Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

UDHB VPŽ, nizom aktivnosti, obilježila Dan sjećanja na žrtvu Voćina

Udruga djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije, nizom aktivnosti, odala je danas tijekom poslijepodneva i večeri, u sjećanje na zločine u Voćinu, 13. prosinca 1991. godine, počast žrtvi Voćina. Tada su paravojne postrojbe pobunjenih Srba, povlačeći se pred hrvatskim snagama, mučile i ubile 47 mještana i tri zarobljena hrvatska branitelja.

Nakon zajedničke molitve i paljenja svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima 136. slatinske brigade u središnjem slatinskom parku, članovi udruge i njihovi roditelji, među kojima je bio i slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić, koji su došli pružiti podršku trojici biciklista, članovima Udruge (Jurici Culeju – predsjedniku Udruge, Saši Matijeviću – potpredsjedniku Udruge, te Ivanu Štefanoviću – članu Udruge) iste su ispratili na njihov put biciklima do Voćina. Stigavši u Voćin, poklonili su se žrtvi Voćina kod spomenika Voćinskoj žrtvi.

Kao logistička pratnja biciklistima u automobilu su bili Dino Mataz i Renato Mlakar.

U Voćinu su bicikliste dočekali načelnik općine Voćin Predrag Filić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Roko Perić i predsjednik UDVDR-a Voćin Darko Božičković.

Kratku edukaciju o ratnim događanjima 1990-ih godina, u Voćinu je održao upravo predsjednik UDVDR-a Voćin Darko Božičković, nakon koje su članovi Udruge djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije sudjelovati u paljenju baklji u čast svih 47 žrtava u Voćinu te svih stradalnika domovinskog rata.

Ova udruga, osnovana je prije 10-ak dana, čast nam je sudjelovati u obilježavanju ovog velikog stradanja na našem području te ovim putem apeliram i pozivam predstavnike svih braniteljskih udruga, njihove obitelji, njihovu djecu da se uključe u naš rad. Cilj ove udruge je promicanje vrijednosti Domovinskog rata i zaštiti interese hrvatskih branitelja, osvijestiti djecu o pravima djece hrvatskih branitelja te na taj način ne dati da se žrtva koju su naše obitelji, naši roditelji podnijeli tijekom 90-ih godina u Domovinskom ratu. Trenutno udruga broji 15 članova, a krajem godine će se održati upis članova u Slatini, potom u Orahovici i onda u Virovitici. Sljedeća akcija je humanitarnog značaja gdje ćemo prigodom blagdana Božića darivati djecu hrvatskih branitelja i njihovih obitelji koje su u potrebi, -ispričao nam je predsjednik Udruge Jurica Culej.

(Tekst: Tea Kiš Slačanac /Foto: Tea Kiš Slačanac, UDHB VPŽ)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button