DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

19. manifestacija Eko Etno Gacka okupila rekordnih 5000 ljudi među kojima su se našli i članovi Udruge Ličana Vila Velebita iz Slatine

U gradu Otočcu protekloga je vikenda održana 19. po redu manifestacija Eko Etno Gacka koja je okupila oko 5000 posjetitelja, 54 izlagača/proizvođača iz gradova diljem Hrvatske, a posebni gosti i ove su godine bili Udruga Palagruza Komiža s Visa i Udruga Ličana Vila Velebita iz Slatine.

Posjet Lici dio je plana i programa slatinske Udruge Ličana Vila Velebita na čijem je čelu predsjednik Željko Šnjarić, a koja inače aktivno djeluje već punih 15 godina i trenutačno broji oko 250 članova koji sudjeluju u brojnim aktivnostima kojima njeguju ličke običaje, tradiciju i kulturu.

Članovi slatinske Udruge Ličana Zoran Asić, Miroslav Nikšić, Vladimir Jelenčić i Krunoslav Cukor predvođeni dopredsjednikom udruge Martinom Rukavinom, tijekom svog boravka u Otočcu od 28. do 30. srpnja, a u sklopu bogatog programa koji je obilovao kulturnim, gastronomskim, zabavnim i drugim događanjima, promovirali su, kako rad svoje udruge, tako i svoju Slatinu.

Nastavak je to hvalevrijedne suradnje ove udruge s Ličko-senjskom županijom i županom Ernestom Petryem koji je i službeno otvorio 19. manifestaciju Eko Etno Gacka, zatim Gradom Gospićem i gradonačelnikom Karlom Starčevićem, Gradom Otočcem i gradonačelnikom Goranom Bukovcem, Turističkom zajednicom Grada Otočca na čelu s direktoricom Viktorijom Rogić, te Udrugom Gačanka i njezinom predsjednicom Dragicom Rogić, za što su im je i ovom prigodom uručena zahvalnica.

– Naša udruga svoje djelovanje nastoji uskladiti s poveznicom prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Želimo istaknuti osobe koje su oblikovale našu Ličku povijest, naše pisce, umjetnike, političare, naše narodne legende…, ali i promovirati naše lijepe ličke nošnje, običaje, lički jezik, te naša kulturno-umjetnička društva kao i gospodarstvenike bez kojih ne bi mogli djelovati jer nam je njihova potpora od velikoga značaja. Na tom tragu upravo su ovakve manifestacije kao što je Eko Etno Gacka vrlo važne te smo našim prijateljima u Lici i ove godine željeli iskazati svoju potporu, – istaknuo je dopredsjednik slatinskih Ličana Martin Rukavina pohvalivši organizaciju ove manifestacije u čijim su sadržajima uživali, a i sami su bili sudionicima izložbi, radionica i raznih natjecanja.

Osim u izvrsnoj glazbi, između ostaloga tako su imali priliku uživati u kanape sendvičima s paštetom od pastrve te škripavcu i Gackom siru. Ove godine na meniju je bio i brudet od srdelica kao i srdele s roštilja koje je pripremala Udruga Palagruza s Komiže, a da uz ribu odlično paše i vino pokazali su članovi Udruge Ličana Vila Velebita iz Slatine koji su drugu godinu za redom dijelili slavonska vina Graševinu, Pinot sivi i Frankovku.
Osim toga u ponudi su imali i domaće likere te rakije šljivovicu i travaricu, a posebnost je ove godine bila prezentacija soda-vode vrtke Cukor d.o.o. Krunoslava Cukora koja ove godine slavi 100 godina postojanja.

Drugi dan započeo je veslanjem Komiške gundule po Gacki, a glavni događaj na manifestaciji bilo je natjecanje u pripremi lovačkog gulaša.

– Izvrsno smo se zabavili i dostojno predstavili našu udrugu, te ponudu i ljepote naše Slatine, a sve to osim na manifestaciji imali smo prigodu predstaviti i u eteru Radio Otočca koji je popratio našu prezentaciju, a kojemu se osim našim domaćinima i organizatorima manifestacije također zahvaljujemo, – rekao je Rukavina te se ovom prilikom zahvalio svima koji podržavaju i pomažu rad njihove udruge, te omogućuju sve njihove aktivnosti, a posebne je zahvale uputio Gradu Slatini, Turističkoj zajednici Grada Slatine i Radio Slatini koji su im, kako je naglasio, konstantna potpora.
Potaknut brojnim susretima i druženjima na 19. manifestaciji Eko Etno Gacka u Otočcu na kraju je u ime Udruge Ličana Vila Velebita Slatina uputio pozdrave svim Ličankama i Ličanima, kako u Hrvatskoj, tako i onima izvan domovine.
(Mihaela Feldi/Foto: Udruga Ličana Vila Velebita Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button