DOGAĐANJANASLOVNICA

Predavanjima u DV Zeko, Grad Slatina obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci

Na inicijativu zamjenice gradonačelnika Grada Slatine Sanje Mrzljak Jovanić, Grad Slatina je u suradnji s Dječjim vrtićem Zeko Slatina organizirao tri predavanja u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci.

Tako je jučer u sportskoj dvorani Dječjeg vrtića Zeko, bacc. fizioterapije Tina Jeđud održala predavanje na temu Kako i kada stimulirati razvoj naših “malih mozgova“, gdje je okupljenim odgojiteljicama i djelatnicama slatinskih dječjih vrtića i zainteresiranim mladim mamama, nakon pozdravnih riječi ravnateljice vrtića Sanele Valpovac, ukazala na važnost poticanja djeteta na razvoj motoričkih aktivnosti prilagođenih njegovoj dobi.

„Jako je bitno kod odgoja djeteta da mu se posveti vrijeme, te kroz zajedničke igre trčanja, puzanja, kroz interakciju starih igara poput graničara, gumike, školice, gdje dijete u principu koristi više od jednog, dva, tri osjetila, neuroni se spajaju izuzetno velikom brzinom i na taj način kod djeteta se stvaraju veze između lijeve i desne polutke mozga i automatski djetetu omogućavate nekakav potencijal za budućnost.
Djetetu bez straha treba prepusti istraživanje vlastitih sposobnosti, a s aktivnošću dolazi i zdravlje. Kretanjem se malo po malo dolazi do rezultata gdje je dijete mirnije, zadovoljnije, motorički je spretnije i sretnije jer sve to može, a u konačnici roditelj postaje bezbrižan jer ne mora strahovati za svaki djetetov korak.“
– naglasila je fizioterapeutkinja Tina Jeđud.

Potom je projekt koji provodi Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pod imenom “Nijedan početak nije lak, pripremam se da budem đak”, predstavila koordinatorica projekta Julijana Pavlešić u nazočnosti predsjednice Udruge Vretenac Patricije Karaman.

Projekt je namijenjen djeci u odgodi upisa u prvi razred, a kojim je obuhvaćeno 11-tero djece s područja grada Slatine i općina Mikleuš, Gradina, Sopje, Crnac i Nova Bukovica.

Kroz edukacijsko-rehabilitacijske aktivnosti, aktivnosti pripreme za školu i logopedske postupke, svakog ponedjeljka od 17 do 19:30 sati jedanaest malih predškolaca priprema se za školu uz stručni tim edukacijskih rehabilitatora, logopeda, pedagoga i psihologa.
Isto tako kroz projekt se organiziraju grupe podrške za roditelje, a prva takva grupa održana je krajem listopada pod vodstvom psihologinje Jasne Plantak.
U sklopu projekta, do sada je održano sedam aktivnosti pripreme za školu i sedam edukacijsko-rehabilitacijskih aktivnosti.

U sklopu ciklusa predavanja povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci, danas će u Dječjem vrtiću Zeko u 16.30 sati logopedinja Tereza Silađi održati predavanje imena „Jezično – govorni razvoj prijevremeno rođene djece“.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button