DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Papandopulo kvartet nakon predstavljanja berlinskoj publici večeras u Slatini

Glazbena škola Milka Kelemena bila je večeras domaćin izvrsnoj četvorci, odnosno najznačajnijem hrvatskom komornom sastavu Papandopulo kvartetu.

Ravnatelj škole Antonio Brzica nakon kratkog uvoda i pozdrava prepustio je pozornicu gostima.

Kvartet sastavljen od Nikole Fabijanića na sopran saksofonu, Gordana Tudora na alt saksofonu, Gorana Jurkovića na tenor saksofonu i Tomislava Žužaka na bariton saksofonu oduševio je „odabranu“ publiku koja se okupila u koncertnoj dvorani škole ili poznatijem Hrvatskom domu.

Kako su sami članovi ovoga kvarteta ispričali prisutnoj publici, večerašnji repertoar u trajanju od pedesetak minuta, zapravo je odjek onoga što je 30.listopada ove godine četvorka izvela u impozantnoj Berlinskoj Filharmoniji, a sastoji se od novijih i starijih djela poznatih skladatelja poput Strawinskog, Geissa, Rossinija.

Da je Papandopulo kvartet, grupa izvrsnih i višestruko nagrađivanih hrvatskih saksofonista koja djeluje u istom sastavu još od 2000-te godine, najbolje svjedoči činjenica da je njihov prvi album, objavljen 2013. godine, već nekoliko godina najprodavaniji album klasične glazbe u Hrvatskoj.

Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe, osobito djela mladih hrvatskih i inozemnih autora.

Članovi Kvarteta bave se i pedagoškim radom na muzičkim akademijama u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Novom Sadu, na glazbenim školama u Zagrebu, Splitu, Jastrebarskom i Samoboru, a djeluju i kao mentori-predavači na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Zajedno su pokrenuli Školu saksofona u Jaski, međunarodni proljetni seminar u Jastrebarskom za učenike i studente saksofona, a 2015.godine izišao je i njihov drugi album „Per Quattro“.

Kvartet je održao preko 200 koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj te je redovit gost na pozornicama i festivalima u Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Srbiji.

Na kraju koncerta gosti su bili nagrađeni velikim pljeskom i širokim osmjesima na licima prezadovoljne publike, ali i cvijećem te prigodnim darom za koje je sponzor ovom prilikom bila Turistička zajednica našega grada.

(tks/Foto:Tea Kiš Slačanac)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button