Home / DOGAĐANJA / Petak – tržni dan u Slatini

Petak – tržni dan u Slatini

Petak je u Slatini tržni ili kako bi naši stari rekli sajmeni dan te je petkom tržnica u Slatini dobro opskrbljena domaćim voćem i povrćem, odnosno namirnicama potrebnim za svakodnevno korištenje ili za spremanje zimnice.
Unatoč činjenici da se posljednjih godina zamjećuje manja posjećenost jer se građani sve češće opredjeljuju za kupovinu u velikim robnim centrima ipak je Slatinčanima nekako postala tradicija petkom obići slatinsku tržnicu gdje uz kupovinu domaćih proizvoda mogu sresti poznanike i prijatelje, popričati te ugodnim druženjem razbiti monotoniju svakodnevnog života.

U razgovoru s prodavačima na tržnici doznali smo kako su cijene prihvatljive za današnje prilike te se ne mijenjaju često i našim su Slatinčanima dobro poznate poput vezice grincajga za koju je već 15-tak godina cijena 5 kuna.

Cijena različitih vrsta paprike kreće se od tri do osam kuna za kilogram, a ponuđena su i veća pakiranja. Blago ljuti feferon je petnaest kuna kilogram a ljuti dvije kune komad. Rajčica se jučer mogla kupiti po cijeni od pet kuna po kilogramu ili tri (za kuhanje), a krumpir po tri i četiri kune.
Za kilogram luka, kupusa ili patlidžana trebalo je izdvojiti pet kuna, a za cvjetaču sedam.
Bilo je i nešto zelene salate (kristalke) po deset kuna i krastavaca po pet kuna za kilogram, odnosno od pet do deset kuna za onaj za zimnicu, a domaćice su jučer na tržnici mogle kupiti i mahune, tikvice, češnjak, mrkvu, šampinjone i drugo povrće.

U ovim ljetnim danima mnogi osvježenje pronalaze u domaćem svježem voću, a jučer se na tržnici uz jabuke po pet kuna, moglo pronaći grožđe po cijeni od dvanaest kuna za kilogram, kruške od šest do deset kuna, breskve po deset i šljive po pet i šest kuna za kilogram. Kukuruz (pečenjak) prodavao se po cijeni od jedne, a dinje po pet kuna za komad.

Redovito svakog petka na slatinskoj tržnici možete nabaviti uvijek svježe mlijeko po pet kuna za litru, svježe vrhnje i kravlji sir po dvadeset kuna ili onaj kuhani po trideset pet. Svježa jaja mogla su se pronaći po cijenama od kunu do kunu i trideset lipa, a u ponudi  slatinske tržnice su i kore za štrudle i mlinci, svježa piletina, bućino ulje, čajevi i razni biljni pripravci, te med i drugi pčelinji proizvodi.

Isto tako na slatinskoj tržnici mogli ste nabaviti i male piliće tovne i domaće po cijeni od pet kuna za komad ili one malo starije po deset i dvadeset kuna ili bijele patke od petnaest do dvadeset pet kuna za komad.

Ovoga petka na slatinskoj tržnici zatekli smo i gradonačelnika Denisa Ostrošića u redovitoj kupnji domaćih proizvoda naših lokalnih proizvođača, a ujedno i u kraćim neformalnim spontanim razgovorima s građanima o aktualnim temama u gradu.
Mnogi su tom prigodom između ostaloga izrazili zadovoljstvo postavljanjem novih klupa i sanacijom postojećih u Slatini, a upravo je na jednoj od njih u Ulici braće Radić kratki odmor nakon obilaska tržnice potražio i gradonačelnik Ostrošić. (mf/Foto: Mihaela Feldi)

x

Check Also

DND Slatina svojom “Proljetnom priredbom”nastavio tradiciju

Tradicionalna „Proljetna priredba“ u organizaciji Društva „Naša djeca“ Slatina okupila je danas u dvorani slatinskog ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org