DOGAĐANJANASLOVNICA

Foto: OPG Kordi – Seosko imanje za dušu nadomak Slatine

U slatinskom prigradskom naselju Gornji Miholjac smješteno je imanje obitelji Kordi, ali i prava turistička atrakcija za sve ljubitelje prirode i starih narodnih običaja.
Franjo Kordi je prije 17 godina pun ideja i snova pokrenuo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, te se baveći poljoprivredom i stočarstvom pomalo razvijao imanje koje je prije pet godina preuzeo njegov sin Siniša.

OPG-u Siniša Kordi i danas je glavna djelatnost poljoprivreda u sklopu koje obrađuju 110 hektara zemlje, kao i stočarstvo te uzgajaju ovce, svinje, konje, raznu perad…

I Franjo i Siniša su strastveni lovci, a iz ljubavi i brizi prema životinjama uz sav naporan posao razvili su hobi uzgoja jelena lopatara, a trenutno imaju 143 grla ovih prekrasnih životinja. Na imanje su uz sve ostale životinje stigle i divlje svinje koje su prije dvije godine spasili od smrzavanja u snijegu i tako su se u ovom domaćinstvu već pomalo pripitomile i stvorile nove naraštaje.

No uz sve to njihov je za sada nedosanjani san baviti se seoskim turizmom te su do sada uložili puno truda i novca na uređenje svoje Eko-etno Slavonske kuće s brojnim turističkim sadržajima na imanju.

Mnogo je već napravljeno za pokretanje agroturističke djelatnosti, tako da su u kući već spremne, uređene i namještene, četiri gostinjske sobe, blagovaonice i sanitarni čvorovi.
Na imanju su i dva ribnjaka, od kojih je jedan dovršen i u funkciji, a koje vodom opskrbljuje obližnji vodotok Čađavice.

Na natječaju Ministarstva turizma OPG-u je odobreno 40.000 kuna za adaptiranje tri ambara stara preko sto godina, tako da su uz dodatna vlastita ulaganja prošle godine ambare preuredili u prostorije za smještaj, odnosno noćenje budućih gostiju. Ispred njih su dograđene nadstrešnice ispod kojih su postavljeni novi veliki stolovi i klupe od punog drveta, a sve je uređeno tako da ne izgubi onaj prvobitni, starinski izgled.
U potkrovlju ambara uređuju se i dodatni prostori za smještaj zaljubljenih parova koji će se podizanjem ljestvi na tavan moći skriti od neželjenih pogleda, kako kaže Franjo, kao što su nekada mladi bježali na sjenik.

Puno je toga što će Kordijevi ponuditi svojim budućim gostima koji će bez da se odreknu vlastite udobnosti moći uživati na tom idiličnom seoskom imanju, što će im svakako pomoći da bar na trenutak pobjegnu iz gradske vreve i upoznaju život kakav je nekada bio.

– Ima puno djece koja još nisu vidjela kravu ili neku drugu domaću životinju, a mi ćemo im omogućiti da upoznaju ovaj predivan svijet. Gosti će ukoliko to žele, moći pecati ribu, hraniti životinje, jahati, šetati…, jer sve što radimo na ovom imanju je za srce i dušu, a tko dođe, uvijek dobro dođe, – kaže domaćin Franjo.

No njihova Slavonska kuća unatoč svim snovima i planovima za pokretanje seoskog turizma još uvijek nije zaživjela, ali ova obitelj ulaže nade u treću generaciju svoje obitelji, budući da je Sinišina kći Leona upisala Agroturistički smjer, pa su planovi da se segment seoskog turizma prepusti njoj kada za to dođe vrijeme.
– Zbog velike količine posla koji zahtjeva jedno ovakvo imanje unatoč želji mi se nemamo vremena posvetiti turizmu punim kapacitetom, ali ćemo pripremiti sve kako bi svoja vrata prvim turistima otvorili što prije, – kaže Siniša.

– Naš plan pokretanja seoskog turizma za sada se nije uspio realizirati i iz razloga što je komisija ocijenila da OPG ne zadovoljava potrebne uvjete, no na tome radimo kako bi sve bilo prema propisima, – nadovezao se Franjo.

Tako je na zahtjev nositelja OPG-a Siniše Kordija, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Podružnica u Virovitičko-podravskoj županiji 27. veljače ove godine donijela rješenje kojim se u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u statusu OPG za proizvodnju i usluge, OPG-u Kordi Siniša odobrava upis obavljanja dopunske djelatnosti među kojima je i pružanje usluga u turizmu sukladno posebnim propisima koji uređuju usluge u turizmu i to oznaka 4.2.7. iznajmljivanje prostora za izlet i piknik.

Kad Slavonska kuća bude kompletno uređena onako kako je Franjo zamislio, i kad se komercijalizira, gosti će moći vidjeti sve što jedno ekološko poljoprivredno gospodarstvo ima i uživati u slavonskoj gastronomskoj ponudi, a u mali dio cijele ove priče uvjerio se i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je u pratnji pročelnika Krunoslava Šaraboka i Marina Kokorića obišao imanje Kordijevih.

– Ova Slavonska kuća odlična je priča i jedinstvena prilika za razvoj ovakve vrste turizma na slatinskom području. Grad Slatina svakako pozdravlja inicijativu OPG-a Kordi što se vidi i kroz nova ulaganja u ovom prigradskom naselju te će svakako doprinijeti razvoju seoskog turizma kakav je zamislila ova vrijedna obitelj, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button