DOGAĐANJANASLOVNICA

13. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine prekinuta nakon prvog seta pitanja na „aktualcu“, nastavak slijedi 3. studenog

Jučer (četvrtak) je u gradskoj vijećnici u zgradi Hrvatskog doma u Slatini održan prvi dio 13. sjednice Gradskog vijeća budući da je rad iste prekinut nakon prvog seta pitanja na „aktualcu“.

Sjednici je pod predsjedanjem predsjednika slatinskog Gradskog vijeća Tome Tomića nazočilo 14 od ukupno 15 vijećnika.

Nakon usvajanja predloženog dnevnog reda na kojemu se našla 21 točka te  zapisnika s prethodne sjednice od 12. lipnja, kao i dvije izvanredne održane u srpnju i kolovozu ove godine, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić podnio je iscrpno izvješće o radu gradonačelnika i Gradske uprave u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine.

Potom je uslijedio aktualni sat za koji su pristigla čak 34 vijećnička pitanja.

Budući da su pitanja Kluba vijećnika HDZ-HSLS zaprimljena prva njegovi su vijećnici imali prigodu prvi postaviti ukupno 21 opširno pitanje među kojima su brojna izazvala žestoke rasprave koje su se protegle na puna dva sata.
Odgovore na postavljena pitanja uz gradonačelnika Ostrošića ponudili su dogradonačelnik Ilija Nikolić, gradski pročelnici Marin Kokorić i Krunoslav Šarabok sa suradnicima, te ravnatelji i direktori gradskih ustanova i tvrtki, a koje su osim nazočnih na sjednici mogli čuti i slušatelji Radio Slatine u izravnom prijenosu.

Građani su tako između ostaloga mogli čuti kako je plaćanje parkinga još uvijek na snazi, a među prvim pitanjima bila su i ona vezana uz aglomeraciju, odnosno rješavanje problema oko nastavaka radova na aglomeraciji.

Direktor slatinske tvrtke Komrad d.o.o. Mato Miličić tom ih je prigodom izvijestio kako je raspisan novi natječaj koji je trebao biti zatvoren 3. studenoga, no zbog pitanja i cijele procedure ostaje otvoren do 14. studenoga, a cijena je povećana sa 18 na 36 milijuna eura.

– Od zadnjeg natječaja cijene su otišle gore, a budući da smo prešli iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ te sufinanciranje projekta osigurali kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026., u tom prelasku smo predvidjeli nove cijene što znači da će i Grad Slatina, iako ostaje na ugovorenih 3,8%, morati osigurati veća sredstva, – pojasnio je Miličić izrazivši nadu kako će se radovi u sklopu projekta Izgradnja i rekonstrukcija vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina uskoro nastaviti s novim izvođačem radova tamo gdje su stali nakon raskida ugovora s turskom tvrtkom Ersa Constructions, a koji će izvođač preuzeti taj dio poslova više će se znati nakon procjene svih prijavljenih ponuđača.

Niz pitanja bilo je vezano uz projekte Grada Slatine te njihovu pripremu i realizaciju, a vijećnike je zanimalo i poslovanje mjesnih odbora, održavanje nerazvrstanih cesta, te poduzetničke mjere, odnosno Program mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području grada Slatine koji u 2023. godini obuhvaća 5 područja s ukupno 13 poduzetničkih mjera. Tako smo doznali kako je gradonačelnik sukladno Programu raspisao 2 javna poziva.

Prvi Javni poziv u mjesecu travnju raspisan je za tri poduzetničke mjere dok je drugi raspisan u listopadu za njih pet i ostaje otvoren do 1. prosinca ove godine, a obuhvaća potporu za kupnju zemljišta u vlasništvu Grada Slatine, te potpore za zakup poslovnog prostora poduzetnika početnika i mladih do 30 godina, za zakup poslovnog prostora u Poduzetničkom inkubatoru u Slatini, za savjetovanje poduzetnika i tehničku pomoć pri izradi projektnih prijedloga za financiranje kroz fondove EU i druge oblike financiranja, te potporu sektoru konjogojstva.

Dotakli su se i pitanja otvorenih natječaja za imenovanja ravnatelja pojedinih gradskih institucija, te rada Savjeta mladih Grada Slatine, a jedno od zanimljivih pitanja bilo je i ono vezano uz sezonu grijanja te obavljanje dimnjačarske službe na gradskom području.

Tako smo doznali kako ove godine istječu dodijeljene petogodišnje koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na području grada Slatine koje je podijeljeno na dva dimnjačarska područja (istok i zapad), te je trenutačno na službenim stranicama Grada Slatine na savjetovanje podignuta izmjena Odluke o organizaciji i načinu obavljanja dimnjačarskih poslova na području grada Slatine kojom je propisano da je obveza redovnog čišćenja dimnjaka minimalno jednom u dva mjeseca, te usklađena vezano uz prekršajne odredbe odnosno propisane novčane kazne.
Savjetovanje završava 4. studenog ove godine te će odmah nakon izrade izvješća o savjetovanju ista biti upućena Gradskom vijeću na usvajanje, a sljedeći korak bit će pokretanje postupka raspisivanja natječaja za dodjelu koncesije i zaključivanja novih ugovora.

Do tada će za područje Zapad i dalje poslove čišćenja i pregleda dimnjaka obavljati sadašnji koncesionar, tvrtka Slatina kom d.o.o., a iste će zbog nastalih problema obavljati i za područje Istok, ali po modelu izlaska na teren po prijavi građana gdje će se uz trenutačno važeći cjenik usluga dimnjačarskih poslova dodatno naplatiti izvanredni dolazak dimnjačara oko 10 eura, što je pojasnio direktor Slatina koma Sanjin Hmelik.

U izlaganju svog odgovora pročelnik Kokorić je istaknuo i pojedine cijene iz cjenika dimnjačarskih usluga koji je dostupan na web stranici Slatina koma pod rubrikom informacije, a u kojemu između ostaloga stoji da će fizičke osobe za kontrolu i čišćenje plinskih dimnjaka platiti 5,31 eura, dok će istu uslugu pravne osobe platiti 13,27 eura.
Kontrola i čišćenje dimnjaka na kruta goriva stoji 3,98 eura, a čišćenje centralnog dimnjaka 8,30 eura.
Zaključio je kako problem dimnjačara nije prisutan samo u Slatini već su s istim i još gorim problemom okolne općine, ali i dobar dio Hrvatske zbog nedostatka školovanih dimnjačara, a samim time i tvrtki, odnosno obrta koji pružaju tu specifičnu, ali bitnu komunalnu djelatnost.

Nakon što su vijećnici Kluba vijećnika HDZ-HSLS dobili odgovore na svoja brojna pitanja, predsjednik slatinskog Gradskog vijeća Tomo Tomić prekinuo je rad 13. sjednice te najavio nastavak iste za petak, 3. studenog u 17 sati kada će i vijećnici klubova vijećnika SDP-Fokus i Domovinskog pokreta imati priliku dobiti odgovore na pripremljena pitanja za aktualni sat ove sjednice.

(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button