Home / NASLOVNICA / Općina Sopje sa mađarskim Barcsom priprema novi EU projekt

Općina Sopje sa mađarskim Barcsom priprema novi EU projekt

Radni sastanak u općini Sopje s gradonačelnikom Barcsa - 12SOPJE – U prostorijama općine Sopje u utorak, 20. listopada, načelnik općine Sopje, Josip Granjaš sa suradnicima ugostio je predstavnike mađarskog grada Barcsa, na čelu sa gradonačelnikom Karvalicsom Ottóm i predstavnike VIDRE – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, na čelu sa ravnateljem, Tomislavom Petricom.

Radi se o prvom radnom sastanku na temu prekogranične suradnje na projektima u kojima općina Sopje i mađarski Barcs vide obostrani interes, koji je Razvojna agencija VIDRA prepoznala i usmjerila partnere na suradnju, kao što će im pružati i daljnju podršku kroz kasnije faze razvoja i realizacije projekta.

„Sastanak je bio vrlo uspješan. Dogovorili smo da nositelj projekta bude grad Barcs a mi ćemo biti partneri. Općina Sopje unutar svog dijela projekta predložila je izgradnju mosta na Županijskom kanalu, uređenje općinskog središta, uređenje zelenih površina i asfaltiranje parkirnih mjesta kao i modernizaciju ceste prema dravskoj šetnici. Ukupna vrijednost predloženih radova je oko četiri i pol milijuna kuna. Ovo je potvrda da na provedbi strateških planova općine Sopje aktivno radi.“ – rekao je načelnik općine Sopje, Josip Granjaš.

Gradonačelnik Barcsa, Karvalicso Ottó također je istaknuo zadovoljstvo danas održanim radnim sastankom i tom prilikom je rekao – “Što se mađarske strane tiče, projekt će biti usmjeren na poboljšanje infrastrukture koja će pridonijeti razvoju ruralnog turizma, primarno baziranog na biciklističkoj ponudi, budući da i grad Barcs i općina Sopje imaju očuvane prirodne ljepote koje se nalaze u netaknutom dijelu prirode, a koje su zanimljive biciklistima s obje strane granice. Provedbom projekta želimo povećati atraktivnost nabrojenih sadržaja a posljedično i porast broja turista koji će ih posjećivati.”

“Naša razvojna agencija pokušava, kako za Županiju i županijske institucije, tako i za svaku općinu pripremati projekte za sve natječaje. Kako je sada najavljen natječaj prekogranične suradnje mi ćemo pokušati svakoj općini pomoći da prijavi jedan infrastrukturni projekt. Naša pomoć se sastoji u tome da ćemo pronaći partnera i da ćemo napisati projektnu aplikaciju zajedno sa tim partnerima te biti podrška u provedbi. Prekogranična suradnja je iznimno zanimljiva jer se bazira i na ruralnom turizmu a poznato je da je Virovitičko-podravska županija najruralnija u Republici Hrvatskoj, zbog čega smo optimistični da će u svakoj općini proći barem po jedan aplicirani projekt. Ukupno planiramo pripremiti oko 25 projekata.“ – rekao je ravnatelj Razvojne agencije VIDRA, Tomislav Petric.

Spomenuo je da je današnji radni sastanak svojevrsni nastavak suradnje koju je Virovitičko-podravska županija već uspostavila sa mađarskim gradom Barcsom te da je upravo zbog toga općina Sopje prepoznata kao potencijalno prikladan kandidat za ovaj novi projekt.

Nakon zaključenja sastanka, sudionici s obišli prostorije Mjesnog doma koji je uređen realizacijom prethodnog prekograničnog projekta te dravsku šetnicu i lokaciju budućeg mosta preko Županijskog kanala, koji je predložen kao dio novog projekta. Idući radni sastanak biti će održan u Barcsu.
(mk / Foto: M. Kokorić)

x

Check Also

U Čađavici povodom Dana općine otvoren Dom udruga

Svi na istom mjestu, svi pod istim krovom. U Čađavici je danas povodom Dana općine ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org