vrijednosti većoj od milijardu i 50 milijuna kuna, od kojih je 903 milijuna kuna već isplaćeno i koji su iskorišteni ne samo za poljoprivredne projekte, već i za razvoj komunalne i društvene infrastrukture.

-Putem Programa ruralnog razvoja imali smo i poseban natječaj koji je trebao unaprijediti konkurentnost, opremu i korištenje novih tehnologija u sektoru duhana i mislim da su tu priliku proizvođači itekako dobro iskoristili. Izveli su sve projekte za koje su dobili ugovore prije nešto više od dvije godine i njihova vrijednost je otprilike 80 milijuna kuna.
Za Hrvatsku, koja je mnoge takve organizacije izgubila u proteklim desetljećima, danas je vrlo važno održati proizvodnju, i to onu koja ima svog organizatora, i svakako je uspješniji onaj sektor koji okuplja male proizvođače i koji im osigurava otkup. Pored investicijskih potpora koje će i dalje davati Ministarstvo poljoprivrede osigurava i posebnu potporu za osjetljive sektore putem posebnih državnih potpora, a vjerujem da ste primijetili da smo za posljednju godinu povisili jediničnu naknadu za proizvodnju zastupljenije, važnije po udjelu proizvodnje vrste duhana – rekla je ministrica.

Župan Igor Andrović podsjetio je da je Virovitičko-podravska županija tradicionalno poljoprivredni kraj te da se duhan, koji joj je gospodarski važan, proizvodi na oko 4000 hektara površine.

– Bilo je godina kad se proizvodilo više, i kada se proizvodilo manje, no bitno je da je ta tradicija proizvodnje duhana i dalje nastavljena na području naše županije gdje žive i rade ljudi koji znaju uzgajati duhan i upravo je ta proizvodnja unazad pedesetak godina izgradila većinu sela i naselja.
Danas na području županije imamo dvije tvrtke koje se bave proizvodnjom, preradom i organizacijom proizvodnje duhana, a to su Hrvatski Duhani (BAT) i Agroduhan Slatina koje imaju oko 470 kooperanata, od kojih samo Hrvatski duhani imaju oko 350, pa možemo reći kako oko 500 obitelji živi od uzgoja i proizvodnje duhana, – rekao je župan Andrović te istaknuo kako uz zajednički trud proizvodnja duhana na ovim prostorima može opstati.

Hrvatski duhani danas su primjer kvalitetne i održive proizvodnje u Hrvatskoj, naglasio je gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, te naglasio kako se s obzirom na manjak radne snage i klimatske utjecaje trebamo okrenuti novim modernim tehnologijama.

– Nažalost, radna snaga je sve starija, mladi ne žele raditi poslove kako su se nekada radili i moramo se modernizirati te pomoći duhanskoj industriji da se održi u našoj županiji i našem gradu.
Treba iskoristiti poziciju koju sada imamo i uz proizvodnju duhana potaknuti i sve ostalo na ovom području. Imamo zemlju, vodu, iskusne proizvođače i na svima nama je da proizvodnju sada podignemo na viši nivo, s boljim prihodima i ne zaboravimo da je proizvodnja duhana jedna od najvećih tvornica na području naše županije od koje se godišnje uprihodi oko 200 milijuna kuna te u nju svakako treba dalje ulagati osobito u navodnjavanje, – rekao je gradonačelnik Kirin.

Svečanosti su nazočili i ravnatelj APPRRR-a Antun Vujić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, saborski zastupnik Josip Đakić, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, načelnik Općine Sopje Berislav Androš, predstavnici Hrvatskih Duhana (BAT-a) i Agroduhana Slatina i drugi uvaženi gosti koje je kao domaćin pozdravio direktor Hrvatskih duhana d.d. Imad Ud-din Muhammad.  

 „Hrvatski duhani ponosni su partner više od 300 proizvođača s područja Podravine i Slavonije. Iza nas je jedna zahtjevna proizvodna godina, ali zahvaljujući zajedničkim naporima i poštivanjem najboljih agrotehničkih mjera, uspjeli smo i ove godine ostvariti dobre rezultate i solidne prinose. Uvjereni smo da je proizvodnja duhana jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj i vidimo potencijal za rast proizvodnje, što aktivno i potičemo. Već niz godina kontinuirano povećavamo otkupne cijene, a nastavljamo i sa značajnim investicijama u tehnologiju i održivost ukupne proizvodnje. Pokrenuli smo jedan od prvih programa održivosti u poljoprivredi u Hrvatskoj koji smo sada dodatno ojačali na razini BAT grupe pa dodatno jačamo fokus i ulaganja u zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti unutar cjelokupnog lanca opskrbe“, naglasio je Imad Ud-din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana d.d.

Na 21. Danu polja rukovoditelj lancem opskrbe u Hrvatskim duhanima d.d. Igor Švarc istaknuo je kako su Hrvatski duhani i ove godine povećali otkupnu cijenu za kilogram duhana svijetla Virdžinija i to za prve tri otkupne klase, čime je u posljednje tri godine cijena u 3. klasi u kojoj se otkupi najveći volumen berbe povećana čak 11 posto. Dodao je kako je strateški cilj Hrvatskih duhana dugoročna održivost proizvodnje duhana, a koji je usklađen sa zajedničkom poljoprivrednom politikom Europske unije. U skladu s tim su velika ulaganja koja od 2018. godine iznose preko 38 milijuna kuna, a zbog nedostatka radne snage uloženo je preko 17 milijuna kuna za nabavu mehaničkih berača. Isto tako od 2018. godine osigurano je preko 6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za proizvodnju duhana i održivost.

Anketa pokazala dobru suradnju i želju za nova ulaganja

U sklopu programa predstavljeni su i rezultati ankete o stanju u proizvodnji i zadovoljstvu proizvođača duhana u sustavu Hrvatskih duhana koju je preko ljeta provelo Veleučilište u Virovitici. Anketa je pokazala kako je više od 80 posto proizvođača zadovoljno suradnjom s Hrvatskim duhanima, njih preko 75 posto je jako zadovoljno podrškom koju pruža agronomska služba kompanije, a gotovo 60 posto ih je jako zadovoljno uvjetima financiranja proizvodnje. Anketa je pokazala i visoku sklonost proizvođača novim investicijama i povećanju proizvodnje. Tako je gotovo svaki treći ispitanik (gotovo 30 posto) nabavio mehanički berač koji značajno smanjuje potrebu angažiranja radne snage u polju, dok njih 22 posto planira dodatno investirati u mehaničke berače. Nove investicije u mehaničke berače unazad 3 godine, a koje su pokrenuli u Hrvatskim duhanima, omogućile su da ove godine više od 1.250 hektara, odnosno 45 posto površina pod duhanom bude obrano mehanički. Što se tiče daljnjih planova, čak 68,1 posto proizvođača vidi svoju budućnost u proizvodnji duhana, a svaki treći, njih 36,07 posto, planira povećati površine pod duhanom u razdoblju od jedne do tri godine.

Dodijeljene nagrade Duhanac

U sklopu svečanosti obilježavanja Dana polja, proizvođačima je tradicionalno dodijeljena i nagrada Duhanac, koja je za najveći proizvedeni volumen pripala Mihaelu Čolaku, za najveći ostvareni prinos Bernardu Štrbaku, a za najbolju proizvedenu kvalitetu duhana Nikoli Obradoviću. Uz već postojeće kategorije, ove su godine uvedene nove nagrade Duhanac, i to za tehnološki najinovativnijeg proizvođača te ekološki osviještenog proizvođača duhana, koja su pripala Mirku Čavriću, odnosno Nikolini Pančić.

Bez nove tehnologije nema napretka

Nagradu Duhanac za najveći proizvedeni volumen pripala je Mihaelu Čolaku koji je lani ostvario 63,5 tone, preklani preko 70 tona duhana, a ova godina, kako je rekao, će sama odlučiti.

– Prinos nije velik po hektaru već je puno hektara, a ove godine obrađujem gotovo 28 hektara duhana što je za tri hektara više od lani, ali je ujedno i trostruko više od prosjeka koji iznosi 9 hektara po proizvođaču. Razlog tolikih površina pod duhanom je što je zemlja koju obrađujem pogodna uglavnom za duhan te se ne možemo bazirati na druge kulture za koje mora biti idealna godina da uspiju.
Ove je godine na proizvodnju utjecala dugotrajna suša tako da smo morali uložiti dodatna sredstva i napore na navodnjavanje većeg dijela površina, odnosno 20 hektara kako bi spasili duhan. Unatoč tome prva insercija je bila dosta loša, no s drugom, trećom berbom kvaliteta duhana se poboljšava, – rekao je Čolak te se osvrnuo na povećanje poticaja.

– Bez toga ne vrijedi saditi, osobito što nam s povećanjem cijena struje i plina dolaze dodatni troškovi, koji su i najveći troškovi u našoj proizvodnji tako da nisam siguran kako ćemo to ukalkulirati bez obzira na povećanje poticaja za kunu. Tu su naravno i nova ulaganja, tako da sam morao nabaviti berač duhana, kupili smo i tri sušnice i punionicu što znatno olakšava posao s obzirom na manjak radne snage. Bez berača nema berbe na ovako velikim površinama. Na ovaj način četvero ljudi za šest sati napuni jednu sušaru dok ih je ranije trebalo 12, a za velike sušnice i više, – ispričao nam je Čolak.

Hrvatska jedinstvena zemlja unutar BAT-ovog sustava

Hrvatski duhani, kao prerađivač duhana, važna su karika u jedinstvenom proizvodnom lancu lista duhana i duhanskih proizvoda koji je jedinstven za grupaciju BAT u čitavoj Europi. Proces tog lanca „od sjemena do dima“ uspio se održati usprkos svim fazama razvoja kroz zadnja desetljeća i iz godine u godinu podiže razinu organizacije i kvalitetu duhana.

Bitno je napomenuti kako osim Hrvatskih duhana d.d. kao jedinog društvo za preradu lista duhana unutar BAT grupe u Europi, BAT čini velike pomake i dodatnim investicijama u Kanfanar, kroz nova ulaganja u proizvodne linije za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda, kao i ulaganja u logistički HUB u Rijeci, iz kojeg će se distribuirati proizvodi nove generacije u sve zemlje Europske unije. Na taj način Hrvatska postaje jedinstvena zemlja unutar BAT-ovog sustava, koja ima snažnu proizvodnju tradicionalnih proizvoda, a istovremeno čini snažno uporište globalne transformacije BAT grupe prema novim kategorijama proizvoda čime BAT ispunjava korporativnu strategiju izgradnje boljeg sutra “A Better Tomorow“.
(mf, HD/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button