Home / NASLOVNICA / Ukupno 9.066.278 kuna za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije

Ukupno 9.066.278 kuna za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije

Virovitičko – podravska županija u skladu sa sve snažnijim naglaskom na održivi razvoj, zaštitu okoliša i korištenje obnovljivih izvora energije nastavlja ulaganje u odgojno – obrazovne institucije i u energetsku učinkovitost. Na Javni natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje obnovljivih izvora energije VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji sa odgojno – obrazovnim ustanovama i Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Virovitičko – podravske županije, prijavila je ukupno šest projekata, a njih pet se na temelju Odluke Fonda o odabiru korisnika nalazi na listi za sufinanciranje.

Ukupno 5 odobrenih projektnih prijedloga uključuju instalaciju 10 sunčanih elektrana nazivne snage pojedine elektrane 30 kW na krovnim površinama škola i odgojno – obrazovnih institucija i to OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ Petra Preradovića Pitomača, OŠ Augusta Cesarca Špišić Bukovica, SŠ Marka Marulića Slatina i Učeničkog doma Virovitica. Prijavitelj i nositelj navedenih projekata je Virovitičko – podravska županija.

Na krovnim površinama OŠ Davorin Trstenjak, Čađavica, OŠ Suhopolje, OŠ Gradina i OŠ Voćin bit će instalirane sunčane elektrane projektirane snage 170 kW, a kojima je prijavitelj i nositelj svaka škola zasebno.

Ukupno odobren iznos troškova prema rezultatima natječaja iznosi 9.066.278 HRK, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira u iznosu od 6.677.930 HRK, a udio vlastitog sufinanciranja Virovitičko – podravske županije iznosi 2.388.348 HRK.

Instalacijom solarnog fotonaponskog sustava na krovu zgrade omogućit će se uštede u potrošnji električne energije te će sredstva namijenjena za električnu energiju škola moći iskoristiti na neki drugi potrebit način za poboljšanje uvjeta školovanja čime će projekt indirektno utjecati na učenike i nastavnike škole.

Glavni cilj projekta je poboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgrada na području Virovitičko – podravske županije i doprinos smanjenju emisije stakleničkih plinova iz ustanova javnog sektora.

Temeljem Odluke Fonda, od ukupno 160 prijavljenih projektnih prijedloga, pravo na dodjelu sredstava radi sufinanciranja projekata po objavljenom Javnom natječaju, ostvaruje ukupno 67 ponuditelja u ukupnom iznosu 121.491.887,22 kn, a u kojima će Fond sudjelovati s financijskim sredstvima u ukupnom iznosu do 45.569.711,07.

Sredstva za sufinanciranje projekata odobrenih na temelju Odluke osigurana su Financijskim planom Fonda za 2015. i projekcijama za 2016. i 2017. godinu, aktivnost K2020 – Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije (sunce, vjetar, biomasa i sl.), a preostala sredstva će se osigurati Financijskim planom Fonda kroz naredna razdoblja.

x

Check Also

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina privremeno zatvorena zbog preseljenja u svoje matične, obnovljene prostore

Zbog preseljenja u obnovljene prostore Gradska knjižnica i čitaonica Slatina se privremeno zatvara za korisnike. ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org