Home / DOGAĐANJA / Stigle ljetne vrućine. Evo najvažnijih savjeta

Stigle ljetne vrućine. Evo najvažnijih savjeta

Toplinski val koji prži cijelu Europu i danas je temperature u cijeloj zemlji podigao na 34 Celzijeva stupnja, a ponegdje čak do iznimno vrućih 37 stupnjeva.

Stoga smo jutros posjetili Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije Ispostavu u Slatini gdje nam je dežurni liječnik Božidar Novoselović u nazočnosti medicinskog tehničara Branka Dvoržaka dao nekoliko savjeta kako preživjeti ovaj toplinski val koji je zahvatio i naše krajeve.

Ispostava Hitne medicine u Slatini za sada ne bilježi pojačani broj hitnih intervencija izazvanih toplinskim tegobama, odnosno oni koji su zatražili liječničku pomoć uglavnom su radnici koji rade na otvorenom prostoru, koji su prirodom svoga posla primorani boraviti vani i tijekom najopasnijeg dijela dana od 11 do 17 sati kada temperature dosežu svoj maksimum. No oni su uglavnom dobro informirani te se pridržavaju uputa liječnika.

Starije osobe, kronični bolesnici i mala djeca trebali bi se također pridržavati uputa liječnika prema kojima bi u tom najtoplijem dijelu dana trebali boraviti u zatvorenim rashlađenim prostorijama (s tim da razlika temperature prostorije koja se postiže korištenjem klima uređaja i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7ºC), odnosno izbjegavati izlaganje suncu kako ne bi došlo do toplinske iscrpljenosti koju građani često miješaju sa sunčanicom.

Isto tako potrebno je piti dovoljne količine tekućine (do 2 litre negazirane vode, čaja…) te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća.

Ukoliko se izlazi van koristiti zaštitne kreme, zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću.

Simptomi toplinske iscrpljenosti su: slabost, mučnina, vrtoglavica, glavobolja, dehidracija, povećana osjetljivost očiju na svijetlost… koji ukoliko se pojave svakako su znak da se osoba mora hitno javiti svom izabranom liječniku obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Ukoliko dođe do toplinske iscrpljenosti osobu je potrebno maknuti s površine povišene temperature, dati joj određenu količinu tekućine i staviti hladne obloge kako bi se smanjila tjelesna temperatura do dolaska hitne medicinske pomoći.

I nekoliko sljedećih dana očekuju nas paklene vrućine.
Vruće i sunčano vrijeme nastavlja se i sutra no u petak navečer i u noći s petka na subotu napokon bi trebalo stići i dugo očekivano osvježenje, barem nakratko.

Prema najavama meteorologa niže temperature neće se dugo zadržati te već u nedjelju temperatura bi se trebala ponovno popeti do 30 stupnjeva, a u ponedjeljak bi mogla biti još i viša.(mf/Foto:Mihaela Feldi)

x

Check Also

Za 15 projekata, Virovitičko-podravske županije, 13 općina i Grada Slatine, dodijeljeno 4.600.000,00 kuna, doznajte što će se graditi

U Hotelu Sheraton u Zagrebu, održana je svečanost potpisivanja o sufinanciranju projekata prema Programu održivog ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org