DOGAĐANJAKULTURANASLOVNICA

ZAKUD VPŽ organizirao radionice veza i tekstilnih vještina u Slatini

Proteklog je vikenda u organizaciji Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Virovitičko-podravske županije i Kulturnog centra Travno – Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba održan niz radionica veza i tekstilnih vještina koje je financiralo Ministarstvo kulture i medija RH.

Radionice pod stručnim vodstvom suradnika pri Posudionici i radionici narodnih nošnji iz Zagreba bile su namijenjene početnicima, odnosno osobama koje se žele baviti izradom tradicijskih vezova i tekstilnih vještina te članovima kulturno-umjetničkih društava s ciljem boljeg upoznavanja i prepoznavanja tradicijskih vezova i tekstilnih tehnika zastupljenih na narodnom ruhu s područja Virovitičko-podravske županije.

Radionice su 21. i 22. studenog održane u Zavičajnom muzeju Slatina gdje je desetak polaznica istih pozdravio v. d. ravnatelja Srđan Đuričić pruživši potporu radu Zajednici amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Virovitičko-podravske županije u sklopu koje djeluje 13, što KUD-ova, udruga i pjevačkih društava.

Prvu radionicu imena „Rasplet i prosic“ vodile su Marica Kurtak iz Zagreba i Eva Kostolić iz Draža koje su polaznicima pojasnile tehnike izvlačenja i oplitanja niti raspletom.
Na drugoj radionici održanoj pod nazivom „Pružanka“ o vezu brojem govorili su Pavo Franjin iz Baranjskog Petrovog Sela i Eva Kostolić iz Draža, dok su treću radionicu pod nazivom „Izrada resa tehnikom makrameom“ predvodili Anđelka i Kristina Blažević iz Osijeka te Nikola Šuća iz Nuštra.

– Drago mi je što smo unatoč situaciji s koronavirusom, kada su otkazani ne samo nastupi već i redovite probe naših kulturno-umjetničkih društava, ipak uspjeli organizirati ove radionice. Na radionicama su sudjelovali članovi Kulturno-umjetničke udruge Voćin, KUD-ova Dika Slatina, Lisinski Našice i Slavonac Podravska Moslavina, te Udruge Vretenac Slatina, – rekla nam je predsjednica ZAKUD-a VPŽ Mihaela Peić te se posebno zahvalila v. d.  ravnatelju Zavičajnog muzeja Slatina Srđanu Đuričiću i Gradu Slatini na pomoći pri organizaciji spomenutih radionica.
(Mihaela Feldi/Foto: ZAKUD VPŽ)


 

Related Articles

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org