DOGAĐANJANASLOVNICA

Postavljen križni put oko crkve sv. Josipa u Slatini

Uz brojne radove u sklopu višegodišnje, temeljite obnove crkve sv. Josipa u Slatini pri kraju su i radovi na postavljanju vanjskog križnog puta s četrnaest postaja u perivoju oko crkve.
Svaka postaja bit će sastavljena od kamenog postolja, gotičke rešetke i skulpture postaje križnoga puta.
Ovaj je projekt pokrenut zahvaljujući prikupljenim sredstvima brojnih župljana koji su se osim donacijama uključili i u brojne pripremne radove.

– Konačno smo dočekali postavljanje križnog puta koji je trebao biti postavljen o stotoj
obljetnici Župe sv. Josipa. Iako je sve bilo spremno, zbog situacije s koronavirusom nismo to uspjeli do sada, – rekao nam je župnik slatinske Župe svetog Josipa, vlč. Dragan Hrgić, koji je temeljitu obnovu crkve počeo još 2015. godine.

Ovih su dana postavljena sva kamena postolja, potom i reljefni prikazi križnog puta, a uskoro će biti postavljene i gotičke rešetke koje će kao pozadina skulptura zaokružiti cjelinu svake postaje. Ispred svake postaje bit će postavljeno i diskretno osvjetljenje, a s vremenom će u kamenom postolju biti uklesani natpisi.
Jedna od postaja bit će posvećena poginulim hrvatskim braniteljima, onima koji su dali svoj život za domovinu.

Križni put je osmislio arhitekt Boris Vučić Šneperger, projektant obnove župne crkve, a svi su autori i izvoditelji radova domaći.
Skulpture su naručene u jednoj tvrtki iz Marije Bistrice, ali su lijevane u Poljskoj. Izvođač radova je Klesarski obrt Plehan iz Slatine vl. Krešimira Sutona, gotičke rešetke je izradila obitelj Tokić iz Slatine, dok je za rasvjetu zadužena također slatinska tvrtka D&D Elmont vl. Mihaela Dlaba.

– Osim izvođačima radova od srca zahvaljujem i brojnim župljanima koji su obavili sve vanjske radove kopanja i uređenja, kao i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ovog projekta.
Zajedničkim snagama i uz Božju pomoć možemo sve, – rekao je župnik Župe sv. Josipa Slatina i dekan Slatinskog dekanata, vlč. Dragan Hrgić, te se također za pomoć zahvalio Ministarstvu kulture i Gradu Slatini.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Petar Žarković)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button