DOGAĐANJANASLOVNICA

U Slatini održana komemoracija u spomen na Milka Kelemena

16. ožujka u Zavičajnom muzeju Slatina održana je komemoracija povodom smrti Milka Kelemena, skladatelja, dirigenta, pedagoga, sveučilišnog profesora, svjetskog putnika, dopisnog člana HAZU, te počasnog građanina grada Slatine koji je preminuo 8. ožujka u Stuttgartu u 94.-toj godini života.

Uvodne riječi uputila je kustosica Martina Gavran te podsjetila nazočne na rad i djelo Milka Kelemena kroz tekst koji je pripremila ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak koja je potom pozdravila nazočne goste: župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića, dožupana Marija Klementa, predsjednika Vijeća Grada Slatine Daria Vrbasliju, zamjenika gradonačelnika Grada Slatine Bojana Plantaka, predsjednicu Ogranka Matice hrvatske Slatina Zoricu Varga, predsjednicu Ogranka Matice hrvatske Virovitica Dubravku Sabolić, župnika Župe sv. Josipa Dragana Hrgića, ravnatelje škola i institucija, suradnike i poznavatelje Milka Kelemena.


Nakon prikazivanja kratkog filma koji je snimljen prije 24 godine u šetnji Slatinom, ravnateljica Šuvak je predstavila muzejsku zbirku posvećenu Milku Kelemenu, te između ostaloga rekla:
Svom rodnom gradu darovao je 2012. vrijednu građu, koja prati njegov život i djelo, a koja je od 2014. godine izložena  u Stalnom postavu Zbirke Milka Kelemena u Zavičajnom muzeju Slatina, koji je smješten u nekadašnjoj slatinskoj pučkoj školi, dakle u objektu u kojem je Kelemen učinio svoje prve korake pismenosti. Zbirka je došla u Slatinu na temelju darovnice gospodina Milka Kelemena i njegove supruge Miroslave, na čemu su im Slatinčani zahvalni i s ponosom će ju čuvati i dalje istraživati. Zbirka će trajno svjedočiti o razdoblju 20. stolj. u hrvatskoj glazbi, kao i o životu i djelu najuglednijeg hrvatskog avangardnog glazbenika, slatinskog đaka koga je središnja slatinska cesta kucavica odvela najdalje od svih, u doslovnom i prenesenom smislu, ali ga u mjesecu njegovog rođenja, kad slatinska Glazbena škola dobiva njegovo ime natrag vratila i time zatvorila jedan nadasve bogati životni krug.”


Milka Kelemena prisjetila se i predsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina Zorica Varga rekavši:
Za svakim od nas hodajući kroz život ovozemaljskom putanjom, ostaju tragovi, netko ih ostavlja vidljivijim, a netko skoro neprimjetnim, ili nam se samo tako čini.
Jedno je sigurno, Milko Kelemen ostavio je iza sebe prepoznatljive tragove ispisane na notnom papiru, tragove koji sviraju i zvone diljem čitava svijeta.
Ponosna sam što je baš  Matica hrvatska organizirala prvi susret s Milkom Kelemenom u našemu gradu. Te je 1994. godine u Srednjoj školi Marka Marulića za svoj 70. rođendan ponovno pronašao put do svoga rodnoga grada, taj je susret slijedeće godine prerastao u Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena.
Bili smo ponosni i zahvalni što je Milko Kelemen uređivanje knjiga Svjetovi zvuka (1999.) i Poruka Pateru Kolbu, prvom glazbenom učitelju i prijatelju Milka Kelemena ( 2002.) povjerio Matici hrvatskoj u Slatini.”
Sjećanje na Kelemena zaključila je citatom iz knjige Poruka pateru Kolbu NEBO I PAKAO (razmišljanja Milka Kelemena)
“Vjerujem da postoji nebo i pakao. Prije nego što sam se rodio, bio sam vječno u nebu, bez vremena i prostora. Kad sam se rodio, došao sam u pakao. Kad umrem, vratit ću se u ono isto nebo u kojem sam već bio, bez vremena i prostora.”


S Međunarodnim glazbenim festivalom Dani Milka Kelemena u Slatini nazočne je upoznala vježbenica muzeja Valentina Volf koja je pročitala dopis direktorice festivala Jadranke Srdoč.
“Dani Milka Kelemena okupljaju svake godine u Slatini ugledne hrvatske i svjetski poznate umjetnike, ponajviše zahvaljujući međunarodnoj reputaciji velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena kojemu je festival posvećen.
Temelj festivala čine djela Milka Kelemena, ona se provlače kao lajtmotiv u cjelokupnom programu, upotpunjena i obogaćena ostalim vidovima stvaralaštva – likovnom umjetnošću, filmom, scenskom umjetnošću, književnošću…
U protekla dva desetljeća publici je bogati Kelemenov opus predstavljen kroz 109 izvedbi. Svojim kulturnim sadržajima festival se obraća najširoj, neumjetničkoj publici, ali i mladima koji postaju potencijalni budući umjetnici ili nova publika.”


“8. ožujka sve nas je u školi rastužila vijest o odlasku prof. Milka Kelemena na viječni počinak jer smo bili uvjerenja kako će maestro, ako ne fizički, bar u mislima u Stuttgartu biti s nama 21. ožujka prilikom svečanog otkrivanja natpisne ploče na zgradi škole i prvog obilježavanja Dana škole koja ponosno od ove godine  nosi njegovo ime.
Za vrijeme festivala u Slatini rado se družio s učenicima i učiteljima škole. To su bili nezaboravni susreti u kojima smo slušali maestrova iskustva i njegove priče o putovanjima po svijetu, osobito u egzotične zemlje. Prilikom upisa u Ljetopis škole 2005. godine napisao je: „Jako mi je drago bilo posjetiti Muzičku školu u Slatini. Nadam se da će odavde izići novi Kelemeni“
Maestro Kelemen hvala Vam što ste nam još za života odobrili da naša škola nosi ime po vama. Time ste nam iskazali veliko povjerenje, a mi učitelji škole obećavamo da ćemo Vas se sjećati i s ponosom nositi Vaše ime te prenositi kulturu i glazbu na nove naraštaje.”
– istaknuo je ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Antonio Brzica, te na kraju pročitao posljednje riječi upućene Glazbenoj školi koje je poslao uoči Dana škole i svečanog otkrivanja natpisne ploče.


Predsjednik Vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija govorio je o značaju Kelemena za Slatinu:
“Mnogo nam je toga Milko Kelemen ostavio u nasljeđe, a još nas s više toga vječno zadužio. Zadužio nas je svojom životnom energijom, suvremenošću i mladošću duha, a ponajviše svojom glazbom, glazbom ispred glazbe, glazbom ispred vremena. Milko Kelemen ostavio je svijetu svoja djela, tolikim sveučilištima i još više studentima nesebično je prenosio svoje znanje i iskustvo. Zagrebu veliki Muzički Biennale, a nama, svojoj maloj Slatini, gradu svoga rođenja i djetinjstva, u koji se uvijek rado vraćao i kom je svojom glazbom kroz ove 23 godine odgojio koncertnu publiku ostavio je najveće bogatstvo, svoje privatne stvari u sobi Milka Kelemena u muzeju, svoju glazbu Međunarodnom festivalu Dani Milka Kelemena i ime Slatine pronešeno svijetom i postavljeno na svjetsku mapu klasične i avangardne glazbe. Zato Slatina njemu vraća, ne samo sobu, nego cijelu školu s njegovim imenom… Umjetnici imaju privilegiju da sjećanja na njih ne blijede, oni ne umiru nego nastavljaju živjeti u svojim djelima, u svojim skladbama, u svojoj glazbi. Tako će i Milko Kelemen živjeti u svakom potezu gudala, u svakom zamahu ruke, vibraciji i udarcu koji proizvode ton, u svojoj glazbi, ali i u malim Kelemenima – sadašnjim i budućim generacijama učenika naše glazbene škole.”


“Danas se prisjećamo Milka Kelemena, tog velikog čovjeka čiji su korjeni upravo ovdje u Slatini iz koje ga je životni put odveo u veliki svijet. Ovaj najpoznatiji hrvtski avangardni skladatalj bio je nadasve veliki čovjek koji je volio svoju Slatinu, kojoj se uvijek rado vraćao. S radošću i ponosom kao župan Virovitičko-podravske županije koja mu je dala zlatnu plaketu za ukupno životno djelo i doprinos razvoju hrvatske moderne glazbe, a listajući arhivsku građu našao sam podatak da je 1998. godine upravo Milko Kelemen skladao kompoziciju pod nazivom “Polja podvučena plavim” posvećeno našoj županiji koja je praizvedena iste godine u prigodi obilježavanja 3. rujna Dana županije i 150. godišnjice održavanja Obnoviteljske skupštine stare Virovitičke županije održane 1848. godine u Virovitici u nazočnosti bana Josipa Jelačića.” – rekao je župan Virovitičko-podravski Igor Andrović te tom prigodom ravnateljici Zavičajnog muzeja Slatina Dragici Šuvak uručio originalnu partituru pisanu rukom maestra Kelemena, na trajno čuvanje u postavi Kelemenove zbirke.


Komemoracija je završena prikazivanjem kratkog filma s osvrtom na buduću Glazbenu školu Milka Kelemena, te upisom posjetitelja u knjigu sjećanja.(mf/Foto:Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button