DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

15 slatinskiskih gimnazijalca nastupilo na državnoj Smotri simuliranih suđenja

Putem videokonferencije održana je 16. državna Smotra simuliranih suđenja iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja na kojoj je sudjelovalo 20 ekipa iz Belog Manastira, Bjelovara, Đurđevca, Gline, Koprivnice, Osijeka, Otočca, Rijeke, Splita, Šibenika, Trogira, Varaždina i Zagreba te učenici Srednje škole Marka Marulića Slatina za koju su nastupili: Elena Bićanić, Lorena Bocor, Valentino Đumlija, Noa Fazekaš, Dominik Gaća, Tvrtko Kolarić, Fran Kovač, Dunja Krolo, Sara Matovina, Roko Milković, Petra Piskač, Mateja Podolski, Lana Radić, Luka Šabić i Patrik Štruklec, a mentor im je bio profesor Zorislav Jelenčić.

Smotra je održana online – timovi su se javljali iz matičnih škola, a sudci su bili na Općinskom sudu u Novom Zagrebu. Smotru su pripremili i organizirali viši savjetnici Nevenka Lončarić Jelačić, prof. soc. paed. phil. i mr. sc. Tomislav Ogrinšak.

– Simulirana suđenja dio su učenja i stjecanja kompetencija iz područja međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje – na unaprijed zadanom predmetu kaznene parnice „Općinsko državno odvjetništvo protiv Mate Marića„ učenici se uče ulogama državnog odvjetnika, okrivljenika, oštećenika, svjedoka i odvjetnika, redoslijedu izvođenja dokaza, ispitivanju i protuispitivanju. Tijekom simuliranih suđenja učenici usvajaju vještine argumentiranja, dokazivanja, logičkog zaključivanja, uočavanja važnih činjenica, nepristranog pristupa i javnog nastupa. Posebna važnost je u tome da učenici imaju priliku upoznati način rada i svrhu sudbenog sustava, čime se podiže svijest o važnosti uloge sudstva i vladavine prava u demokratskom društvu, – pojasnio je prof. Jelenčić, te istaknuo kako su zbog neparnog broja ekipa slatinski gimnazijalci sudjelovali u dvije parnice – i kao tužba i kao obrana.
Pripreme za suđenje trajale su pet mjeseci, a informatička potpora bio je profesor Josip Mikolašević. Ovo je već osmi put da Slatinčani sudjeluju na državnim Smotrama simuliranih suđenja, a dosad je nastupilo ukupno 92 učenice i učenika.
(mf/Izvor: SŠ M. Marulića Slatina, prof. Zorislav Jelenčić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button