DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJE

PRELO UDRUGE “NAPREDAK”

Slatinska udruga Napredak, koja okuplja bosanskohercegovačke Hrvate u Virovitičko-podravskoj županiji, organizirala je veliko kulturno-zabavno Prelo, koje je okupilo brojne predstavnike društvenih i gospodarskih djelatnosti na području županije. Među brojnim uzvanicima bili su pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, načelnici Čađavice i Voćina Mirko Rončević i Predrag Filić, predsjednik Općinskog vijeća Čađavice Josip Piskać, predsjednici udruga Ličana Vila Velebita iz Slatine i Virovitice Željko Šnjarić i Željka Grahovac, svećenici Vladimir Škrinjarić, Nikola Jušić, Dragan Hrgić i Augustin Tašić, a sve njih u prigodnim obraćanjima pozdravili su predsjednik udruge Napredak Tvrtko Kovačević, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednica gostujućeg Hrvatskoga kulturnog društva Napredak iz Odžaka Marica Hrnkaš te saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

– Mi Hrvati s područja Bosne i Hercegovine, Kosova, Vojvodine, Boke kotorske i domovine nam Hrvatske naučili smo kroz povijest, a i danas, nositi križeve i hodati po mnogim križnim putevima. Nažalost, jedino povijest nekad brzo zaboravljamo – rekao je predsjednik Tvrtko Kovačević, uz napomenu da svi moramo “cijeniti i čuvati dobro oko nas, uživati u svome raju i ne tražiti ga drugdje, jer ga već imamo”.

Emotivnim govorom prisutnima se obratio i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin: “Ima nas više u svijetu nego u vlastitoj domovini, ali ne smijemo zaboraviti onaj sokak, ni ono selo, ni onu rijeku, ni obiteljsku kuću, ni svoje stare, jer kad to zaboravimo, nećemo više postojati ne samo kao narod nego ni kao ljudi.” Saborski zastupnik Josip Đakić pozvao je državljane BiH da u zajedništvu iznjedre svoje predstavnike na izborima kako bi izbjegli rasipanje glasova te da ispune svoje građansko pravo i dužnost, iz koje proizlazi i opstanak hrvatskoga naroda u BiH. “Opstanak Hrvata ne uvjetuje samo pomoć hrvatske države nego i vas samih koji stanujete u hrvatskoj državi, kao i nas koji smo se Ustavom obvezali brinuti se o hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini”, rekao je zastupnik Đakić, pozvavši sve koji imaju pravo glasa u BiH da to pravo iskoriste.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupila su kulturno-umjetnička društva Podravina iz Čađavice, Napredak iz Odžaka i Dika iz Slatine te pjevač Željko Jurić. Udruga Napredak zahvalila je svim gostima koji su se odazvali pozivu i došli na Prelo, donatorima na potpori i svim članovima kulturno-umjetničkih društava što čuvaju tradiciju i običaje. (Izvor: Petar Žarković – Glas Slavonije)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button