DOGAĐANJANASLOVNICA

12. DEM: U Zadru dodijeljene radijske nagrade

Saborom Hrvatske udruge radijskih nakladnika, sjednicom Nacionalne udruge televizija te dodjelom HURiN-ovih novinarskih radijskih nagrada započeli su 12. Dani elektroničkih medija u Zadru.

HURiN svake godine nagrađuje izvrsnost i dodjeljuju posebna priznanja za najistaknutije radijske djelatnike i emisije. Ove godine nagrada za životno djelo pripala je Davoru Leboviću koji je 24 godine bio na čelu Obiteljskog radija Ivanić. „U godinama burnih političkih promjena u društvu i promjena vlasničke strukture, statusa i poslovnih modela medija uspio je održati na okupu ekipu i radio, koji je pod teretom političkih pritisaka i/ili gospodarskog okruženja više puta bio na rubu stečaja…“, obrazložio je žiri.

Prestižne radijske nagrade iz godine u godinu dodjeljuju se i „Za radijska dostignuća“. Zlatni mikrofon u ovoj kategoriji dobila je Eliana Batagelj s Radio Istre, za emisiju „Ponedjeljkom otvoreno“ koja progovara o lokalnim problemima i projektima, uvijek s kompetentnim sugovornicima.
Srebrni mikrofon zaslužila je Karmen Valenta s emisijom „Mreža znanja“ na Radio Qurinusu, a kojom podiže razinu medijske pismenosti.
Brončani mikrofon kući je ponijela Sandra Levak Miklošić s Radio Drave, za emisiju „Drava info“, emisiju u službi zajednice.

HURiN je nagradio i najbolje akcije. Tu se istaknuo Hrvatski radio Karlovac koji je inzistirao na temi „Medijska pismenost u perspektivi modernog društva“. Na posebnom panelu su pokrenuli pitanje uloge novinara te čitatelja i slušatelja, posebno kad je riječ o djeci. Veliki uspjeh ostvario je i Slavonski radio s akcijom „Trampa – hladnjak toplog srca“ u kojoj su usrećili korisnike Centra za majku i dijete. Nagrada je pripala i Radio Križevcima za „Izbor za najkonobara/icu, najprodavača/icu i najsportaša/icu godine grada Križevaca“, akciju kojom su pohvalili vrijedne i marljive sugrađane.

Za najbolju Internet stranicu nagrađeni su Hrvatski katolički radio, Rovinj FM i Radio Vinkovci, a za najbolji jingleove Radio Bljesak, Radio 105 i Radio Labin.

Nagrađene je izabrao stručni ocjenjivački sud na čelu kojega je Zdravko Kedžo. I ovom prilikom osvrnuo se na položaj radija.

„Meni je trebalo 15-ak godina da nađem sveučilište koje će prihvatiti da se doktorira na mediju kao što je radio, govorili su da to više ne postoji. Jednom ga je pokopala televizija pa Internet pa sad društvene mreže, a radio nikad nije bio postojaniji nego sad“, poručio je Kedžo.

Danas počinje i službeni dio 12. Dana elektroničkih medija na kojima sudjeluje i direktor Informativnog centra Slatina Robert Turkalj. U Zadru se očekuju predstavnici Vlade, medija, nakladnika i regulatornih agencija. Na panelima, koji će se održavati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, razgovarat će se o Zakonu o elektroničkim medijima, etičkom izvještavanju, usklađenosti potreba medija s tržištem rada, uvođenju novih tehnologija te o metodologijama istraživanja medijskog tržišta.
(Izvor: Dani elektroničkih medija)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button