DOGAĐANJANASLOVNICA

11. Koordinacija gradonačelnika/načelnika održana u Slatini

Danas je u restoranu Giovanni u Slatini održana 11. Koordinacija gradonačelnika i načelnika na temu „Učinkovita organizacija JLS“, na kojoj su se okupili čelnici jedinica lokalne samouprave s područja pet slavonskih županija: Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske.
U ime domaćina na početku je sve nazočne pozdravila i predstavila posebnosti i znamenitosti Grada Slatine, zamjenica slatinskog gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić. U ime organizatora u uvodnom dijelu skupa s nekoliko riječi obratili su se direktor tvrtke Libusoft Cicom d.o.o. Marko Ignjatović, te koordinatorica poslova u Udruzi gradova RH Nives Kopajtich Škrlec.

Potom je uslijedio niz zanimljivih predavanja na aktualne teme kao što su: Komunalna naknada – stari problemi i novi izazovi, Ustrojstvo i sistematizacija kao prepreka učinkovitoj naplati prihoda, Evidencija komunalne infrastrukture, Uređeni matični podaci pravo su zlato, Zaštita podataka iz perspektive lokalne samouprave i proračunskih korisnika te Kako čitati financijska izvješća – upute za top management, s ciljem da jedinice lokalne samouprave kroz edukaciju naučeno primjene u praksi kako bi postali učinkovitiji i transparentniji u vrijeme kada se zbog sve manjih proračuna moraju okrenuti EU fondovima – naglasio je Marko Ignjatović, direktor IT konzultantske tvrtke Libusoft Cicom koja već 27 godina između ostaloga razvija rješenja i pruža usluge gradovima, županijama, općinama, poduzećima…te ih redovito vodi kroz nove zakonske promjene.

„Jako mi je drago što je Slatina domaćin jer je vrlo vrijedan, kvalitetan i aktivan član naše nacionalne organizacije.“ – istaknula je Nives Kopajtich Škrlec, koordinatorica poslova u Udruzi gradova RH koja okuplja 126 gradova iz cijele zemlje, te dodala kako Udruga s tvrtkom Libusoft Cicom surađuje niz godina na raznim skupovima koji okupljaju gradonačelnike kako bi progovorili o problemima, čuli neka rješenja i dobili ideje od svojih kolega iz drugih gradova vezana, između ostaloga, za komunalno gospodarstvo i naplatu prihoda što je od iznimnog značaja za sve gradove ali i općine koje se kao okolni prstenovi gradova moraju nositi iz dana u dan s jednakim problemima.
„Redovitim konzultacijama i dnevnom komunikacijom s gradonačelnicima, njihovim zamjenicima i najčešće pročelnicima, „bruse“ se zakonska rješenja, gdje se ukazuje na probleme u primjeni, gdje se daju konkretna praktična životna rješenja, što i kako napraviti u propisima, što i kako poboljšati… Mogu reći da su puno puta naša rješenja prihvaćena jer su kvalitetna, jer su životna i jer ih nameće praksa, dakle, ne politika, nego isključivo praksa.“ – zaključila je Nives Kopajtich Škrlec.

Gradonačelnik Denis Ostrošić izrazio je zadovoljstvo što je Slatina po prvi puta domaćin ovakvoga skupa koji je prije svega jedna kvalitetna edukacija za sve jedinice lokalne samouprave s područja pet županija koje čine Slavoniju. Istaknuo je izvrsnu suradnju s tvrtkom Libusoft Cicom i Udrugom gradova RH budući da jedinice lokalne samouprave kroz ta dva „medija“ dobivaju vrlo bitne informacije kako bi uopće mogle uhvatiti korak i pratiti novosti vezane uz regionalnu tematiku i projekte EU koji su danas jako bitni za razvoj JLS.
„Nadam se da u tome na neki način može posvjedočiti i sve ono što je poduzeto u godinu i pol dana na području grada Slatine jer smo pokrenuli brojne projekte, a ova je edukacija od iznimne važnosti za djelatnike Gradske uprave koji su ujedno, razmjenom iskustava dobili kvalitetne informacije za daljnji rad.“ – rekao je gradonačelnik Ostrošić te dodao kako je ova edukacija i svojevrsna promocija Grada koji se našao u središtu aktualnih zbivanja na području Slavonije.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button