NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICA

U Zavičajnom muzeju Slatina danas otvorenje izložbe „1991.“ Zorana Filipovića

Zavičajni muzej Slatina u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Gradom Slatinom i Općinom Voćin organizira predstavljanje monografije „1991.“ i otvorenje istoimene izložbe fotografija autora Zorana Filipovića.

Svečano otvorenje izložbe održat će se u Zavičajnom muzeju danas, 13. prosinca s početkom u 17 sati.


Zoran Filipović rođen je 27. travnja 1959. u Brčkom u Bosni i Hercegovini.

Profesionalni je fotograf i pisac, a posljednjih se godina sve više bavi grafičkim i produkt dizajnom, a svoju je profesionalnu karijeru započeo u zagrebačkom magazinu “Start ” i tjedniku “Danas”.

Suradnik je više uglednih svjetskih revija i magazina (“Le Figaro Magazine”, “Paris Match”, “Life”, “Die Zeit”, “Frankfurter Allgemeine Magazin”, “Vogue/GQ”, “Photo” i dr.).

Tijekom suradnje s glasovitom agencijom Magnum Photos (Pariz, London, New York, Tokio) potpisivao se pseudonimom ZORO, pod kojim je poznat svjetskoj fotografskoj javnosti.

Dosada je objavio više autorskih knjiga, u kojima često kombinira svoje fotografsko i književno umijeće, a koautor je i na više skupnih knjiga koje objavljuje u zemlji i inozemstvu.

Za svoj je fotografski i književni rad više puta nagrađivan, uglavnom u inozemstvu, pa je tako između ostaloga njemačko izdanje njegove knjige Ein Jahr in der Hölle (Sezona pakla – Sarajevo Anno Domini 1993) u Njemačkoj proglašeno knjigom mjeseca, dok je knjiga Entseeltes Land, koju je 1995. objavio jedan od najuglednijih njemačkih nakladnika Herder Verlag iz Freiburga, bila pri vrhu njemačkih bestseler ljestvica.

U kazališnoj sezoni 1995/96. bečki Theater der Jugend postavlja kazališnu predstavu u kojoj se koriste dijelovima tekstova iz njegovih knjiga Dnevnik smrti i Sezona pakla.
Knjiga Papa u Hrvata dobila je brončanu plaketu SAPPI u konkurenciji najbolje tiskanih knjiga svijeta za 1997., a knjiga Papa u Sarajevu srebrnu plaketu za 1998..

Izlagao u najuglednijim svjetskim galerijama i muzejima (Stockholm, Kopenhagen, Beč, Prag, Bratislava, Frankfurt, Perpignan, Valencija, Sarajevo, Zagreb, Abu Dhabi, Kairo, New York, Teheran, Mexico City, Rabat (Maroko) i dr.).

O njemu i njegovu radu snimljeno je u inozemstvu više dokumentarnih filmova, npr. Njemačke državne TV kuće ARD.

Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog novinarskog društva i International Federation of Journalists, te od 1978. živi i radi u Zagrebu.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button