DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

100 GODINA PRIKAZIVANJA FILMOVA: Objavljen je Almanah slatinske kinematografije

Autori Oliver Jukć i Danijela Fabric Fabijanac su dočarali značenje kina

U godini koja slijedi onu slavljeničku, kad su ljubitelji sedme umjetnosti i velikih ekrana obilježavali sto godina prikazivanja filmova na slatinskom području, Pučko otvoreno učilište Slatina objavilo je knjigu „Almanah slatinske kinematografije“ autora Olivera Jukća i Danijele Fabric Fabijanac.

Riječ je o knjizi kojom su autori „kroz tekst, dijelove izvješća o radu i slike nastojali dočarati značenje kina nekada i sada“. U uvodnom slovu nazvanom „Trijumf kinematografa“ ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Danijela Fabric Fabijanac konstatira da su se ljudi mijenjali kako je vrijeme prolazilo, ali nekako uvijek vidi istu poveznicu pa zaključi – kino su ljudi. „Bez publike, složnih djelatnika, volje za radom i raznolikih filmskih programa sav naš rad ne bi imao smisla.“ Budući da je izazov bio učiniti slatinsko kino ljepšim, boljim, posjećenijim, kinom o kojem se priča, ne samo u Slatini, nego i u cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji, a i šire, ravnateljica je zahvalila svima koji su poticali i podupirali rad Pučkog otvornog učilišta – Gradu Slatini, Virovitičko-podravskoj županiji, Ministarstvu kulture, Hrvatskom audiovizualnom centru i Kino mreži.    

Poglavlje „Prikazivanje filmova u Slatini predstavlja sažetu povijest kinoprikazivačke djelatnosti u Slatini, sve do današnjih dana i moderno opremljenog i uređenog slatinskog kina. Poglavlje „Šetnja po godinama“ sadrži godišnja izvješća ustanova koje su se bavile prikazivanjem filmova i pregled događanja vezanih uz kinoprikazivačku djelatnost, kao i sudbine nekih kinooperatera. Spomenimo da se od 2015. godine održava Kino pod zvijezdama, 2017. godine uređena je Art-dvorana u potkrovlju zgrade, a 1. siječnja 2019. godine Kino Slatina postalo je članom najznačajnije mreže europskih nezavisnih kina Europa Cinemas.

 

Slatinska je kinodvorana izgrađena po uzoru na kazališta pa je imala pozornicu i prostor za orkestar. To nije čudno, jer u gradu je od 1954. godine djelovalo Kotarsko amatersko kazalište. Ono se iz političkih razloga nije dugo održalo pa je bilo još nekoliko pokušaja osnivanja kazališta kao dramske sekcije KUD-a, potom kao Gradsko amatersko kazalište, čak je 1976. u Slatini održana Smotra amaterskih scena Slavonije i Baranje, ali od 1990. Slatina nema kazalište.

Posebno je zanimljivo poglavlje „Sjećanje (na) kinooperatera“, koje donosi tekstove o kinooperaterima Andriji Lackoviću, Zvonimiru Kardošu i Milanu Aviroviću. Almanah, međutim, ne zaboravlja događanja koja se ne mogu opisati pukim godinama, brojkama i pokazateljima. „Prve ljubavi i poljupci, razočarenja filmom ili nedolaskom one druge strane na dogovoreni sastanak i odlazak u kino, kasnovečernja vraćanja s prijateljima po nekada ne tako osvijetljenom gradu… nešto su neizbrisivo iz sjećanja svakog od nas.“ Tako su autori pozvali čitatelja posjetiti i pročitati poglavlje „Slatinčani o svom kinu“, u kome svjedočanstva „iz prve ruke“ donose nedavno preminula Marija Turk Kuči o svojim zapisivanjima filmova koja je gledala, Saša Vujanović o svojim strahovima da se „provincijsko“ kino ne zatvori, obitelj Šantak o učestalosti dolaska u kino članova tri obiteljske generacije, Jasna Jukić o svojim sjećanjima kina i mliječnog restorana, te Oliver Jukić o raskošnim spektaklima Ben Hur i Deset zapovijedi, obožavanim hororima i Šipcu koji je prodavao špice i kikiriki.      

Među brojnim informacijama o djelovanju kina u okviru Pučkog otvorenog učilišta Alamanh donosi i onu o nagradama i priznanjima. Za dugogodišnji uspješan rad te iznimno zalaganje i doprinos očuvanju kinematografije na podruju grada Slatine Pučkom otvorenom učilištu dodijeljena je 2015. godine Srebrna plaketa Grada Slatine, a Virovitičko-podravska županija iste je godine dodijelila Pučkom otvorenom učilištu Slatina Povelju zahvalnosti za iznimne rezultate i doprinos razvoju obrazovanja i kulture. Godine 2020. Pučko otvoreno učilište Slatina dobilo je Godišnju nagradu Virovitičko-podravske županije za osobit doprinos razvoju obrazovanja  kulture. 

Knjiga „Almanah slatinske kinematografije“ objavljena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Turističke zajednice grada Slatine.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: Petar Žarković, Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button