Home / NASLOVNICA / U Čađavici predavanje održala ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište

U Čađavici predavanje održala ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište

Predavanje o poljoprivrednom zemljištu - 28U organizaciji Općine Čađavice, jučer je u tome mjestu gostovala ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević. U nazočnosti saborskog zastupnika Josipa Đakića, župana Tomislava Tolušića, ravnatelja razvojne agencije VIDRA Tomislava Petrica i načelnika susjednih općina, ona je nositelje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava upoznala s radom i aktivnostima agencije te s predloženim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i odgovarala na pitanja o problematici raspodjele poljoprivrednog zemljišta.

Načelnik općine Čađavica Mirko Rončević kaže da seoske sredine žele zadržati mlade ljude koji su djelomično financirani sredstvima IPARD programa Europske unije nabavili poljoprivrednu mehanizaciju. Prijedlog novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisuje da osobe zainteresirane za dobivanje koncesije mogu dobiti sto bodova. Cijena i dosadašnji zakup donose 40, a gospodarski program 60 bodova.

Gospodarski program vrlo je kompliciran i sadrži niz podataka o poljoprivredniku i njegovoj opremi, od stručne spreme, broja zaposlenih radnika, poljoprivredne mehanizacije u vlasništvu i objekata za čuvanje i preradu usjeva, do provedene legalizacije objekata i udaljenosti sjedišta OPG-a od poljoprivrednog zemljišta. Sve je to komplicirano za poljoprivrednike i oni će teško ostvariti mogućnost koncesije.

x

Check Also

Glazbena srijeda na Radio Slatini

Današnji dan donio je poprilično niske temperature, ali druženjem s našim slušateljima, a kasnije i ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org