Home / DOGAĐANJA / Predavanje savjetodavne služba – “Brzorastuća vrsta – paulownia”

Predavanje savjetodavne služba – “Brzorastuća vrsta – paulownia”

paulovnija 2Savjetodavna služba sinoć je u Hrvatskom domu u Slatini organizirala predavanje na temu „Brzorastuća vrsta – paulownia“. Predavač je bio dipl. ing. šumarstva Davor Jakupec.

Paulovnija je najbrže rastuće drvo, koje raste 5 to 9 metara na godinu, a kvalitetno drvo (do 1 prostornog metra) postiže u devetoj godini. Na mjestu gdje je stabljika odrezana formira se nova pa nema potrebe za presađivanjem. Drvo je izvor obnovljive energije. Koristi se za proizvodnju peleta i bioetanola, osigurava sirovinu za industrijske drvne građe i prerade drveta, proizvodnju namještaja i farmaceutsku industriju.

Paulovnija ilustracijaCvjetovi su lijepi, bogati nektarom i antioksidansima. Listovi apsorbiraju 10 puta više emisije ugljikova dioksida nego druge vrste drveća. Paulovnija crpi i akumulira teške metale iz zemlje te obnavlja tlo nakon erozije i kultivira gnojišta. Izrazito je pogodna za ukrasne svrhe u parkovima i gradovima.

Određene vrste ne podnose sušu ni mraz, ali hibridi su otporni i na temperature ispod – 20 stupnjeva. Predavač je naglasio da je paulovnija na našem području nova biljna vrsta pa nema iskustava koja bi mogla savjetodavno pomoći budućim uzgajivačima. Na predavanju je bilo 40-ak poljoprivrednika, koji su pokazali zanimanje za tu biljnu vrstu i dobro poznavanje problematike uzgoja višegodišnjih nasada.

x

Check Also

Božićna čarolija uz božićna drvca u boji obitelji Hrženjak

Budući da smo lagano zakoračili u blagdanski mjesec prosinac i na sve strane pomalo blješte ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org