DOGAĐANJANASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

POU Slatina poziva na akciju „Kolektivno sjećanje grada – dani prikupljanja fotografija iz kina i oko kina, povodom 100 godina kinematografije u Slatini”

Kako u Slatini ove godine bilježimo 100 godina prvog spomena kina i kinematografije, Pučko otvoreno učilište Slatina povodom ove velike obljetnice  poziva sve stanovnike Slatine i okolice da Pučkom otvorenom učilištu Slatina ustupe svoje stare fotografije kina u Slatini, putujućeg kina po selima, umirovljenih kinooperatera, djelatnika kina i svega što je vezano uz ovu temu. Ustupljene fotografije će se skenirati i vratiti vlasnicima, te u digitalnom obliku pohraniti kako bi se sačuvale od zaborava, a u planu je od fotografija izraditi prigodnu monografiju, te krajem godine i izložbu u Zavičajnom muzeju grada Slatine.

Prema riječima ravnateljice POU Slatina Danijele Fabric Fabijanac, o samim početcima kinematografije u Slatini jako je malo podataka u bilješkama kinooperatera i izvješćima o radu. Javno prikazivanje filmova u Slatini veže se uz dvadesete godine prošloga stoljeća. Tada se spominje prva kinodvorana i kinooperater. Prva je kino dvorana bila uz slatinski Hotel Frank pa se mole svi koji imaju u svojim albumima fotografije i iz toga razdoblja, da se također jave.

– Za mnoge generacije Slatinčana i Slatinčanki kino je mjesto prvih izlazaka, prvih ljubavi i možemo sa sigurnošću reći da je od 1956. godine kinodvorana Pučkog otvorenog učilišta Slatina jedno od najvažnijih središta društvenog i kulturnog života grada Slatine. U njoj su se održavali skupovi i veća okupljanja različitog karaktera. Teško da postoji ijedan stanovnik našega grada i okolice koji nije posjetio ili bio sudionik bar nekog događanja u našoj velikoj kinodvorani. Stoga vas Pučko otvoreno učilište Slatina u suradnji s Gradom Slatinom i Zavičajnim muzejom Slatina poziva na akciju pod nazivom „Kolektivno sjećanje grada – dani prikupljanja fotografija iz kina i oko kina, povodom 100 godina kinematografije u Slatini”, – rekla je ravnateljica Fabric Fabijanac, te dodala:

– Cilj je ove akcije sačuvati od zaborava priče i uspomene, osobne i obiteljske naravi. Time ćemo kroz prizmu osobnog iskustva koje dokumentiraju fotografije iz naših obiteljskih albuma pridonijeti kolektivnom sjećanju našeg grada na razvoj kinematografije kroz cijelo jedno stoljeće. Stoga zavirite u svoje obiteljske albume i pronađite fotografije snimljene u razdoblju od 1920. do 2020. godine i postanite dio kolektivnog sjećanja našeg grada!

Akcija prikupljanja spomenute arhivske građe održat će se od 11. do 25. ožujka radnim danom od 9 do 12 sati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Slatina na prvom katu, a svi oni koji nisu u mogućnosti doći osobno, mogu kontaktirati djelatnike slatinskog kina na telefon 033/401-259 koji će preuzeti fotografije i ostale uspomene naših sugrađana.
(mf/Izvor: POU Slatina)

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button