DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

2. ciklus edukacija u sklopu projekta „Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti“ UKLA Slatina završen edukacijom na temu „Nove ovisnosti: računalne igrice, društvene mreže, internet…“

Danas je u restoranu Pinta u Slatini održan drugi dio dvodnevnog skupa koji je Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina organiziralo u sklopu projekta „Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti“ koji provodi u suradnji s Hrvatskim crvenim križem – Gradskim društvom Crvenog križa Slatina i Centrom za socijalnu skrb Slatina.

Tema je ovoga puta bila „Nove ovisnosti: računalne igrice, društvene mreže, internet…“ o kojoj je nakon pozdravnih riječi predsjednice Udruženja Ksenije Vujanović-Juras, govorio prof. dr. sc. med. Zoran Zoričić, predsjednik Saveza klubova liječenih alkoholičara Hrvatske, te predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti.

– Mi smo danas puno spremniji nego što smo bili prije 15-ak godina kada nam je na ovo područje došao problem, ne samo s igrama na sreću, već i s ovisnošću o računalnim igricama, društvenim mrežama, internetu…
Danas već možemo ponuditi, mukotrpnim radom prikupljena, petnaestogodišnja iskustva rada na prevenciji i tretmanu i mislim da je to najveća dobit koju mogu dobiti ljudi koji prolaze ovakve edukacije, a nastojimo da to uglavnom budu osobe iz tzv. pomagačkih profesija – liječnici, psiholozi, socijalni pedagozi, socijalni radnici, medicinske sestre, koji će biti dodatno educirani za ovo područje. To isto tako mogu biti i osobe koje su i same prošle iskustvo vlastite ovisnosti jer ova je edukacija istodobno senzibilizacija i motivacija, ali i davanje trening vještina kako da se lakše s tim nosi, – istaknuo je prof. Zoričić, te dodao kako se takvim ovisnicima treba pristupiti bez moraliziranja da bi ih se motiviralo na tretman, no različite su tehnike pristupa.

Pojasnio ih je na nekoliko primjera, između ostaloga načinom kako se djeci do 13-e godine života može prići razgovorom i dogovorom o vremenu koje će provesti na društvenim mrežama, a u krajnjem slučaju i oduzimanjem mobitela ili računala izvan tog okvira, no nakon te dobi oni postaju „buntovnici“ kojima roditelji više nisu autoritet i tada je najčešće potrebna pomoć stručnjaka kako bi se riješio problem.  

Prof. Zoričić je na kraju pohvalio rad Udruženja klubova liječenih alkoholičara u Slatini koji je pokrenula pok. dr. Marija Turk-Kuči, te ga naveo kao ogledni model kako se u jednoj maloj sredini može umrežiti i funkcionirati ovakav program.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button