NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICA

Večeras od 20 sati u Crkvi sv. Josipa – Koncert: Dunjko/Mrnjavčić/Andler

XXIV. festival Dani Milka Kelemena večeras (14. listopada) donosi još jedan zanimljiv koncert.

U Crkvi sv. Josipa s početkom u 20 sati nastupit će trio – Antonia Dunjko, sopran – Igor Mrnjavčić, truba – Edmund Andler-Borić, orgulje.

Ulaz je slobodan.

PROGRAM

Johann Sebastian Bach (1685-1750): arija Jauchzet Gott in allen Landen

Johann Sebastian Bach: Koncert u G-duru za orgulje BWV592

Allegro-Grave-Presto

Johann Sebastian Bach: arija Kom in mein Herzenshaus iz kantate Ein festes Burg ist unser Gott

Alan Hovhaness (1911-2000): Molitva sv. Grgura

Anonimus / Hrvatska 18. st.: Tri jednostavačne sonate za orgulje iz arhiva Franjevačkog samostana u Klanjcu

Georg Friedrich Handel (1685-1759): oda The Eternal Source of Light Devine

Benedetto Marcello (1686-1739): Sonata per Organo in F

Georg Friedrich Handel: arija Let the Bright Seraphim

O IZVOĐAČIMA

Antonia Dunjko, sopran

Antonia Dunjko

Završila je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Lidije Horvat Dunjko.

Redovno sudjeluje u seminarima eminentnih umjetnika medu kojima treba istaknuti: Helena Lazarska, Annemarie i Gerhard Zeller, Lidija Horvat Dunjko, Dunja Vejzović, Daphne Evangelatos, Marijana Mijanović, Renata Pokupić, Tomislav Mužek.

Trenutačno živi u Rotterdamu te se usavršava kod prof. Rosemary Joshua u Amsterdamu. Članica je operne grupe The Fat Lady u Haarlemu (Nizozemska) pod vodstvom mo. Tamira Chassona.

Osvojila je brojne prve nagrade na državnim i inozemnim natjecanjima (Državnom natjecanju komorne glazbe, Državnom natjecanju iz pjevanja, Bruna Špiler u Crnoj Gori, Natjecanje za glas i orgulje Heferer, Lazar Jovanović u Beogradu, Iuventus canti u Slovačkoj, Lav Mirski u Osijeku…) 2013.g nominirana je za „Pjevača godine“ u ciklusu Molto cantabile u suradnji sa Koncertnom direkcijom.   Koncerte odrzava u domovini i inozemstvu (Italija, Austrija-Mozarteum Wiener Saal, Njemačka, Češka, Mađarska, Nizozemska, Srbija, SAD – Washington Kennedy center…).

Osim koncerata ostvarila je brojne operne i operetne uloge (I.Stravinski-Slavuj, C.W.Gluck-Amor, I.pl.Zajc- Ema, G.F.Handel- Poppea, L.Janacek- Bystrouska, E.Kalman- Mariette la Tourette).

Za svoja postignuća nagrađena je Dekanovom nagradom. Surađuje s brojnim orkestrima: Simfonijski orkestar Muzičke akademije (mo.Tarbuk, mo.Juranić, mo.Fačini, mo.Ivezić) , Zagrebački orkestar mladih (mo.Tatarević), Zagrebačka filharmonija (mo.Marevci, mo.Hager), Simfonijski puhački orkestar OSRH (mo.Vukovojac Dugan), Tamburaški orkestar HRT-a (mo.Leopold), Simfonijski orkestar HRT-a (mo.Lipanović, mo.Skender)…

IGOR MRNJAVČIĆ, truba

Rođen je u Zagrebu 1991. godine. Diplomirao je 2016. studij trube na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darija Teskere. U 2012. godini osvaja 1. nagradu kao apsolutni pobjednik u kategorijama trube na međunarodnom trubačkom natjecanju „Petar Konjović“ u Beogradu, te sudjeluje na također međunarodnom natjecanju  „Donaufest“ u Ülm-u u Njemačkoj.

Dobitnik je 2. nagrade (prvo mjesto nije dodijeljeno), te posebne nagrade za najbolju izvedbu Sonate za trubu Stjepana Šuleka na 2. Hrvatskom natjecanju mladih glazbenika do 35 godina „Papandopulo“, održanom u Zagrebu 2013. godine. U 2014. godini osvojio je 1. nagradu u najvišoj kategoriji na međunarodnom natjecanju „Petar Konjović“ u Beogradu i 1. nagradu na državnom natjecanju u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Dobitnik je 1. nagrade na Woodwind&Brass međunarodnom natjecanju u Varaždinu 2015., te je dobitnik jednokratne stipendije tvrtke Yamaha kao najbolji student u konkurenciji limenih instrumenata na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Trostruki je dobitnik dekanove nagrade za najboljeg studenta za akademske godine 2011./2012., 2012./2013. i 2014./2015., te nekoliko posebnih dekanovih nagrada za sudjelovanje u akademskim projektima poput „Slavuj“ Igora Stravinskog i „Orfej i Euridika“ C. W. Glucka.

Kao stipendist Erasmus+ stipendije za razmjenu studenata akademsku godinu 2015./2016. studirao je na prestižnoj akademiji „Franz Liszt“ u Budimpešti u klasi trubačkog virtuoza Gabora Boldoczkog. Ostvario je mnoge solističke nastupe od kojih se izdvajaju koncerti na Brass festivalu u Velikoj Gorici 2013. i 2014. godine, koncerti uz orgulje i sopran u Zagrebačkoj katedrali i na festivalu orgulja „Ars organi Sisciae“, festivalu orgulja grada Visa, međunarodnom festivalu „Nei Suoni dei Luoghi“ u Italiji, te u pratnji Simfonijskog puhačkog orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske.

Kao orkestralni glazbenik surađivao je sa Hrvatskim komornim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, orkestrima HNK u Zagrebu, Rijeci i Splitu, orkestrom koledža Dartmouth iz SAD-a, Quasars ansamblom iz Bratislave (Slovačka), te sa Zagrebačkim orkestrom mladih. Tokom školovanja prisustvovao je na trubačkim seminarima vrsnih glazbenika i pedagoga od kojih su najpoznatiji Reinhold Friedrich, Guido Segers, Rex Richardson, Laura Vukobratović, Sergiu Carstea, Marco Pierobon, David Guillen, Yigal Meltzer, Sebastian Gil Armas, Mary Bowden, Edward Carrol i Nenad Marković. Zaposlen je kao nastavnik trube u glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru.

EDMUND BORIĆ-ANDLER, orguljaš

Živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara. Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha.

Edmund Andler

Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan. Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj republici, Izraelu, SAD-u, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš. Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji  orguljaške baštine.

Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača  takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je Festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale,  bio je jedanaest godina ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae  u Sisku  i tri godine ZRIN festivala. Kao solist uz orgulje surađuje sa  Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem, te Simfonijskim orkestrom Mostar.

Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009. godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin 2010. Drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština objavljen je 2013. godine u izdanju Croatia Recordsa. Krajem 2015. izašao mu je i treći nosač zvuka Orgulje Sisačke biskupije-Sela u izdanju Croatia Recordsa. U 2016. godini izašao je i četvrti solistički CD pod naslovom Orgulje Sisačke biskupije-Voloder.

Godine 2015.  dobitnik  je diplome Milka Trnina  HDGU-aza 2014.  za promicanje orguljske umjetnosti.
(mf/milkokelemen.eu)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button