NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

U nedjelju počinje zimsko računanje vremena, a mijenjaju se još neke stvari

Ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 25. listopada, kada ćemo pomaknuti kazaljke za jedan sat unatrag, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Sat će se pomaknuti unatrag u nedjelju u 3 sata ujutro, tako da se 3 sata, računa kao 2 sata.

Europska unija donijela je odluku kako će se ukinuti prelasci s ljetnog za zimsko vrijeme i obrnuto, a rok za ukidanje je pomaknut s 2019. godine na 2021. ali Vijeće EU još nije donijelo svoju odluku, pa nije sasvim sigurno hoće li to biti zadnje pomicanje sata u EU.

Mijenjaju se još neke stvari

Zahvaljujući novom zakonu od prošle godine, s promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na automobilima, naime, paljenje i gašenje svjetala regulirano je u datumskom razdoblju, odnosno od 1. studenog do 31. ožujka.

Zimskim računanjem vremena električna energija utrošena od 7 do 21 sat obračunava se prema višoj tarifi (VT), a energija utrošena u razdoblju od 21 do 7 sati prema nižoj tarifi (NT), navodi se na stranicama HEP-a.
Zbog pomicanja vremena u željezničkom prometu vlakovi će biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom. Ljetno računanje vremena ponovno će se vratiti 28. ožujka 2021. godine.
(mf/dzm.gov.hr)

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button