Home / NASLOVNICA / Utihnula zvona – otišao i posljednji zvonar u općini Sopje

Utihnula zvona – otišao i posljednji zvonar u općini Sopje

GORNJE PREDRIJEVO – Ivan Mikić (1948.) više ne poteže užad zvona u zvoniku sv. Mihaela u Gornjem Predrijevu. Shrvan bolešću, otišao je i posljednji zvonar u općini Sopje, a vjerojatno i u cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji. Na posljednji počinak jučer su ga ispratili njegovi sumještani i malobrojna rodbina. Zvono je u tom selu privremeno utihnulo i još nije odlučeno tko će dalje označavati podne ili zvonom rastjerivati ledonosne oblake.

Ivan Mikić - posljednji sopjanski zvonar - 1

Ivan Mikić

A njegove ruke redovito su njihale seosko zvono, isprva tri puta dnevno, ujutro u pet, točno u podne i navečer, a u posljednje vrijeme bez jutarnje budnice. A kad bi netko umro, zvonio je dok pogrebna povorka ne dođe od kućnog dvorišta do seoskog groblja. U malom selu, s malo ljudi, malo je bilo i sprovoda. Ali uz malo kuna socijalne pomoći, zvonarina mu je pomagala preživljavanje. On je vjerojatno bio najsretniji što suvremena tehnologija sa zvonom na struju za njegova života nije stigla u Gornje Predrijevo.

Vijeće Mjesnog odbora na proširenom sastanku s dvadesetak mještana 18. travnja ove godine jednoglasno ga je predložilo za javno priznanje Općine Sopje. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća prilikom obilježavanja blagdana sv. Florijana i Dana općine 4. svibnja ove godine Ivan Mikić primio je Zahvalnicu Općine Sopje za doprinos društvenom životu Mjesnog odbora Gornje Predrijevo.

Njegovi sumještani ocijenili su ga skromnim i poštenim čovjekom, a oni najbolje znaju tko im je više od 30 godina zvonio u selu.

(P. Žarković – Glas Slavonije / Foto: R. Turkalj)

x

Check Also

PU VPŽ – Tijekom proteklog tjedna evidentirano 7 prometnih nesreća, 378 prekršaja, a uhićene su 2 osobe

Policijska uprava virovitičko-podravska oglasila se s priopćenjem u kojem je iznijela sažetak aktivnosti u prometu ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org