Home / DOGAĐANJA / Papandopulo kvartet nakon predstavljanja berlinskoj publici večeras u Slatini

Papandopulo kvartet nakon predstavljanja berlinskoj publici večeras u Slatini

Glazbena škola Milka Kelemena bila je večeras domaćin izvrsnoj četvorci, odnosno najznačajnijem hrvatskom komornom sastavu Papandopulo kvartetu.

Ravnatelj škole Antonio Brzica nakon kratkog uvoda i pozdrava prepustio je pozornicu gostima.

Kvartet sastavljen od Nikole Fabijanića na sopran saksofonu, Gordana Tudora na alt saksofonu, Gorana Jurkovića na tenor saksofonu i Tomislava Žužaka na bariton saksofonu oduševio je „odabranu“ publiku koja se okupila u koncertnoj dvorani škole ili poznatijem Hrvatskom domu.

Kako su sami članovi ovoga kvarteta ispričali prisutnoj publici, večerašnji repertoar u trajanju od pedesetak minuta, zapravo je odjek onoga što je 30.listopada ove godine četvorka izvela u impozantnoj Berlinskoj Filharmoniji, a sastoji se od novijih i starijih djela poznatih skladatelja poput Strawinskog, Geissa, Rossinija.

Da je Papandopulo kvartet, grupa izvrsnih i višestruko nagrađivanih hrvatskih saksofonista koja djeluje u istom sastavu još od 2000-te godine, najbolje svjedoči činjenica da je njihov prvi album, objavljen 2013. godine, već nekoliko godina najprodavaniji album klasične glazbe u Hrvatskoj.

Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe, osobito djela mladih hrvatskih i inozemnih autora.

Članovi Kvarteta bave se i pedagoškim radom na muzičkim akademijama u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Novom Sadu, na glazbenim školama u Zagrebu, Splitu, Jastrebarskom i Samoboru, a djeluju i kao mentori-predavači na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Zajedno su pokrenuli Školu saksofona u Jaski, međunarodni proljetni seminar u Jastrebarskom za učenike i studente saksofona, a 2015.godine izišao je i njihov drugi album „Per Quattro“.

Kvartet je održao preko 200 koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj te je redovit gost na pozornicama i festivalima u Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Srbiji.

Na kraju koncerta gosti su bili nagrađeni velikim pljeskom i širokim osmjesima na licima prezadovoljne publike, ali i cvijećem te prigodnim darom za koje je sponzor ovom prilikom bila Turistička zajednica našega grada.

(tks/Foto:Tea Kiš Slačanac)

 

x

Check Also

Oliveru Jukiću treće mjesto na natječaju ”Slavko Kolar”

Posljednjeg dana manifestacije Dani Slavka Kolara (30.11.) koju godinama tradicionalno organizira Gradska knjižnica Slavka Kolara ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org