DOGAĐANJANASLOVNICA

Svečano otvoren novouređeni prostor Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

Povodom Dana hrvatskih knjižnica jučer je svečano otvoren novouređeni prostor Gradske knjižnice i čitaonice Slatina čiji se prostor uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH (400.000 kn) i Grada Slatine (140.000 kn) povećao za 250 metara kvadratnih te je sada ukupne površine 524 metra kvadratna. Na taj je način u Knjižnici, između ostaloga, proširen dječji odjel, multimedijska dvorana i čitaonica dnevnog tiska.

Program je započeo književno-glazbenim susretom i predstavljanjem knjige u suradnji sa Školskom knjigom, Zagreb, gdje je na vrlo zanimljiv način knjigu „Stepenice do neba“ predstavila autorica Ivana Adlešić Pervan uz glazbenu pratnju Slatinčanima vrlo dobro znanog dvojca Davora Čižeka i Fikreta Balića.
Aktivni sudionici književnog susreta bili su učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina 3.r. frizera i automehaničara, te 1.r. pomoćnog krojača pod vodstvom prof. Ivane Lukač-Vuković, zatim 2.r. vodoinstalatera i elektroinstalatera pod vodstvom prof. Tomislava Pečeka, učenici 3.r. konobara Andrej Tomić i Kristian Rabić, te knjižničarka Svjetlana Dupan i ravnatelj IOŠ Slatina Mladen Graovac.

Na samom početku mnogobrojne posjetitelje i goste pozdravila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Ana Knežević.

Simboličnim presijecanjem vrpce novouređeni prostor Gradske knjižnice i čitaonice Slatina u nazočnosti gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića, otvorio je izaslanik ministrice kulture RH Žarko Španiček koji je tom prigodom istaknuo da je kroz dugogodišnji konzervatorski rad na ovom području imao priliku pratiti jedan lijepi kulturni razvoj i intenzitet kulturnog života. Pokazatelj tomu je financijska potpora Ministarstva kulture u ovoj godini kroz devet programa kulturnog stvaralaštva u ovoj sredini s preko 1.200.000 kuna.
Smatram da su već više od sto godina knjižnice središta kulturnog života u mnogim našim sredinama. Knjižnice i knjige nam pružaju jednu nevjerojatnu mogućnost. Svaki puta kada uzmemo knjigu u ruke mi ulazimo u jedan drugi svijet, u jednu drugu stvarnost, u nešto što možemo proživljavati zajedno s likovima koji su tamo opisani. Zbog toga je uloga knjižnica danas možda i veća nego što je nekada bila i zbog toga mi je drago da to Ministarstvo kulture prepoznaje i podupire takve programe.“ – rekao je izaslanik ministrice kulture RH Žarko Španiček.

Drago mi je da se nalazimo ovdje nakon nekoliko godina mukotrpnog  lobiranja i rada da ovaj prostor nekadašnjeg Mliječnog restorana postane dio Knjižnice. S ovakvim novouređenim prostorom se zaista možemo pohvaliti ne samo u  našoj županiji nego i šire. Sada imamo potrebne gabarite za sve one sadržaje koji su implementirani u proteklih nekoliko godina u knjižnicu kako bi došli do punog izražaja, od čitanja poezije, izložbi, književnih susreta, rada s djecom…
Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što se nalazimo na početku još jedne lijepe, slatinske, kulturne priče.“
– istaknuo je gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

Nakon što je Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina daljnji uspješan rad u novouređenom prostoru zaželjela i izaslanica voditeljice Županijske matične knjižnične službe, te ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Mirjana Kotromanović, goste je u obilazak knjižnice povela Kontesa Nera koju je utjelovila glumica Mirna Ostrošić. Kontesa Nera za ovu je prigodu izašla iz unutrašnjosti korica Gričke vještice te kroz monolog ispričala svoju životnu priču.
Svečanost je završila prigodnim domjenkom.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button