DOGAĐANJANASLOVNICA

Radionicom glinom započela „5. slatinska mala scena“

Slatinska mala scena je projekt koji Pučko otvoreno učilište Slatina uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Slatine organizira s ciljem da se djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta kroz kazališne predstave približi kazališna umjetnost.
Ove godine program je po prvi puta proširen kazališnim predstavama za srednjoškolce, te radionicama za vrtićku djecu.

Tako je danas u sklopu ovogodišnje „5. slatinske male scene“ održana radionica glinom u Dječjem vrtiću Suncokret gdje je ravnateljica Snježana Dupan Lovrić pozdravila  ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijelu Fabric Fabijanac u pratnji Ane Šnjarić, direktoricu poslovnice Zagrebačke banke Slatina Kristinu Dvojak i akademsku kiparicu Danijelu Halužan Glumbić.

Na inicijativu Pučkog otvorenog učilišta Slatina, Zagrebačka banka uključila se u ovaj projekt i na taj način prigodno obilježila Dan štednje.
Za svu djecu, sudionike radionice Zagrebačka banka je pripremila prigodne slikovnice, balone i kasice pčelica što je i bio motiv današnjeg modeliranja glinom.

„Glina kao materijal je prekrasan za djecu, od gline se svašta može napraviti jer mašta radi svašta. Proces u radu s glinom je da se glina prvo izmodelira, zatim osuši, ispeče i na kraju glazira i sve je ručni rad. Pčelica je zapravo dosta zahtjevna skulptura, ali djeca su uživala i dobro se zabavljala u cijelom procesu od oblikovanja i valjanja gline do stvaranja gotove skulpture.“ – rekla je zagrebačka kiparica Danijela Halužan Glumbić koja je vodila radionicu, te će dječje skulpture ispeći u keramičkoj peći i vratiti vrtićancima na bojanje i pripremu za izložbu. Kiparica Halužan Glumbić inače u svom ateljeu većinom radi uporabne unikate uglavnom u keramici u Zagrebu i Virovitici, a svoje skulpture izlaže na brojnim izložbama u Hrvatskoj. Isto tako bavi se i dizajnom i uređenjem interijera.

Ravnateljica Dječjed vrtića Suncokret Snježana Dupan Lovrić zahvalila se na ovoj kreativnoj suradnji kiparici Danijeli Halužan Glumbić i ravnateljici POU Danijeli Fabric Fabijanac, te istaknula kako je ova radionica bila izuzetna prilika da se djeca upoznaju s još jednim oblikom umjetnosti, odnosno kiparstvom gdje je na vidjelo izašla sva njihova mašta i kreativnost.

Ove se godine kapacitet vrtića proširio budući da od veljače boravak djece u vrtiću sufinancira Općina Nova Bukovica, a od rujna i Općine Čađavica i Sopje. U vrtiću trenutno boravi 25 djece iz Slatine čiji boravak od otvorenja vrtića sufinancira Grad Slatina, te 13 djece iz spomenutih općina. Djeca su smještena u dvije odgojne skupine s kojima radi tri odgojitelja.
Od siječnja ove godine otvoren je i Područni odjel u Mikleušu gdje boravak jedne skupine djece sufinancira Općina Mikleuš.

Radovi nastali na današnjoj radionici bit će izloženi u ponedjeljak 12. studenog, kada Pučko otvoreno učilište Slatina priprema otvorenje izložbe dječjih radova i predstavu s početkom u 10 sati.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button