Home / DOGAĐANJA / Održana 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine

Održana 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine

U Hrvatskom domu jučer je pod predsjedanjem predsjednika Robertina Repića održana 16. sjednica Gradskog vijeća, posljednja u ovoj godini. Gradski vijećnici „odradili“ su 26 točaka dnevnog reda, a najveći broj dokumenata (različitih odluka, programa i rješenja) usvojen je ili donesen bez rasprave, kako su gradonačelnik ili pojedine gradske službe predložili.

Najznačajniji usvojeni dokumenti su rebalans gradskog proračuna za 2015. godinu i proračun za 2016. godinu s projekcijama za sljedeće dvije godine. Gradski je proračun za ovu godinu donesen na sjednici Gradskog vijeća održanoj 19. prosinca prošle godine, a dvije izmjene i dopune toga dokumenta usvojene su na sjednicama u lipnju i listopadu. Zbog promjene gospodarskih kretanja ukazala se potreba planiranja novih obveza za Grad i odgoda određenih projekata za naredna razdoblja. Posljednjim izmjenama i dopunama proračun za 2015. godinu smanjuje se za približno 2,5 milijuna kuna ili 5,4 posto i iznosi 44.401.602,68 kuna. Zbog sadašnjega pozitivnog trenda viška prihoda nad rashodima, do kraja 2015. godine očekuje se povećanje rashoda (zbog dovršetka započetih projekata) i priliva sredstava pa je planiran višak prihoda nad rashodima tekućeg razdoblja i smanjenje manjka prihoda nad rashodima s projekcijom da će pozitivan poslovni rezultat nastupiti tijekom 2018. godine.

Proračun Grada Slatine za 2016. godinu planiran je u ukupnom iznosu od 48.557.194,72 kune. Prema riječima pročelnice Vesne Hudoletnjak, proračun je ambiciozan jer se planiraju sredstva pomoći iz inozemstva i od subjekata unutr općeg proračuna u visini 14.322.171,31 kuna, planira se udio vlastitih prihoda i pomoći proračunskih korisnika, a za razvojne projekte planirana su sredstva u visini 17.127.949,29 kuna.

Na aktualnom satu pročelnik Ureda gradonačelnika Radenko Pavić odgovorio je na dva pitanja vijećnika Denisa Ostrošića, koja su se odnosila na mogućnost dodjele prostora za djelovanje Motokluba Speed i na skloništa za građane u slučaju tehničkih i prirodnih katastrofa. Osim zajedničkih prostora u zgradi Centra nevladinih udruga, Grad trenutačno ne raspolaže drugim prostorima koje bi mogao dodijeliti za djelovanje udruga građana, ali se očekuje da će preseljenjem Osnovne glazbene škole u zgradu stare škole biti oslobođen dio Hrvatskog doma za udruge. U slučaju ratne ugroze ili drugih vrsta katastrofa, građani će se sklanjati u vlastite ili susjedne podrumske prostorije, a zajednička skloništa ispod poslovne zgrade na Trgu sv. Josipa, Porezne uprave, NTL-a i Hrvatskog doma trenutačno nisu u funkciji, ali se mogu osposobiti u kratkom roku od nekoliko dana. O planovima izgradnje nogostupa i ograničenim mogućnostima izgradnje biciklističkih staza govorila je pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarenje prostorom Vesna Klement, odgovarajući na pitanja Kluba vijećnika HDSSB-a o sigurnosnom aspektu djece i ostalih pješaka na Trgu Zbora Narodne garde i u Školskoj ulici.

Informaciju o stanju sigurnosti na području grada Slatine podnio je načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić. Prema njegovimn riječima, na području Policijske postaje Slatina u prvih 11 mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 307 kaznenih djela, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 386. Pozitivni trend smanjenja kaznenih djela osobito se vidi na području imovinskog kriminaliteta, gdje je broj djela protiv imovine smanjen sa 186 na 157. Posebno je pozitivan pomak na području grada Slatine, gdje su ove godine evidentirana 83 kaznena djela u odnosu na 228 prošle godine, među kojima je broj djela protiv imovine smanjen s 95 na 49. Na prometnicama slatinskog područja evidentirana je 121 prometna nesreća, a prošle godine 85. Unatoč povećanju broja nesreća, uglavnom su to udesi s materijalnom štetom, a poginula je jedna osoba, u odnosu na dvije prošle godine. Slatinski policijski službenici evidentirali su ukupno 3.665 prometnih prekršaja, od kojih 426 slučajeva vožnje pod utjecajem alkohola. 530 prekršaja biciklista, 168 prekršaja pješaka i 102 prekršaja nepoštivanja prednosti prolaska pješaka. Prekršaji narušavanja javnog reda i mira u neznatnom su povećanju pa je načelnik Krunoslav Sertić stanje sigurnosti u gradu i na području Policijske postaje Slatina ocijenio zadovoljavajućim.

U raspravi je istaknuto da mladi i maloljetnici unatoč brojnim mogućnostima izvannastavnih i aktivnosti u sportskim klubovima, svoje slobodno vrijeme provode u lokalnim kafićima, gdje se u sitnim noćnim satima često događaju fizički obračuni s teškim posljedicama. Zato je upućen apel roditeljima da vode računa i da znaju gdje su im djeca i što rade. Policija ima dosta problema s djecom ispod 16 godina, koja moraju biti u pratnji punoljetne osobe poslije 23 sata, jer ih čak mora odvoziti njihovim kućama, a roditelji često u takvim slučlajevima nisu spremni na suradnju.

Načelnik Sertić također je ukazao na moguće posljedice zbog nekontroliranog korištenja pirotehničkih sredstava pa od 15. prosinca do 8. siječnja MUP na razini cijele Republike Hrvatske provodi akciju Mir i dobro, upravo radi sigurnosti građana za vrijeme nadolazećih blagdana. (pž / Foto: M. Kokorić)

x

Check Also

U povodu Međunarodnog dana gastroshize zeleno pročelje Gradske uprave

Kako je i najavljeno, pročelje zgrade Gradske uprave večeras oko 21 sat obojano je zelenim ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org