Home / DOGAĐANJA / Veliki četvrtak – kršćanski spomendan Isusove posljednje večere

Veliki četvrtak – kršćanski spomendan Isusove posljednje večere

Veliki četvrtak kršćanski je spomendan Isusove posljednje večere kada su, uoči blagdana Pashe, Isus i apostoli blagovali beskvasni kruh i vino. To je posljednji dan korizme, vremena priprave za Uskrs. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja, na kojoj se posvećuje ulje za Svetu potvrdu, te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene, a uvečer se održava euharistijsko slavlje koje se naziva Misa večere Gospodnje.

Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstveni se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije, svećeničkog reda i zapovijed bratske ljubavi. Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota najsvetiji su dani u liturgijskoj godini i životu svakog vjernika.

Misno evanđelje govori o tome kako je Isus apostolima prao noge, kao primjer i poziv svim kršćanima na uzajamnu ljubav i služenje. Nakon obreda, slijedi prijenos i pohrana svetootajstva; svetohranište ostaje prazno, oltari se ogole, a križevi se pokriju velom. Zvona se više ne oglašavaju do Uskrsnoga bdijenja.

x

Check Also

U DV Zeko 5. prosinca priredba „Sveti Niko…“, a 21. prosinca „Božićni sajam“

Tijekom mjeseca prosinca Dječji vrtić Zeko pripremio je niz događanja pod zajedničkim nazivom „ADVENT U ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org