DOGAĐANJANASLOVNICA

OBNOVA CRKVE SVETOG JOSIPA – Vraćaju prvotni oslik iz 1913.

Trenutačno su u tijeku radovi na kapeli Milosrdnog Isusa i na desnoj lađi crkve

U župnoj crkvi svetog Josipa u tijeku su višegodišnji radovi na sveobuhvatnoj obnovi i rekonstrukciji toga sakralnog zdanja.

Premda su i ranije župnici vodili računa o potrebi čuvanja i obnavljanja te stogodišnje ljepotice, tako detaljno i stručno pripremljeni i vođeni radovi nisu poduzimani od polaganja temeljnog kamena (15. listopada 1911. godine) i posvete sagrađene crkve (6. srpnja 1913. godine) sve do 2015. godine, kada je nakon stotinu godina trajanja i odolijevanja svim vremenskim uvjetima cijelo zdanje trebalo temeljito obnoviti. Toga opsežnoga posla prihvatio se mladi župnik, velečasni Dragan Hrgić, koji već petu godinu vrlo uspješno vodi obnovu crkve svetog Josipa na sveopće zadovoljstvo vjernika.

Na stropu i pojedinim dijelovima unutrašnjosti crkve nastala su oštećenja od prokišnjavanja pa je prvo sanirano kompletno krovište postavljanjem krovne izolacije, zamjenom građe i limarije te prekrivanjem novim crijepom. Zbog loše statike, loše kvalitete vezivnog materijala i vlage koja je ponegdje dosegnula i dva metra visine, načinjen je novi drenažni sustav oko crkve i u njezinoj unutrašnjosti, koji je spojen na sustav odvodnje površinskih voda. U sklopu tih radova načinjena je toplinska izolacija i hidroizolacija te podno grijanje, a zidovi su obijeni radi isušivanja.

– Postupno se obnavljaju i svi ostali dijelovi crkve. Riječ je o kompletnoj restauraciji fresaka na zidovima, kipova na oltarima, vitraja s izolacijskim staklima i na kraju unutarnjih i vanjskih zidova, a doći će na red i orgulje. Nakon stanke tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, nastavljeni su radovi na oslikavanju zidova crkve, na koje se vraća prvotni oslik iz 1913. godine, kada je crkva sagrađena. Trenutačno su u tijeku radovi na kapeli Milosrdnog Isusa i na desnoj lađi crkve. Kapela bi trebala biti gotova do početka korizme. Nakon desne lađe, radovi bi trebali biti nastavljeni u lijevoj lađi i na centralnom svodu, ali to će ovisiti o financijskim mogućnostima.

Prema riječima restauratorica Ive Prpić i Dubravke Uvodić Vinković iz Zagreba, koje izvode radove, originalni oslik danas je samo djelomično vidljiv, pojedini njegovi dijelovi su preslikani, pa bi ga trebalo vratiti, retuširati i rekonstruirati u dijelovima gdje ga nema.
Župnik Dragan Hrgić u svakoj prigodi ističe da se radovi na obnovi slatinske župne crkve svetog Josipa izvode uz pomoć darova vjernika te da su se u obnovu svojim donacijama i sufinanciranjem uključili pojedini slatinski obrtnici i tvrtke, Ministarstvo kulture, Grad Slatina i Virovitičko-podravska županija, na čemu im od srca zahvaljuje.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)


Nakon desne lađe, radovi bi trebali biti nastavljeni u lijevoj lađi i na centralnom svodu, što će ovisiti o novcu

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button