NASLOVNICAOPĆINE

2019. g. donosi nastavak odlične suradnje između Općine Sopje i mađarskih Hrvata

Na tragu dugogodišnje suradnje danas je u prostorijama Općine Sopje održan četvrti po redu, ali prvi ovogodišnji sastanak na kojemu su predstavnici Općine Sopje predvođeni načelnikom Berislavom Androšem, vijećnici Općine Sopje na čelu s predsjednikom Sinišom Hrgovićem, predstavnici udruga sa sopjanskog područja, predstavnice VIDRE, Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, voditeljica LAG-a Marinianis te predstavnici mađarske samouprave i naselja Starin na čelu s načelnikom Šandorom Maturićem, te djelatnik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj i referent Joze Solge, predstavnika Hrvata u mađarskom Parlamentu, Szabolcs Szolosi iz Pečuha, razgovarali o međugraničnoj suradnji i provođenju zajedničkih projekata kroz natječaj programa INTERREG.

Na sastanku su donesene određene smjernice prema kojima će se provoditi projekti natječaja ukupne vrijednosti oko 380 tisuća eura. Dio sredstava namijenjen je za provedbu manifestacija, edukacija, događanja i daljnju suradnju, a dio za izgradnju infrastrukture.
Do kraja veljače utvrdit će se svi detalji, te će sve biti spremno za prijavu na natječaj za provedbu projekta imena „Dravske manifestacije“ koji se odnosi na brojna događanja vezana uz rijeku Dravu, tradiciju, kulturu, narodne običaje, rukotvorine… i sve ono što je poveznica Hrvata s obje strane rijeke Drave, nas Hrvata ovdje i Hrvata u Mađarskoj.“ – rekao je načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

Na sastanku se između ostaloga razgovaralo i o 13. Dravskom proljeću koje se ove godine, tradicionalno u vikendu na Mladi Uskrs, održava u Sopju i to po prvi puta kroz dvodnevni program.
Prema riječima načelnika Androša, za prvi je dan (petak) uz zajedničko druženje Hrvata s obje strane rijeke Drave, bogat gastro program i nadaleko poznati sopjanski bošpor, predviđeno održavanje revijalne nogometne utakmice te tamburaška večer uz KUD Podravac Sopje.
Drugi je dan (subota) namijenjen za najznačajniji dio programa, tradicionalnu smotru folklora i nastupe kulturno – umjetničkih društava, pjevačkih i tamburaških zborova i sastava koji će predstaviti svoj rad kroz kratki nastup.

 „Drago mi je što mogu sudjelovati na stručnim dogovorima vezanim uz ovaj projekt, te da će se Hrvati Starina čiji sam mještanin i sam bio, upustiti u ovaj veliki međunarodni projekt s općinom Sopje, kojim će se postići poboljšanje uvjeta ali i veća posjećenost Starina i šireg dijela mađarske Podravine kao i sopjanskog kraja. Nama Hrvatima u Mađarskoj jako je važno održavati kontakte s Hrvatima iz naše bivše domovine tako da uvijek nastojimo što više sudjelovati na kulturnim manifestacijama koje se organiziraju sa hrvatske strane rijeke Drave, ali i ugostiti ih u Mađarskoj. Mislim da je to jedna dobra osnovica za daljnju suradnju i vjerujem da ćemo postići ono što nam je cilj, poboljšati uvjete organiziranja manifestacija s obje strane rijeke Drave.“ – izjavio je nakon sastanka djelatnik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Szabolcs Szolosi izrazivši potporu kroz 10-tak projektnih programa.
(mf/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button