Home / NAJAVE DOGAĐANJA / U Zavičajnom muzeju Slatina danas otvorenje izložbe „1991.“ Zorana Filipovića

U Zavičajnom muzeju Slatina danas otvorenje izložbe „1991.“ Zorana Filipovića

Zavičajni muzej Slatina u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Gradom Slatinom i Općinom Voćin organizira predstavljanje monografije „1991.“ i otvorenje istoimene izložbe fotografija autora Zorana Filipovića.

Svečano otvorenje izložbe održat će se u Zavičajnom muzeju danas, 13. prosinca s početkom u 17 sati.

Zoran Filipović rođen je 27. travnja 1959. u Brčkom u Bosni i Hercegovini.

Profesionalni je fotograf i pisac, a posljednjih se godina sve više bavi grafičkim i produkt dizajnom, a svoju je profesionalnu karijeru započeo u zagrebačkom magazinu “Start ” i tjedniku “Danas”.

Suradnik je više uglednih svjetskih revija i magazina (“Le Figaro Magazine”, “Paris Match”, “Life”, “Die Zeit”, “Frankfurter Allgemeine Magazin”, “Vogue/GQ”, “Photo” i dr.).

Tijekom suradnje s glasovitom agencijom Magnum Photos (Pariz, London, New York, Tokio) potpisivao se pseudonimom ZORO, pod kojim je poznat svjetskoj fotografskoj javnosti.

Dosada je objavio više autorskih knjiga, u kojima često kombinira svoje fotografsko i književno umijeće, a koautor je i na više skupnih knjiga koje objavljuje u zemlji i inozemstvu.

Za svoj je fotografski i književni rad više puta nagrađivan, uglavnom u inozemstvu, pa je tako između ostaloga njemačko izdanje njegove knjige Ein Jahr in der Hölle (Sezona pakla – Sarajevo Anno Domini 1993) u Njemačkoj proglašeno knjigom mjeseca, dok je knjiga Entseeltes Land, koju je 1995. objavio jedan od najuglednijih njemačkih nakladnika Herder Verlag iz Freiburga, bila pri vrhu njemačkih bestseler ljestvica.

U kazališnoj sezoni 1995/96. bečki Theater der Jugend postavlja kazališnu predstavu u kojoj se koriste dijelovima tekstova iz njegovih knjiga Dnevnik smrti i Sezona pakla.
Knjiga Papa u Hrvata dobila je brončanu plaketu SAPPI u konkurenciji najbolje tiskanih knjiga svijeta za 1997., a knjiga Papa u Sarajevu srebrnu plaketu za 1998..

Izlagao u najuglednijim svjetskim galerijama i muzejima (Stockholm, Kopenhagen, Beč, Prag, Bratislava, Frankfurt, Perpignan, Valencija, Sarajevo, Zagreb, Abu Dhabi, Kairo, New York, Teheran, Mexico City, Rabat (Maroko) i dr.).

O njemu i njegovu radu snimljeno je u inozemstvu više dokumentarnih filmova, npr. Njemačke državne TV kuće ARD.

Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog novinarskog društva i International Federation of Journalists, te od 1978. živi i radi u Zagrebu.

x

Check Also

Dođite na „Božićni koncert“ Glazbene škole Milka Kelemena 16. prosinca

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina priprema svoj tradicionalni „Božićni koncert“ na kojemu će nastupiti Mali ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org