Home / DOGAĐANJA / 20. svibnja, Svjetski dan pčela

20. svibnja, Svjetski dan pčela

20. svibnja cijeli svijet odaje počast pčelama i prepoznaje njihovu važnost u očuvanju bioraznolikosti i samom preživljavanju čovjeka.

Često nismo ni svjesni koliko smo ovisni o tom malom insektu. Bez njega, ne samo da ne bi bilo velikog dijela naše raznovrsne ishrane, nego ne bi bilo niti šarolikog okoliša, raznog cvijeća, ukusnog voća i bogatih proljetnih mirisa.

Pčelarenje na slatinskom području ima dugu tradiciju, od prvog zabilježenog pčelara Todora Jankovića iz popisa stanovništva i vlastelinstva u Slavoniji 1736. godine pa sve do današnjih pčelara udruženih u Udrugu pčelara Lipa Slatina.

Organizirano pčelarenje u slatinskom kraju dugo je gotovo stotinu godina, a ove godine slatinska Lipa slavi 50. obljetnicu osnutka.

– Zato odajmo počast pčeli, tom vrijednom i korisnom biću, ne samo na današnji dan, nego tijekom cijele godine. Pazimo kada tretiramo naše voćnjake i poljoprivredne kulture. Sadimo medonosno bilje, kupujmo pčelinje proizvode od domaćih pčelara jer njima osiguravamo ekonomski opstanak i nastavak uzgoja pčelinjih društava, a sebi zdravlje uz kvalitetan domaći proizvod te nastavak uživanja u svim blagodatima prirode na našem području, – rekao je predsjednik slatinske Udruge pčelara Lipa Dario Kovač te dodao kako za vrijeme pandemije koronavirusa aktivnosti u udruzi nije bilo, budući da su sajmovi bili otkazani, te su se svi pčelari pridržavali uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Slatinski pčelari nisu zanemarili svoje pčele te su i dalje o njima redovito vodili brigu radeći na pčelinjacima iako su morali putovati u druge općine, jer su u suradnji s gradskim Stožerom dobili propusnice.

– I inače se aktivnost udruge smanje u periodu od 4. do 7. mjeseca jer tada imamo najviše posla na pčelinjacima. Daljnje aktivnosti će biti određene kada vidimo kolika ćemo financijska sredstva dobiti na prijavljenim natječajima, a u sklopu obilježavanja 50. obljetnice osnutka Udruge u planu je izdavanje knjige i održavanje stručno-znanstvenog skupa. Naravno, u skladu s novonastalom situacijom, ukoliko bude moguće sudjelovat ćemo na svim sajmovima u širem okruženju, a između ostaloga proslavit ćemo našu veliku obljetnicu na tradicionalnim „Danima livade“ u kolovozu, – zaključio je Kovač.
(Mihaela Feldi, Udruga pčelara Lipa/Foto: arhivska fotografija)

x

Check Also

Naš je izbor hoće li nešto biti smeće ili otpad!

Razvrstavanjem svih vrsta otpada u kućanstvima znatno smanjujemo udio miješanog komunalnog otpada, čak i do ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org