NASLOVNICAOPĆINE

„Slavonsko kolinje u Čađavici“ postalo tradicija

Jučer je u Čađavici održana četvrta, sada već tradicionalna cjelodnevna manifestacija Slavonsko kolinje. U domu Lovačke udruge “Sokol” i dvorištu doma okupilo se četrdesetak mještana, članova udruga, općinskih vijećnika i gostiju.

Nakon vaganja bravca, započelo se s radom pod budnim okom načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića.

– Nekad je svako domaćinstvo imalo svoje kolinje, ali u posljednje vrijeme globalizacija je učinila svoje i takvih poslova i običaja u selima sve je manje, a sve više obitelji meso kupuje u trgovačkim centrima. Mi smo htjeli sačuvati tradicionalni način pripreme mesa, jer želimo da pripadnici mlađe generacije vide kako se taj posao može kvalitetno obaviti kod kuće. Najveći dio poslova na kolinju obavlja se vani pa smo čekali pogodno vrijeme, a bilo bi nam draže da smo imali snijega, jer bismo tada imali pravi zimski ugođaj, upravo primjeren tom poslu – kazao nam je općinski načelnik Mirko Rončević.

Cijeli posao detaljno je obavljen kako je i planirano, svatko je znao za koji je zadatak zadužen. Zahvaljujući velikom broju iskusnih članova udruga sa čađavačkog područja koji dobro znaju što i kako treba raditi, dobroj organizaciji i podjeli poslova, bravac od 305 kilograma brzo je pretvoren u mesne prerađevine. Dok je jedna ekipa rezala slaninu, druga je odvajala i mljela meso, članice KUD-a Podravina ispekle su i poslužile jetrica s bijelim lukom, tradicionalni doručak za svako kolinje u Slavoniji, kao i kolače. Uslijedilo je topljenje masti, pripremanje smjese i nadijevanje kobasica, a potom su zgotovljene i krvavice.

Ove godine na čađavačkom kolinju bili su i predstavnici Virovitičko-podravske županije, zamjenik župana Marijo Klement i predsjednik Županijske skupštine Miran Janačić, kao gosti ali i kao aktivni sudionici. Marijo se okušao u rasijecanju svinje, rezanju slanine i topljenu čvaraka, u kojemu se okušao i Miran.

Kao i prošle godine, tako i ove jedan dio mesa podijeliti će se potrebitima i osnovnoj školi.

– Jedan, manji dio mesa potroši se na dan kolinja u spravljanju slavonskih jela, jer u toj manifestaciji sudjeluje doista veliki broj ljudi, a sve preostalo, također, ima svoju namjenu. Najveći dio podijelit ćemo potrebitima s područja općine Čađavica kroz projekt “Zaželi – Općina Čađavica”. Dio ćemo ostaviti za sudjelovanje na sajmu Viroexpo ove godine u Virovitici, da se tamo istopi dio čvaraka i da se i tamo napravi kotlovina, a jedan dio završit će i u kuhinji Osnovne škole Davorina Trstenjaka u Čađavici. Sve to radimo da pokažemo Slavoniji naše stare običaje – zaključio je načelnik Rončević.
(df,mf/Foto: D. Fišli)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button