Home / DOGAĐANJA / Održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine

Održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine

Jučer je u Hrvatskom domu u Slatini pod predsjedanjem predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine Darija Vrbaslije održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća kojoj je prisustvovalo 15 vijećnika. Na dnevnom redu našla se samo jedna točka, odnosno Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o davanju prethodne suglasnosti gradonačelniku za potpisivanje Sporazuma o korištenju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada.

Naime Gradsko vijeće Grada Virovitica donijelo je Odluku o izgradnji i opremanju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (Službeni vjesnik Grada Virovitice broj 9/19), kojom je pokrenut projekt izgradnje sortirnice. U projekt bi se uz Grad Viroviticu kao nositelja provedbe projekta i vlasnika postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada, uključile i druge jedinice lokalne samouprave s područja Virovitičko-podravske županije, Sporazumom o korištenju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnice), a s konačnim ciljem povećanja stope oporabe komunalnog otpada i smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta.

Uvodno obrazloženje iznio je direktor tvrtke Slatina kom d.o.o. Sanjin Hmelik koji je tom prigodom upoznao gradske vijećnike sa svim relevantnim podacima vezanim uz poslovanje Slatina koma što se tiče poslova prikupljanja komunalnog i reciklabilnog otpada na području grada Slatine i prigradskih naselja.

Tijekom 2019. godine Slatina kom je na dva načina prikupio na slatinskom području preko 2.970 tona otpada, odnosno po principu prikupljanja svog otpada od vrata do vrata, te u reciklažnom dvorištu na području Radosavaca gdje građani imaju mogućnost sami dostaviti otpad koji se potom dalje sortira.

U svom je iscrpnom izvješću iznio sve vrste otpada s količinama koje se prikupljaju te poteškoćama s kojima se susreću u poslovanju. Tako je primjerice u 2019. godini prikupljeno 25 tona odjeće, preko 22 tone ambalaže od stakla, 96 tona miješanog papira, 81 tona ambalažnog papira i kartona, 47 tona ambalažne plastike, 5,5 tona električnog i elektronskog otpada, a tu su još i folije, ambalaža od metala, biorazgradivi otpad, miješani građevinski otpad, metali, željezo i čelik, drvena ambalaža, te glomazni otpad, a zbrinjavanje istog trenutno se obavlja u Donjem Miholjcu, Humu na Sutli ili Zagorju što projicira dodatne troškove.
Kako je istaknuo direktor Hmelik cijene zbrinjavanja otpada mijenjaju se gotovo na mjesečnom nivou, te bi zbrinjavanje istog na bližoj lokaciji svakako smanjilo troškove.

Potom je prezentaciju o izgradnji postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Virovitici i njegovom značaju održao predstavnik Grada Virovitice i Razvojne agencije VTA, Antonio Dražić koji je tom prigodom predstavio mjere i uvjete.
Ukupna alokacija poziva iznosi 350.000.000 kuna, a maksimalna vrijednost projekta 80.000.000 kuna. Stopa sufinanciranja iznosi 85 posto, a rok za prijavu je 30. lipnja ove godine.
Upoznao je gradske vijećnike i s glavnom procesnom opremom sortirnice i načinom rada te s provođenjem mjera zajedničkog gospodarenja otpadom.

Govorio je i o uvjetima Sporazuma o korištenju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada koji bi se s Jedinicama lokalne samouprave trebao potpisati na rok od 30 godina.

Nakon dodatnih pitanja gradskih vijećnika i kraće rasprave, Gradsko vijeće Grada Slatine jednoglasno je donijelo Odluku o davanju prethodne suglasnosti gradonačelniku za potpisivanje Sporazuma o korištenju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada.

Po završetku rada sjednice predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija uputio je vijećnicima i svim građanima čestitku povodom 30. svibnja – Dana državnosti Republike Hrvatske.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

x

Check Also

„Slatinski vremeplov“ – Nagradni kviz znanja 3. srpnja

Turistička zajednica Grada Slatine u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina pokrenula je 19. svibnja ove ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org