DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Srednja škola Marka Marulića Slatina prati korak s vremenom, a dokaz tome je nova informatička učionica opremljena uz pomoć Grada Slatine

Grad Slatina osigurao je sredstva za opremanje informatičke učionice u Srednjoj školi Marka Marulića u vrijednosti 133.299,00 kn. Naime, dosadašnja su računala bila starija od deset godina te su bila zastarjela što je učenicima otežavalo praćenje nastavnog programa. Upravo je zato škola uz pomoć Grada odlučila opremiti informatičku učionicu pa je u tu svrhu nabavljeno dvadeset novih računala i jedan pametni ekran.

Tom prigodom su gradonačelnik Denis Ostrošić i dogradonačelnik Ilija Nikolić posjetili školu gdje ih je ugostio ravnatelj Ivan Roštaš koji im je poželio dobrodošlicu te je u ime nastavnika i učenika uputilo zahvale Gradu Slatini, istaknuvši kako će nova oprema uvelike olakšati izvođenje nastave.

– Zahvalni smo Gradu Slatini na financijskim sredstvima pomoću kojih smo nabavili dvadeset novih računala s monitorima i jedan pametni ekran za jednu od naših informatičkih učionica. Inače dobivamo kapitalnu pomoć od Ministarstva znanosti i obrazovanja te od našega osnivača – Virovitičko-podravske županije, te kroz različite projekte koje provodi škola, a svaka donacija koja unaprjeđuje i poboljšava nastavu nam je značajna i dobrodošla. Ulaganje u obrazovanje je dugoročno najbolja investicija i ova donacija svakako doprinosi poboljšanju kvalitete nastave, – rekao je Roštaš te naglasio kako su njihovi učenici u protekloj godini ostvarili izvrsne rezultate i opravdavaju sva ta ulaganja.

Ravnatelj se također dotaknuo i prilično loše demografske slike kojoj čitava Lijepa naša i dalje ne nalazi lijeka pa je i u Srednjoj školi Marka Marulića vidljiv značajan pad učeničke populacije.

– Prošle godine smo nažalost bili na rubu s upisom učenika. Proteklih pet godina vidljiv je trend smanjenja broja upisanih učenika, s 530 smo pali na 370. Međutim, srećom, zadržali smo jednak broj razrednih odjela, a nitko od djelatnika nije dobio otkaz. Trenutno razmišljamo i o uvođenju novih zanimanja koja idu u korak s vremenom kako bismo se prilagoditi tržištu rada. Nadamo se i daljnjoj dobroj suradnji s Gradom Slatinom jer već sada imamo još jedan zahtjev koji je vezan za drugu informatičku učionicu koja isto tako vapi za novim računalima koja su također dotrajala, a učenici trebaju raditi na naprednoj tehnologiji kako ne bi zaostajali s nekim razvijenijim sredinama, – izjavio je Roštaš.

Iako je to trend koji je prisutan u cijeloj državi i u aktualnoj školskoj godini imamo najmanji ukupan broj upisane školske djece dosad, gradonačelnik Denis Ostrošić ima ideju kojom bi bilo moguće povećati broj učenika u našim srednjim školama.

– Ako uspijemo dogovoriti da zaživi projekt kampus, odnosno planirani učenički/studentski dom, tu bi došlo do fluktuacije učenika unutar Hrvatske. S novim programima koji bi bili kvalitetno izabrani da se ne kose s programima koji postoje u Orahovici i Virovitici, mogli bismo privući učenike iz drugih krajeva da dođu ovdje pohađati srednju školu. Mogli bi u domu boraviti preko tjedna, a preko vikenda putovati doma, što i država sada financira, – rekao je Ostrošić te istaknuo kako, iako Grad nije osnivač škola, proteklih su se godina doista trudili sudjelovati u životu i radu škola raznim donacijama i projektima. Doniranje sredstava za opremanje informatičke učionice je bio samo još jedan iskorak dalje kada je u pitanju ulaganje u obrazovanje.

Ovom prilikom se gradonačelnik prisjetio i svojih školskih dana u istoj školi koja je i u prošlosti nastojala pratiti tehnološke trendove.

– Kao bivši učenik ove škole mogu se prisjetiti kako je 1984. godine u školu stiglo prvo Apple Macintosh  računalo. Mi kao matematičari-informatičari smo imali dva računala na kojima smo se učili informatici. Treba pratiti trendove i pomoći mladima da ostanu ovdje, što i je cilj Grada Slatine, – zaključio je Ostrošić te dodao kako mu je drago što je ovaj projekt realiziran i da vjeruje kako će, iako tehnologija rapidno napreduje, ova računala ipak potrajati barem neko vrijeme kako ih ne bi morali mijenjati tako brzo.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button