DOGAĐANJANASLOVNICA

Sve za bolju budućnost djece

U sklopu Akcije i ovogodišnje kandidature za dobivanje prestižne titule Grad Slatina -prijatelj djece, Grad Slatina i Centar za socijalnu skrb Slatina jučer su organizirali predavanje „Odgoj bez vike“ koje je održala učiteljica iz Čakovca Anita Vadas, edukatorica i savjetnica za roditeljstvo.

Radi se o edukaciji koja proširuje vidike i upoznaje s novijim istraživanjima na području odgoja djece i roditeljstva, odnosno mirnim načinima rješavanja raznoraznih izazova s djecom/učenicima čime se olakšava međusobna komunikacija i suradnja.

Ukratko edukacija nudi odgovore na brojna pitanja koje bi inače morali sami istraživati i proučavati na desetke knjiga…

Ovo predavanje/radionica olakšava rad s djecom, razotkriva nesvjesne obrasce djelovanja,omogućava bolju komunikaciju, objašnjava zašto dijete djeluje kako djeluje, uvodi nas u novija znanja i istraživanja, nudi stručno objašnjenje, praktično je primjenjivo i isprobano u razredu.

Ovo trosatno predavanje bilo je besplatno,održalo se u Hrvatskom domu u Slatini, a okupilo je većinom odgajatelje i učitelje koji su i sami roditelji, ali su i u svakodnevnom kontaktu s učenicima/djecom u školi i vrtiću.

Ispred organizatora, u ime Grada Slatine, ispred gradonačelnika, prisutne je pozdravila dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić, te ispred Centra za socijalnu skrb Slatina, njegova ravnateljica Ljiljana Randelj.

Anita Vadas izuzetno je zahvalna na pozivu i dobrodošlici od strane inicijatora i organizatora ovoga gostovanja.

Jučerašnjim predavanjem i radionicom, Anita Vadas pokušala je predstaviti mirne načine rješenja, tako da ne moramo vikati ili pribjegavati verbalnom ili fizičkom odgajanju djece, a kao iznenađenje pripremila je dodatne dvije teme, od kojih se prva odnosila na to kako ostati dosljedan u mirnom odgoju djeteta, razviti rutinu i nove navike u roditeljstvu, a druga se tema odnosila na to koliko je roditelj bitan u odgoju djece, ali i učitelji te odgajatelji, koji su također jedna od vrlo važnih karika u odgoju djece.

Anita Vadas sa svojim je predavanjima i radionicama posjetila gotovo sve veće gradove u Hrvatskoj, a mjesečno održava barem jednu radionicu odnosno predavanje.

Za jesen priprema i „Školu za roditelje“ koja bi trebala imati i svoj certifikat.

Ideje crpi od svojih učenika i njihovih roditelja. Svako jutro budi se s novom inspiracijom i uživa u svome poslu učiteljice baš kao i u svome hobiju, odnosno svome dodatnome pozivu edukatorice i savjetnice za roditeljstvo za kojim,doslovno, kako sama kaže „gori“.

“Ovim predavanjem, zapravo smo samo zagrebli u područje roditeljstva, jer od njih baš kao i od učitelja i odgajatelja se puno očekuje.

Ako svi zaista damo sve od sebe da djetetu damo maksimum, mi ćemo u budućnosti imati bolje društvo i bolju generaciju, nego što smo imali u posljednjih dvadesetak godina“,kaže među ostalim Vadas.

(tks/Foto:Tea Kiš Slačanac)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button