Home / DOGAĐANJA / Zbog problema s vodovodom, u Gornjem Predrijevu održan mirni prosvjed

Zbog problema s vodovodom, u Gornjem Predrijevu održan mirni prosvjed

GORNJE PREDRIJEVO – Na ulazu i izlazu županijske ceste kroz Gornje Predrijevo u općini Sopje jučer je održano mirno okupljanje mještana i jednosatni javni prosvjed. Mještani Gornjeg Predrijeva nezadovoljni su što kroz njihovo mjesto prolazi magistralni cjevovod, ali nije izgrađena sekundarna vodovodna mreža pa im nije omogućen priključak i snabdijevanje pitkom vodom. Da zorno pokažu kako im je voda blizu, ali nedostupna, na hidrante glavnog cjevovoda u selu stavili su hrvatske zastave.

U sušnim razdobljima kao što je ovogodišnje ljeto, u bunarima nema dovoljno vode pa su mještani prepušteni na milost i nemilost vremenskih prilika. O problematici snabdijevanja vodom raspravljali su na nekoliko sastanaka i upoznali načelnika općine Sopje, ali zbog administrativne procedure pribavljanja građevinske dozvole njihov problem još uvijek nije riješen.

Mještani su posebno nezadovoljni zbog činjenice da je glavni cjevovod kroz njihovo mjesto izgrađen još prije sedam godina. Tada se dogodila greška u Urbanističkom planu Općine Sopje, u kome nije ispravno definirana zona za vodovod kroz mjesto pa nije bila moguća gradnja sekundarne vodovodne mreže. Mještani razumiju problem, ali ne prihvaćaju obrazloženja da se to nije moglo ispraviti svih tih godina.

Milan Dvojak

Milan Dvojak

– Ovim prosvjedom željeli smo skrenuti pozornost na poraznu činjenicu da i danas postoji selo u Virovitičko-podravskoj županiji u kojem nisu zadovoljeni niti osnovni egzistencijalni uvjeti, poput pitke vode iz vodovoda, rekao je na prosvjedu predsjednik Vijeća MO Milan Dvojak.

– Nakon sastanka s načelnikom imali smo određena očekivanja, ali još uvijek nema nikakvih rezultata, niti naznaka kad bi se ova mreža konačno počela graditi. Policija je usmjeravala promet kroz selo pa se moglo vidjeti da tu ipak netko živi. Očekujemo da predstavnici Općine u Županiji riješe administrativne teškoće i da se napokon riješi problem vode u Gornjem Predrijevu, kaže predsjednik Dvojak

U selu živi sedamdesetak mještana, a na sekundarnu mrežu duljine oko 500 metara priključilo bi se dvadesetak kućanstava. Problem vode osobito negativno doživljavaju povratnici, koji su se nakon godina provedenih drugdje u Hrvatskoj i inozemstvu vratili u rodni kraj bez osnovnih uvjeta za normalan život.

Manuel Kokorić

Manuel Kokorić

U kućanstvu Manuela Kokorića živi osam članova, među kojima je četvero djece srednjoškolskog uzrasta i njegovi roditelji narušena zdravlja.

– U jutarnjima satima ima nešto vode u bunaru, a popodne i navečer ostajemo potpuno bez vode. Snalazimo se tako da iz bunara kuća u kojima nitko ne živi i ne troši vodu donesemo koju kantu vode, ali to nije dovoljno i to nije rješenje.

Kuća Kokorićevih udaljena je samo 60-ak metara od glavnog cjevovoda i oni bi se možda i mogli priključiti, ali bi dovod i priključenje s prokopavanjem ispod ceste morali sami financirati, što njima nije moguće, a i to bi riješilo problem samo jednom kućanstvu.

Načelnik općine Sopje Josip Granjaš pojasnio je prije dvadesetak dana na sastanku s mještanima da je nakon prolaska glavnog cjevovoda problem uočen i Urbanistički plan je ispravljen. U procesu pribavljanja građevinske dozvole pokazalo se, međutim, da nije jasno utvrđeno i definirano vlasništvo nad cestom u selu, odnosno u kojem omjeru je ona općinsko, županijsko ili državno vlasništvo. Načelnik se službeno već obratio nadležnom Ministarstvu graditeljstva i Županijskoj upravi za ceste s molbom da se žurno riješe imovinsko-pravni odnosi.

Zamjenik načelnika Franjo Ricli, koji je također bio na prosvjedu, kaže da je problem zamijećen prije dvije godine te da su izmijenjeni urbanistički planovi Općine Sopje i Virovitičko-podravske županije, što je također trajalo određeno vrijeme.

Franjo Ricli

Franjo Ricli

– Kad smo dobili promjenu plana izradili smo dokumentaciju za dobivanje građevinske dozvole, ali ona nije potpisana jer se cesta kroz Gornje Predrijevo vodi kao državni javni put. Sada se traži parcelacija, odnosno da se odredi što je općinsko, a što županijsko. Razumijem da se to mora napraviti, ali mislim da se građevinska dozvola za izgradnju tog vodovoda mogla izdati na temelju potpisanih suglasnosti Općine i Županije, kako bi se riješio problem ovih mještana. Sredstva nisu problem i tvrtka Komrad kao isporučitelj vode i izvođač radova spreman je započeti radove čim stigne građevinska dozvola, rekao je donačelnik Ricli.

(Foto: P. Žarković)

x

Check Also

Na meti lopova noćas se našao kiosk Tiska u centru Slatine i dućan u Kozicama

Prema neslužbenim informacijama, od strane za sada nepoznatih počinitelja noćas je u samom središtu Slatine ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org