DOGAĐANJANASLOVNICA

Pravoslavni vjernici dočekali Božić

Radujte se i ne bojte se jer Gospod daje mir, snagu i zdravlje, - poručio je paroh Gaćeša

I ove su se godine na Badnjak vjernici okupili u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Slatini kako bi dočekali Božić koji se slavi po julijanskom kalendaru. Pripremajući se za doček Božića molitvom i starim običajima vjernici su isti dočekali uz tradicionalno posvećenje, te primanje novih badnjaka i spaljivanje prošlogodišnjih na pripremljenom ognjištu u dvorištu crkve.

Liturgijsko slavlje predvodio je paroh srpske pravoslavne parohije Svetih Petra i Pavla Dragan Gaćeša koji je u svojoj propovijedi istaknuo:

– Ova godina koja je za nama zaista je bila turbulentna, čudna i teška. Nadam se da će tijekom ove godine doći do normalizacije situacije i zbog koronavirusa, ali i zbog potresa koji je zadesio Baniju u kojemu su na žalost izgubljeni životi, brojni su ljudi stradali i ostali bez svojih domova. Izražavam duboko suosjećanje sa svima stradalima uz nadu da ćemo uz Božju pomoć nastaviti dalje u sretniju i mirniju godinu, – rekao je paroh Gaćeša te poručio vjernicima da se ne boje novonastale situacije koju će lakše prebroditi vjerom i redovitim pričešćivanjem na svetim liturgijama, jer Krist je lijek.

– Ako budemo jedni druge voljeli, čuvali i štitili, mislili na potrebite i pomagali im, osobito u ovo božićno vrijeme i On će nas štititi. Radujte se i ne bojte se jer Gospod daje mir, snagu i zdravlje, – poručio je paroh Gaćeša čestitajući svim prisutnim vjernicima sretan, miran i blagoslovljen Božić te im je na kraju prenio čestitke vladike Jovana, pakračko-slavonskog episkopa.

Zbog epidemiološke situacije liturgijsko slavlje održano je uz prisustvo nešto manjeg broja vjernika nego ranijih godina te uz pridržavanje svih propisanih mjera Stožera civilne zaštite.

Najvažnije centralno okupljanje u ovo božićno vrijeme za pravoslavne vjernike održat će se sutra na blagdan Božića kada će u 9 sati biti služena sveta božićna liturgija.
(mf/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button