Home / DOGAĐANJA / Višestrukim dobrovoljnim darivateljima krvi dodijeljene zahvalnice i pokloni

Višestrukim dobrovoljnim darivateljima krvi dodijeljene zahvalnice i pokloni

U četvrtak, 12. studenog, Crveni križ Slatina organizirao je u zgradi nevladinih udruga u Slatini domjenak na kojem su dodijeljene zahvalnice i prigodni pokloni višestrukim dobrovoljnim darivateljima krvi koji su krv darivali od 10 do čak 75 puta.

Okupljenima su se obratili i prigodnim ih riječima pozdravili zamjenik gradonačelnika grada Slatine Miroslav Venus, ravnatelj Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić i  Ljiljana Peretin predsjednica Crvenog križa Slatina.

Ravnatelj Crvenog križa Slatina, Vladimir Jelenčić tom prigodom nam je rekao – Službeni dan darivatelja krvi je 25. listopada, na spomen na prvu organiziranu akciju darivanja krvi održanu u Željezari Sisak prije 60-ak godina.Na području Slatine organizirano darivanje krvi odvija se već 56 godina. Tehničku organizaciju darivanja preuzela je Transfuzijska ekipa KBC Osijek. Prosječno se organizira jedna akcija mjesečno. Na današnjoj svečanosti pozvano je 8 slavodobitnika sa 50 darivanja i 5 darivatelja sa 75 obavljenih darivanja.

Jedan od darivatelja koji su se ovoj humanoj gesti odazvali 75 puta je i Anadin DelićSa darivanjem krvi počeo sam još u srednjoj školi jer se za to dobivao slobodan dan i bon za ćevape, što je nama u toj dobi puno značilo. Nakon tih početaka, darivanje krvi organizirano se nastavilo i u firmi u kojoj sam radio, gdje se 4 puta godišnje također mogla dati krv pa se evo, skupilo tih 75 darivanja. Osim humanog aspekta, svako davanje krvi ujedno je i kontrola osobnog zdravlja jer se krv svaki puta kontrolira.

Budući da je gosp. Delić napunio tek 50 godina, za očekivati je da će ta brojka dosegnuti i okruglih 100 darivanja. Spomenuo je da ju tijekom godina koliko aktivno sudjeluje u darivanju krvi upoznao veliki broj dobrih ljudi, a sa mnogima je to druženje preraslo i u prijateljstvo kao i vrijedne djelatnike slatinskog Crvenog križa.

Na području grada Slatine trenutno ima oko 400 – 500 aktivnih darivatelja krvi, dok je za ovih 56 godina ukupno izvađeno preko 45.000 doza krvi što je u hrvatskom prosjeku sa otprilike 3.6 darovatelja krvi na 100 stanovnika. (M. Kokorić / Foto: R. Turkalj)

x

Check Also

Slatinski vatrogasci obogatili inventar sustavom za punjenje izolacijskih aparata

Nastavno na nedavno zajedničko ulaganje Grada Slatine i slatinskih vatrogasaca u modernizaciju slatinske Javne vatrogasne ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org