DOGAĐANJANASLOVNICA

U OŠ Josipa Kozarca otvorena izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost”

Izložba 'Anne Frank – povijest za sadašnjost' - 6Osnovna škola Josipa Kozarca od jučer, 2. svibnja pa sve do 12. svibnja biti će domaćin putujuće izložbe „Anne Frank – povijest za sadašnjost“. Izložbu su otvorili ravnateljica škola Ksenija Vujanović Juras, pročelnik Ureda gradonačelnika grada Slatine Radenko Pavić i nastavnik povijesti Markan Lukić.

Ravnateljica škole, Ksenija Vujanović Juras tom prilikom pozdravila je sve prisutne i zaželjela im dobrodošlicu u OŠ Josipa Kozarca te istaknula:

„Tijekom učenja u školi učenici se u više nastavnih predmeta susreću sa Annom Fank. Naša škola je ponosna što je dobila prigodu postaviti ovu izložbu, zahvaljujemo se onima koji su je inicirali, zahvaljujemo se na suradnji slatinskim srednjim školama kao i svima koji su nam omogućili da budemo ovih nekoliko dana domaćini ove izložbe na koju su nam dolazak već najavili učenici nekih drugih škola koje će naši učenici volonteri provesti kroz izložbu.”

Pročelnik ureda gradonačelnika Radenko Pavić pozdravio je sve prisutne u ime gradonačelnika Ivana Roštaša i gradske uprave. Zahvalio se svima zaslužnima za postavljanje izložbe koju će pogledati i učenici ostalih škola i tom prilikom rekao:

„Anne Frank je simbol stradanja djece i cijelih židovskih obitelji u holokaustu ali ja bih više naglasio ovaj drugi dio naziva izložbe „Povijest za sadašnjost“ koji ustvari daje i proteže tu jednu opće vrijednu nit i pokazuju snagu pisane riječi jer da nije bilo dnevnika ne bi bilo ni Anne Frank. Iako je ona proživjela tu strašnu sudbinu,  da nije bilo zapisano ne bi imala ovakav utjecaj na mnoge ljude kojima je ukazala na strahote holokausta. Želim da ovu izložbu pogleda što veći broj učenika ali i naših građana.”

Nastavnik povijesti Markan Lukić okupljenima je ukratko pojasnio značenje pojma “holokaust” kroz povijest do njegovog značenja u 2. svjetskom ratu kao sustavno uništenje židova od strane nacista uoči i za vrijeme 2. svjetskog rata.

„Upravo sudbina djevojčice Anne Frank govori o velikoj nesreći koja je zadesila milijune njezinih sunarodnjaka i drugih ljudi koji se nisu uklapali u nacistički mentalni sklop opterećen rasnom i nacionalnom mržnjom.

Ova izložba će nam zacijelo dočarati užas 2. svjetskog rata i djelovati na našu savjest da se ovako nešto ne ponovi. Ona bi trebala biti opomena mladim generacijama na opasnost od ekstremizma i nacionalizma s obzirom na porast netrpeljivosti prema raznim skupinama u društvu po rasnoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Moramo naučiti razlikovati ideologije koje mogu dovesti do novih tragedija i takve sprječavati u njihovim naumima a u tome će nam pomoći i ova izložba.“ – riječi su s kojima je profesor Lukić zaključio otvaranje izložbe.

Ova izložba je obišla četrdesetak zemalja, a u Slatinu je stigla nakon što je Hrvatskoj već bila u Zagrebu, Rijeci, Splitu,Osijeku, Čakovcu, Daruvaru, Bjelovaru,Vrgorcu, Zadru, Puli, Labinu, Opatiji, Slavonskom Brodu, Krku, Koprivnici i Varaždinu. Izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost besplatna je i otvorena za javnost do 12. svibnja 2016. u prostorima OŠ Josipa Kozarca Slatina. (mk / Foto: M. Kokorić)


Related Articles

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org